Het Coronakruispunt

We staan door Corona op een belangrijk kruispunt, zowel als individu en als maatschappij. De vraag is, welke afslag nemen we?

Like Comment

Leestijd: 9min

Deze blog is een transcript van de podcast. De podcast is te beluisteren via:
Web browser:
Spotify
Apple Podcast

Het Coronakruispunt

Ik heb namelijk heel sterk het idee dat wij daar als individu maar ook als maatschappij voor staan. We staan stil voor een belangrijk kruispunt om af te vragen welke kant we op willen gaan. We hebben de keuze uit twee richtingen. Iedere richting leidt ons naar een andere soort wereld. Nu is de ene richting niet goed of slecht, alhoewel dit natuurlijk afhangt van je waarden en de wereld waarin je wilt leven.

Dat we op een kruispunt staan realiseer ik me nog niet zo heel lang. Ik weet niet hoe het bij jou zit maar mijn eerste reactie was dat ik wilde begrijpen waarom we massaal stilstaan. Oftewel, waar komt Corona vandaan? Er zijn grofweg twee stromingen die daar antwoorden op geven. De ene zegt: het is man made. De ander zegt het is nature made.

Nature made

De volgers van de nature made theorie stellen dat het virus een natuurlijke mutatie is die mogelijk is ontstaan op de Wet Markets in China. Hier worden exotische dieren als slangen en vleermuizen samen gebracht en opgestapeld in bakken, waardoor een nieuw virus zich mogelijk heeft kunnen ontwikkelen. Weer anderen binnen de nature made stroming zeggen dat het virus een natuurlijke tegenreactie is van de natuur op onze menselijke handelingen die leiden tot vervuiling, consumptie en overconsumptie. 

Man made

De mensen die stellen dat Corona een man made virus is, wijzen naar de vele laboratoria in Wuhan waar bewust of onbewust het virus uit ontsnapt is. Andere wijzen naar de VS en de militaire Olympische Spelen eind vorig jaar waar de besmetting mogelijk in gang is gezet. Een andere veelgehoorde verklaring is dat het virus het resultaat is van de uitrol van 5G netwerken. De eerste stad waar 5G zou worden uitgerold is Wuhan. Andere teststeden in de wereld zijn bijv. Milaan en Tilburg. Zonder te veel een uitstapje te maken, want over 5G kunnen meerdere podcasts gemaakt worden, hebben honderden onderzoekers aangetoond dat 5G een desastreus heeft op natuur, mens en dier. Voor een petitie, klik hier. Dit zou ook een plausibele verklaring kunnen zijn.

En dan? 

Zelf heb ik best wat tijd gespendeerd om in deze verschillende oorzaken en theorieën te verdiepen. Wat mij duidelijk werd na al deze uren, tegenstrijdige berichten en onrust die het teweeg bracht: het boeit niet. Het is maar een bijzaak. Waarom? Omdat we de echte oorzaak waarschijnlijk nooit zullen weten. Hopelijk wel, maar die kans acht ik vrij klein. Wat volgens mij veel belangrijker is, is om te focussen op de keuzes die we nu maken. De keuzes die we nu maken kunnen heel grote gevolgen hebben voor de toekomst.

Gevolgen voor de maatschappij
Daar waarschuwt Yuval Harari, auteur van o.a. Sapiens en Lessen voor de 21ste eeuw, ons voor. Hij stelt in het artikel The World after coronavirus, gepubliceerd in de Financial Times, dat in crisistijden besluiten veel sneller kunnen en worden genomen. Hij geeft o.a. als voorbeeld dat thuiswerken bij bedrijven of het geven van online colleges door universiteiten in het pre-Coronatijdperk jaren van onderhandelingen en vergaderingen zouden kosten. Maar in tijden van crisis kunnen deze zaken in kwestie van dagen of uren worden besloten en doorgevoerd. Dit betekent dat de besluiten die wij nu nemen flinke gevolgen kunnen hebben voor ons leven en die van onze kinderen in de toekomst. Deze effecten kunnen positief of negatief zijn, afhankelijk van waar je voorkeur ligt. Yuval schetst een aantal uitkomsten. Of we gaan zoals hij schrijft richting een totalitarian surveillance staat gaan, à la China met hun social credit systeem, waar de focus ligt op veiligheid en controle. Of we gaan richting een staat van veel meer citizen empowerment waarin we veel meer gaan leven vanuit waarden als zelfredzaamheid en autonomie. Een andere uitkomst is dat landen in deze tijd kunnen kiezen voor nationalist isolation, wat we nu bijvoorbeeld in Hongarije zien, of voor global solidarity. Dat laatste zien we gelukkig ook ergens al gebeuren: Chinese doktoren die worden overgevlogen naar Italië omdat ze beter weten hoe ze Corona kunnen behandelen.

