Hoe vergroot je werkgeluk bij Millennials?

Als we het vergelijken met andere generaties, hebben Millennials over het algemeen andere behoeften en verwachtingen in en om het werkende leven. Hoe zit dat met werkgeluk?

Like Comment

Wat is werkgeluk?

Werkgeluk is voor iedereen iets anders. Wat de een gelukkig maakt, hoeft voor een ander niet een zelfde effect te hebben. De psychologenterm luidt “subjectief welbevinden op het werk”.

Bij werkgeluk denk ik aan “goed op je plek zitten”. Als ik een dag heb waar ik de tijd vergeet, uitgedaagd wordt, taken kan afvinken van mijn to-do lijst, mensen zie, spreek en verder help en vooropgestelde doelen weet te bereiken, ga ik met een voldaan, tevreden en blij gevoel weer naar huis aan het einde van de dag. Dat is voor mij werkgeluk. 

Waarom is werkgeluk belangrijk voor Millennials?

 Millennials staan anders in het leven en kijken anders naar werk dan andere generaties. Bewezen is dat Millennials zich minder hechten aan een werkgever dan eerdere generaties. Ze hechten zich meer aan het werk zelf en onder welke omstandigheden ze dat kunnen doen. Ze zijn eager om zichzelf te ontwikkelen, willen zinvol bezig zijn en willen plezier hebben in wat ze doen. Millennials willen groeien en het liefst zo snel mogelijk op een manier die perfect bij ze past.

Hoe kan je werkgeluk onder Millennials vergroten?

  1. Ga met elkaar in gesprek. Vraag aan je medewerkers wat hun ambities zijn, welke drijfveren en behoeften ze hebben. Toon oprechte interesse in wie ze zijn en wat ze willen in het leven, ook privé. Zo kan je als bedrijf goed inspelen op de individuele behoefte van de medewerker.

  2. Richt de organisatie zo in, dat het mogelijk is flexibiliteit te bieden. Denk aan flexibele werkafspraken, zoals tijd- en plaatsonafhankelijk werken die ten goede komen aan de work-life balance.

  3. Richt je op persoonlijke groei. Millennials zoeken continu naar mogelijkheden om te groeien, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Onderzoek met elkaar welke ontwikkel mogelijkheden passend zijn. Maak het tot iets wat ongoing is en niet eenmalig wordt bepaald. Geef daarnaast tussen (vaste) beoordelingen door geregeld complimenten, tips en feedback. Doe dat bij wijze van spreken in een ommetje na de lunch of tijdens een kop koffie. Zo blijft de Millennial steeds geprikkeld en uitgedaagd.

Would you like to become an Aspiring Triber?
Register for free and get directly access to premium features, such as starting conversations and following experts.

Barbara Verlegh

Als Scrummaster facilitair en coach ik (meerdere) scrumteams. Ik leg gemakkelijk een brug tussen verschillende disciplines en stakeholders binnen en buiten een organisatie. Ik ben betrokken, hands-on en in staat me een nieuwe omgeving snel eigen te maken. Ik krijg veel energie van het geven van effectieve, interactieve en praktisch toepasbare trainingen en workshops. Daarnaast denk ik mee vanuit de customer journey en UX, en begeleid ik user tests van begin tot eind.
4 Contributions
0 Followers
0 Following

No comments yet.