#1 Stress door onderprikkeling: 9 eenvoudige tips voor meer balans in over- en onderprikkeling van je zintuigen.

Doorbreek de dagelijkse gang van frisse moed naar teleurstelling door al je zintuigen te prikkelen.

Like Comment

Thuiswerken in corona-tijd is eigenlijk net als autorijden op een lege A2. Een keer de hele weg voor jezelf hebben is een nieuwe en leuke ervaring. Maar na verloop van tijd wordt het saai. Je gaat aan andere dingen denken, checkt je telefoon, gaat muziek opzetten en misschien ben je wel net zo iemand als ik, dat je ook de hele tijd het perfecte liedje opzoekt. En zoekt wat autodrop om wakker te blijven of gaat bellen met andere mensen. Je merkt dat het je ineens meer moeite en energie kost om met je aandacht bij het autorijden te blijven. Herkenbaar?

Overbelasting door chronische onderbelasting van alle zintuigen

Hoe belangrijk al jouw zintuigen zijn onderschatten veel mensen nu we thuis werken. Veel aandacht gaat uit naar wat we teveel doen. Teveel zitten, teveel naar het beeldscherm staren, teveel eten, teveel op onze smartphone. En er is ook nog een groot deel wat we te weinig benutten. Zo gebruiken we met beeldbellen vaak auditieve prikkels en maar zeer beperkte visuele prikkels. De zintuiglijke waarneming die te maken heeft met geur, reuk en kinesthetische (tast- & voel) wordt in de thuiswerksituatie nog minder benut.  Je hebt alle zintuiglijke informatie nodig om meer zelfsturing en flow te ervaren tijdens het thuiswerken.

Onderzoek uit 2012 van de universiteit van Nottingham bewees dat kinderen die met hun handen mochten eten later gezonder aten dan kinderen die gevoed werden. Kinderen konden op die manier zelf de tijd nemen om alle zintuiglijke informatie op te nemen, zoals textuur, warmte en geur. Zo wordt het eten voor het kind in plaats van een routinematig eetmoment een speels en rijk leermoment. En voor de vaders en moeders meestal ook!

Volg jouw natuurlijke voorkeur en krijg meer energie van online werken: meer balans tussen al jouw zintuigen

Binnen de NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) wordt er uitgegaan van onbewuste filters die de zintuiglijke prikkels van buitenaf vertalen naar een interne voorstelling. Wist je dat we wel meer dan 11 miljoen bits per seconde aan prikkels te verwerken krijgen? En we bewust maar 7 +/- 2 kunnen verwerken?  En we gebruiken ook weer filters om de intern opgeslagen informatie te vertalen naar ons gedrag en dus in iets dat we (niet) doen of (niet) zeggen.

Je moet iets pas geloven als je het met je eigen ogen hebt gezien en met je eigen oren hebt gehoord”, hoorde ik altijd. Maar soms zag ik mensen iets doen of zeggen wat helemaal niet klopte met wat ik voelde en raakte ik in de war.”

Binnen de NLP* worden de volgende 5 primaire representatiesystemen onderscheiden: visueel, auditief, gustatoir (smaak), olfactorisch (geur) en kinesthetisch (gevoel). Elke representatiesysteem levert een unieke bijdrage aan de verwerking van alle prikkels om ons heen en de manier waarop we praten of voorkeur geven aan bepaalde informatie om tot keuzes te komen. Elk zintuiglijk representatiesysteem draagt bij aan besluitvaardigheid, aandacht, focus en ontspanning of stress. 


Visueel representatiesysteem: Kan enorme hoeveelheid gegevens gelijktijdig en onmiddellijk weergeven. Kan positief bijdragen aan het nemen van beslissingen, wat minder makkelijk is op basis van alleen geluid, woorden of gevoelens. Mensen met een voorkeur voor dit systeem willen bijvoorbeeld weten hoe het programma eruit ziet en zien er vaak verzorgd uit.

Auditief tonaal representatiesysteem: Deze informatie wordt op volgorde verwerkt. Kan nadruk leggen op het verhelderen van ruwe informatie. Mensen met deze voorkeur willen graag verteld worden dat ze het goed doen en wat je over het programma te zeggen het.

Kinesthetisch representatiesysteem: Voelen, stemming, aanraking en beweging. Ze bewegen en praten vaak langzaam en zijn vooral geïnteresseerd en zullen bij besluitvorming vaak afgaan of iets goed aanvoelt.

Gustatoir representatiesysteem (smaak) : Je smaak staat rechtstreeks in contact met je brein. Smaak beïnvloedt je beoordelingsvermogen. En kan gevoelens van angst of vertrouwen oproepen. Uit onderzoek blijkt dat een bittere smaak ons vaak wat besluitvaardiger maakt en zoet juist makkelijker in het aanvaarden. (Pubmed, Eskine et al 2011.)