De twee keuzes   

We staan dus op een kruispunt en komen volgens Harari in een stroomversnelling, ongeacht welke kant we kiezen. Iedere keuze die we nu maken brengt ons sneller richting de ene of de andere wereld. Deze werelden zijn polariteiten van elkaar. De grootste polariteit in het leven is die tussen angst en liefde. Dit onderscheid kunnen we ook vertalen naar de verschillende werelden waar we naartoe kunnen bewegen. Kiezen we voor een wereld geregeerd door angst of een geregeerd door liefde?  

De wereld van angst

Wat betekent het als we vanuit angst kiezen? Wanneer we bang zijn voor onze gezondheid en veiligheid dan zijn we in de regel sneller bereid om bescherming te vragen of te bescherming te accepteren van instanties. Deze roep kan zelfs zo sterk zijn dat we daar onze vrijheid, privacy en misschien zelfs nog een deel van gezondheid voor op willen offeren. Vanuit angst zullen we dan makkelijker een groot vaccinatieprogramma omarmen, wat in de lijn der verwachting ligt wat mogelijk staat te gebeuren. Nu wil ik geen vax/anti-vax discussie hier gaan voeren. Ik geloof sterk in de natuurlijke kracht van ons immuunsysteem. Vaccinaties ondermijnen impliciet ons natuurlijk immuunsysteem. Wanneer we te maken hebben met een zeer gemuteerd virus, zoals de pest vroeger, wat we niet aankunnen dan ben ik zeker voorstander van vaccinaties. Voor alsnog laat Corona niet zien dat het een zeer gevaarlijk gemuteerd virus zoals je verderop in dit stuk kunt lezen. 

Big Brother
Een andere uitkomst die we mogen verwachten als we vanuit angst handelen is dat we sneller geneigd zijn om te accepteren dat er meer camera’s en scanners in het straatbeeld komen. Behalve beelden slaan deze apparaten ook onze biometrische data op. Waarom zouden we dat willen? Alleen omdat we hopen dat we door deze maatregelen worden behoed voor gevaar. Dit kan zijn dat we worden gewaarschuwd of afgeschermd als iemand met een loopneus of verhoogde temperatuur onze kant op komt. We voelen ons dan even veilig in een verder schijnveilige wereld. De angstroute is de route van schijnveiligheid.

Kiezen vanuit liefde

Het woord liefde was in het pre-Corona tijdperk misschien wat soft, fluffy en ongemakkelijk. Nu nog steeds wel misschien. Maar in deze tijd waarin we gestript zijn van veel van wat we dachten dat belangrijk en urgent was, worden we weer teruggebracht naar onze basis. Dat kan angst zijn maar ook liefde. Dit sluit mooi aan op de uitspraak van een groot inspirator van mij, Wayne Dyer. In een filmpje zei hij ooit mooi: “wat krijg je als je een sinaasappel perst? [...] Sinaasappelsap. Want wat er inzit moet er ook uitkomen. Wat komt eruit als ze jou persen? Is het angst, boosheid of verdriet of is het begrip, zachtheid of liefde?”

