HR in tweestrijd bij inrichten Millennial-proof organisatie

Like Comment

In gesprekken met HR managers hoor ik vaak dat ze in een spagaat staan. Aan de ene kant wordt HR erop afgerekend als er mensen vertrekken. De HR manager probeert daarom het bedrijf, de onderlinge samenwerking en cultuur te veranderen in een poging de organisatie aantrekkelijker te maken voor Millennials, met als doel ze binnen te houden.

Aan de andere kant heb je de ‘oude garde’ of andere generatie bij wie dit weerstand oproept. Zij hebben niet altijd begrip voor de aanpassing naar deze nieuwe mentaliteit en geven er veelal de voorkeur aan alles bij het oude te laten.

Hoe hiermee om te gaan?

 Een belangrijke eerste stap is om in kaart te brengen bij zowel Millennials als de andere generaties hoe zij de bedrijfscultuur op dit moment ervaren. Waar zitten de verschillen in opvattingen, maar zeker ook interessant: waar zitten de overeenkomsten? En wat vinden ze met elkaar redelijk, belangrijk en waardevol om komende tijd focus in aan te gaan brengen? In gesprek gaan met elkaar, is een waardevolle eerste stap. Een deel van de onvrede heeft namelijk ook te maken met onwetendheid en niet weten wat de ander beweegt/motiveert om een bepaalde way of working of bedrijfscultuur na te streven.

Millennial-proof employer branding

Zodra je een heldere bedrijfscultuur hebt, die Millennial-proof is, kan deze ook ingezet worden bij employer branding. Je kunt hier je werving en selectie op inrichten en zo een helder beeld schetsen van welke voordelen sollicitanten profiteren als ze voor jou als werkgever kiezen. Behalve een mooi salaris en dito arbeidsvoorwaarden gaat dat vooral om de manier waarop ze bij jou hun eigen wensen voor bijvoorbeeld groei, ontwikkeling, werk/privé-balans en zingeving kunnen waarmaken. Op deze manier zijn de verwachtingen helder en zorg je ervoor dat je op voorhand al de juiste match maakt tussen sollicitant / werkzoekende en jouw bedrijfscultuur.


Would you like to become an Aspiring Triber?
Register for free and get directly access to premium features, such as starting conversations and following experts.

Barbara Verlegh

Als Scrummaster facilitair en coach ik (meerdere) scrumteams. Ik leg gemakkelijk een brug tussen verschillende disciplines en stakeholders binnen en buiten een organisatie. Ik ben betrokken, hands-on en in staat me een nieuwe omgeving snel eigen te maken. Ik krijg veel energie van het geven van effectieve, interactieve en praktisch toepasbare trainingen en workshops. Daarnaast denk ik mee vanuit de customer journey en UX, en begeleid ik user tests van begin tot eind.
4 Contributions
0 Followers
0 Following

No comments yet.