Vitaliteit vs burn-out: De dertiger

Voor elke leeftijdscategorie speelt het fenomeen vitaliteit op een verschillende manier. In verschillende artikelen hebben wij diverse invalshoeken belicht.

Like Comment

Hoe stimuleer je Vitaliteit als tegenpool van burn-out?

De Dertiger

Altijd leuk, een kennismakingsgesprek met een nieuwe coachee.

Met veel energie komt ze binnen. Carlijn: eerste helft dertig, manager in reorganiserende organisatie, moeder van drie kinderen (waarvan een van nog geen half jaar oud) en privé een broer met een levensbedreigende ziekte.

De energie waar ze mee binnen komt blijkt uiterlijk vertoon, al snel in het gesprek is dit niet meer zichtbaar en laat ze zien hoe uitgeput ze is. “Hoe blijf ik overeind in dit alles”, is haar grote vraag: “Ik wil graag, ik wil veel, ik heb plezier in veel, maar dit is téveel”.

We besluiten samen een coachtraject in te gaan.

Hoofdthema’s in dit traject zijn bewust keuzes maken en zijn in het moment.

Het bewust keuzes maken komt in de praktijk neer op actief nee zeggen en de aandacht focussen op de zaken die voor Carlijn echt van belang zijn. Een voorbeeld hierbij is het leuke en uitdagende project waarvoor ze twee dagen per week naar Brussel zou moeten. Een opdracht precies passend bij haar kwaliteiten; het zou wel betekenen dat ze een deel van de werkzaamheden ten aanzien van de fusie niet kan coördineren. Hetgeen na verloop van tijd zich als een boemerang tegen haar kan keren.

Carlijn kiest voor de (relatieve) rust en focus.

Het andere thema is zijn in het moment; dat betekent de aandacht bij het nú, dus niet bezig met wat gisteren gebeurd is en morgen gaat gebeuren. Carlijn heeft veel baat bij het regelmatig doen van een bodyscan en ze stelt zichzelf geregeld de vraag: ben ik met mijn aandacht bij dat waar ik mee bezig ben.

Dit laatste is moeilijk voor mensen die vaker de stand hebben van ‘gaan’ dan dat ze kiezen voor de stand van ‘zijn’. Een extern hulpmiddel, zoals een signaal instellen op de telefoon, kan in de beginfase helpen. Door de positieve ervaringen die het oplevert, kan leven in het nu verankeren tot iets wat je als vanzelfsprekend doet.

Carlijn heeft het bij het eind van het coachtraject nog steeds druk en de privé-omstandigheden blijven pittig. Echter doordat zij er nu zelf anders mee omgaat blijft ze dynamisch en vitaal.

En ja, Carlijn komt nog vaak met energie ergens binnen, maar nu klopt het!

CoachNetwerk heeft een speciaal programma WorkLifeBalance voor Professionals. 

Klik hier voor de informatie.


Would you like to become an Aspiring Triber?
Register for free and get directly access to premium features, such as starting conversations and following experts.

José Mark

CEO, CoachNetwerk BV

Hallo, mijn naam is José Mark. Ik ben directeur en oprichter van CoachNetwerk, het meest hoogwaardige platform voor coachprofessionals in Nederland. Mijn passie is dat iedere professional in Nederland toegang heeft tot de beste coaching. Er zijn in Nederland heel veel mensen die zich aanbieden voor coaching, maar jij hebt er maar 1 nodig die goed past bij jouw vragen en jouw volgende ontwikkelstappen. Die exacte persoon vind ik voor jou in het netwerk van professionals die zich specialiseren in de vragen die jij hebt. Wij werken elke dag met Millennials die starten met een eerste baan vanuit studie of die op zoek zijn naar zingeving in hun werk of die graag ondersteuning willen bij het vormgeven van die grote volgende stap in hun loopbaan. Wij helpen je met tips, technieken, feedback, slimme modellen en analyses, goede sparring en het krijgen van inzicht in wat jij nodig hebt om je leven en werk in te richten zoals jij dat wilt. Kijk op onze website voor meer informatie of klik op de artikelen en posts om te zien wat we voor je kunnen doen! Wil je meer informatie of hulp van een goede coachprofessional? Bel of mail ons gerust.
22 Contributions
2 Followers
0 Following

No comments yet.