Initatieven uit liefde
In deze tijd van weerstand laten veel mensen en organisaties zien hoe ze van binnen zijn. Zij bieden anderen een helpende hand in onzekere tijden. Zij geven in plaats van nemen. Prachtige initiatieven zoals Hallo Familie, NL zorgt voor de zorg en de Sociale Intensive Care hebben tot doel om het eenzaamheidsvirus aan te pakken en de mensen in de zorg te ontlasten. Organisaties als Zoom, Skillstown en Millennial Lift bieden hun diensten gratis aan. Daarnaast hoor ik ook van veel mensen dat dit een prachtige tijd is voor zelfreflectie en inspiratie, dat ze zich weer realiseren hoe belangrijk vriendschappen, relaties en intimiteit zijn. Dat ze aankloppen bij de buren en een praatje maken met elkaar. Ook is het een tijd waarin we weer zien, erkennen en waarderen hoe belangrijk sommige beroepen als schoonmakers, leraren, de zorg en kassamedewerkers zijn. Terwijl pre-Corona het aanzien en daaraan gelieerde salaris van deze beroepen in de prestatiemaatschappij beperkt was. 

Kiezen vanuit liefde betekent ook dat we nieuwe keuzes zullen gaan maken op het gebied van duurzaamheid. Misschien zullen we wel minder gaan reizen. Veel stedelingen zullen weer beseffen hoe fijn en belangrijk het is om frisse lucht in te kunnen ademen en hoe belangrijk gezond en vers eten is. Kiezen vanuit liefde betekent dus ook kiezen voor een gezondere leefomgeving.

Lastig kiezen

Heel eerlijk, het is makkelijker gezegd dan gedaan om te kiezen vanuit liefde. Ik merk bij mezelf ook dat ik het lastig vind om voortdurend te blijven kiezen vanuit liefde. Dat komt omdat angst stiekem een heel sterke magneet is. Ieder angststukje in ons trekt heel makkelijk nog meer angst aan. Is er iemand in je omgeving die ziek is of helaas al overleden is door Corona, dan maken we ons sneller zorgen. Misschien ben je vrij sensitief en pik je de angst en onzekerheid van anderen in je omgeving op. Je zult dan mogelijk sneller geneigd zijn om het nieuws te blijven checken, of vice versa, zodat we in een negatief of angstig spiraal terechtkomen.

Wat kunnen we doen?

De twee belangrijkste oplossingen om uit dit spiraal te stappen:
1. Zorg dat je jezelf zo min mogelijk met angst voedt
2. Verbeter je vitaliteit


Beperk de angst

De grootste en misschien wel de belangrijkste stap die je vandaag gelijk kunt nemen om je minder met angst te voeden is door heel selectief te zijn welk nieuws je volgt. Nu heb ik niets tegen het nieuws of ben ik niet anti-media. Integendeel, alleen vind ik dat de grote media enorm tekortschieten in deze tijd en onevenredig veel angst zaaien.

Destructief nieuws

Vraagje, en wees eerlijk: hoe vaak heb jij de afgelopen weken of maanden iets in het nieuws gehoord over hoe je vitaal kunt blijven? Deze vraag stelde een goede vriend mij laatst. Verder dan 1,5m afstand houden en je handen wassen kwam ik niet. Ik realiseerde me ook gelijk dat dit reactieve oplossingen zijn. Deze oplossingen zijn gericht op het voorkomen van besmettingen en niet op het proactief verbeteren van je vitaliteit. 