Olfactorisch representatiesysteem (geur): Geur beïnvloedt de werking van het limbisch systeem dat is betrokken bij emotieregulatie, genot en motivatie. Aromatherapie is hierop gebaseerd. Daarbij is de gedachte dat de werking en eigenschappen van de plant of vrucht dezelfde uitwerking heeft bij mensen.


Terug naar het thuiswerken tijdens corona: Er wordt vooral auditieve en beperkte visuele informatie gedeeld. En dat is snel, gedetailleerd en functioneel. Deze informatie is vooral gericht op die delen in ons brein die gaan over het nadenken. En benutten minder die delen die gericht zijn op het waarnemen, motivatie en stemming. Nogal logisch toch dat je je soms hoofdpijn hebt en afgevlakt voelt!

Met deze 9 eenvoudige tips benut jij al jouw zintuigen voor meer motivatie en voldoening:

  1. Verruim je blikveld: Ga achterover zitten en neem de hele omgeving in je op, terwijl je ook blijft kijken naar dat wat jouw aandacht vraagt op het scherm.
  2. Geef je visuele informatiesysteem rust door elke dag 5 tot 10 minuten te gaan liggen met je ogen dicht en je handpalmen op je ogen te leggen.
  3. Stimuleer je kinesthetisch systeem: Zorg voor een zacht voorwerp of koop een hoofdmasseer – spin die je tussendoor even door je haren laat gaan.
  4. Laat alle informatie even op je inwerken door voor- en na een contactmoment een momentje voor jezelf in te lassen. Bij voorkeur met een korte wandeling of stretchoefening.
  5. Zorg voor veel frisse lucht in huis. Gooi ’s ochtends even alle ramen open.
  6. Gebruik een diffuser met etherische olie om in de juiste stemming te komen. Afhankelijk van de eigenschappen van de olie stimuleert het je stemming, focus, ontspanning, alertheid en geheugen.
  7. Benut je smaak! Zure producten vergroten de alertheid. Zo is een verse geperst citroensapje in de ochtend of een rode grapefruit rond een uur of 16 een perfecte uitkomst voor meer focus en alertheid.
  8. Breng je auditieve systeem in lijn met wat je aan het doen bent. Op spotify vind je playlists met ‘binaural beats’ voor meer focus, concentratie en slaap.
  9. Heb je veel inhoudelijke informatie gehoord op een dag, las dan een stiltemoment door een stiltemeditatie of maak gebruik van goede oordopjes.

Een eerste stap naar een juiste balans tussen over- en onderprikkeling

Je kunt nu een eerste stap zetten in het onderzoeken hoe het zit met jouw balans tussen over – en onderprikkeling zodat je meer voldoening haalt uit het online werken.

Een stap verder is het (her)vinden van balans tussen persoonlijke doelen op langere termijn en dat wat plezier en voldoening geeft op korte termijn. Daarover gaat mijn volgende blog.

Kun je niet wachten en wil je nu al aan de slag? Plan dan hier een gratis kennismaking.

 

* NLP is Neuro Linguïstisch Programmeren en is een communicatie- en veranderingsmethode die zich bezig houdt met onbewuste processen. Het is bedacht door John Grinder en Richard Bandler en is een praktische benadering waarbij onbewuste processen bewust gemaakt worden om de kans op succesvol gedrag te vergroten.

 

Would you like to become an Aspiring Triber?
Register for free and get directly access to premium features, such as starting conversations and following experts.

Babs Geurts

Lifecraft Coach | ADHD/ADD Coach | Life- & Loopbaancoach, Inktvis Coaching

Lifecrafting is (weer) zelf regie nemen over de invulling van de belangrijkste levensthema's voor jou. Je doet niet langer hoe het hoort, en wel wat werkt voor jou. Net als een inktvis breng je jouw denken - voelen en willen in balans voor maar één ding: ontdekken. Ontdekken van jouw ideale wereld waarin jij zelf centraal staat. Met al jouw eigenaardigheden, mogelijkheden en uitdagingen. Je hebt genoeg geleerd uit boeken, je weet wat er allemaal mogelijk is in de wereld en het is tijd om zelf de regie te ervaren over jouw toekomst. Naast life- & loopbaancoach ben ik gespecialiseerd en opgeleid tot ADHD/ADD coach. Babs Geurts (geboren 1976) is afgestudeerd psychologe (2000), en heeft een geaccrediteerde post HBO Life- & Loopbaancoachopleiding afgerond (2017), aangevuld met een diverse opleidingen zoals NLP Practioner, ADHD Coach (2018), Systemisch Werk. Is ervaringsdeskundig en heeft ervaring als (horeca-)ondernemer met een heel team millennials en op het gebied van HRM.
12 Contributions
3 Followers
11 Following

No comments yet.