Effect op ons lichaam
Terwijl dat laatste volgens mij juist de belangrijkste mediaboodschap zou moeten zijn en niet mensen angst in boezemen met het aantal doden en besmettingen. Als we het zorgpersoneel echt willen ontzorgen en het aantal besmettingen echt willen terugdringen, dan is het veel belangrijker dat mensen vitaal worden of blijven in plaats van angstig thuis zitten. De grote hoeveelheid angstprikkels zorgt dat ons reptielenbrein zeer actief wordt. Een actief reptielenbrein zorgt dat we constant op onze hoede zijn voor gevaar en dat ons sympathisch zenuwstelsel wordt geactiveerd. Dit deel van ons zenuwstelsel zorgt dat ons lichaam in een fight or flight modus komt. Dit betekent dat er constant cortisol en adrenaline door ons lichaam stroomt, dat ons bloedsuikerspiegel stijgt en dat onze spijsvertering wordt onderbroken omdat alle aandacht en energie naar de vitale functies moeten die onze overleving moeten veiligstellen. Het is niet erg en zelfs gezond als we af en toe in de fight or flight modus zitten. Te lang in deze modus zitten is ook niet goed. Vraag dat maar aan de mensen die een burn-out hebben (gehad). Het belangrijkste om te onthouden is dat de overlevingsmodus voor een verslechtering van ons immuunsysteem zorgt. Terwijl een goed immuunsysteem juist hetgeen is dat we nodig hebben in deze tijd!

Contextloze cijfers

Behalve dat we niet gevoed worden met constructieve oplossingen, krijgen we ook contextloze of betekenisloze data voorgeschoteld. We krijgen alleen absolute getallen te horen: het aantal doden en het aantal besmettingen. Absoluut gezien zijn 120, 430 of 1039 natuurlijk veel doden en is dit bedreigend omdat we hier nog een voorstelling van kunnen maken. Maar wat niet wordt gedeeld is hoe deze cijfers in verhouding staan tot andere cijfers en eerdere griepepidemieën. Deze realisatie kwam nadat ik eergisteren een post voorbij zag komen waarin de CBS-cijfers werden gedeeld van het aantal doden in de eerste 11 weken van de jaren 2018, 2019 en 2020. 

(Bron: LI post, weet alleen niet van wie)

Wat blijkt, de uitkomsten hiervan waren respectievelijk 3733, 3227, 3182. Oftewel, het aantal doden is helemaal niet zo hoog in vergelijking met vorige jaren. Sterker nog, we lopen zelfs achter op afgelopen jaren.

Context andere sterftecijfers
Dit inzicht heeft ervoor gezorgd dat ik op onderzoek ben gegaan hoe zit met andere sterftecijfers in Nederland. Dit is vrij letterlijk een morbide taakje. Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat er in het griepseizoen 2018 in totaal 9400 Nederlanders zijn overleden door de griep. Het griepseizoen loopt volgens de site van Volksgezondheid en Zorg van week 40 in het ene jaar tot week 20 van het volgende jaar. Als we kijken naar Italië, een land dat 3,4x zoveel inwoners heeft als Nederland, dan schetsen sommige media het beeld dat het daar een groot kerkhof is. Aantal Coronadoden in Italië is op het moment van schrijven 12,428. Dit betekent dat als we uitgaan van: een lineaire stijging van het griepseizoen, er in Italië naar rato evenveel mensen door de griep overlijden als in Nederland, en we de laatste 13 weken van het oude jaar niet meerekenen, er naar rato ongeveer 21,500 griepslachtoffers mogen vallen om het ‘mediastille record’ van 2018 te evenaren. Op het moment van schrijven ziet het er, met nog 9 weken te gaan en een flat curve die ingezet lijkt te zijn, gelukkig niet naar uit dat deze 21,500 slachtoffers ruim zullen worden overschreden.

Corona

Hiermee wil ik Corona niet bagatelliseren. In mijn omgeving zijn er meerdere mensen goed ziek geworden en ken ik een persoon die op de IC ligt. Waarschijnlijk zijn de symptomen van Corona een stuk heftiger dan bij eerdere griepen. Het is wel opvallend dat er heel veel focus is en aandacht wordt gegeven aan Corona. Het beeld wordt geschept dat Corona heel gevaarlijk en dodelijk is. Als we kijken naar de absolute getallen dan lijkt dit beeld ook zeker te kloppen. Maar als we het afzetten tegen eerdere griepcijfers en andere sterftecijfers dan lijkt het toch allemaal een stuk minder schrikbarend te zijn. Met dit in het achterhoofd gaan mijn gedachten ook direct uit naar de nabestaanden van de 3500 Nederlanders die jaarlijks omkomen door verkeerd medicijngebruik (dit staat nog los van drugs), de bijna 2000 mensen die per jaar zelfmoord plegen of de kleine 500 mensen die dit jaar al zijn overleden als gevolg van alcohol? Dat er nauwelijks media-aandacht is voor deze groep, wat zegt dat dan? Dat dit niet erg is of dat deze aantallen niet noemenswaardig zijn? Dit zullen ze ongetwijfeld niet bedoelen. Het gebrek aan context zorgt dat er betekenisloze conclusies worden getrokken. Het zijn niet de doktoren maar de media die dan voor God spelen en bepalen wie blijft leven en wie niet. 

Het nocebo-effect
Mensen die dit niet door hebben, worden dan onnodig gevoed met angsten. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot het Nocebo-effect, het tegenovergestelde van het placebo-effect. Het nocebo-effect is een negatief verwachtingspatroon wat juist tot meer zieken kan leiden.

Waarom gebeurt dit dan?

Dat is de grote vraag. Ik weet het niet. Iedere bewering is puur speculatie. Het probleem van speculeren is dat het vaak de negatieve of angstige kant voedt. Hoewel ik van mening ben dat het heel goed is dat we weten wat er kan spelen en ik mensen zeker aanraad om een keer docu’s als Thrive – what on earth will it take en What the bleep do we know te kijken (beide op YouTube), wil ik de angst niet voeden door hier te gaan speculeren.

De noodzaak van helderheid

Het belangrijkste dat ik in dit stuk wil overbrengen is: zorg dat je die innerlijke rust weer ervaart en je vitaliteit verbetert zodat je helder kunt blijven zien, denken en handelen. Er gaan de komende tijd dingen op ons af komen die vragen om een heldere waarneming. Angst verslechtert niet alleen ons immuunsysteem, het vertroebelt ook ons perceptie- en beoordelingsvermogen. Dit kan ervoor zorgen dat we nu keuzes maken die ons op de lange termijn schaden. Het is net zoals rijden onder invloed of iemand de liefde verklaren wanneer je dronken bent. Hier kun je beter mee wachten totdat je nuchter bent. Juist in deze tijd waarin we in een stroomversnelling terechtkomen is het heel belangrijk dat we goede keuzes blijven maken. Het spreekwoord ‘angst is een slechte raadgever’ bestaat niet voor niets. 

Dus wat te doen?

Een: beperk de invloed van negatieve informatie. Het helpt dan ook om je te realiseren dat je veel waardevoller bent wanneer je er voor anderen met rust en aandacht bent, dan wanneer je een wandelend dashboard bent die precies op de hoogte is van het aantal besmettingen en doden. 

Twee: verbeter je immuunsysteem. Dat kun je doen door genoeg te slapen (8u), iedere dag te bewegen (bijv. door ’s ochtends 3x 15 push ups te doen), ga mediteren, douche koud af (tip: volg Wim Hof) en eet zoveel mogelijk verse groenten en fruit.

Drie: voed je met positieve en kwalitatieve informatie. Lees de boeken of artikelen van mensen die je inspireren. Graag wil ik je ook uitnodigen om een kijkje te nemen op de Tribe van Millennial Lift, als je dat nog niet hebt gedaan. Hier delen tientallen vakkundige trainers en coaches gratis hun kennis en inzichten. Een mooi voorbeeld is dit filmpje van Shanita Doerga over mentale weerbaarheid.

Vier: focus in wat voor soort wereld je wilt gaan leven en welke waarden daarbij passen. Wil je naar een wereld toe die nog meer wordt geregeerd vanuit angst of eentje die meer wordt geregeerd vanuit liefde? ‘Keep the end in mind’ is een belangrijke uitspraak en hoofdstuk in de megabestseller The 7 habits of highly effective people van Stephen Covey. Wanneer we weten waar we naartoe willen gaan, wordt het ook makkelijker om de keuzes te blijven maken die bij deze koers passen. Het kan hierbij helpen om de waarden die voor jou het belangrijkst zijn weer te achterhalen en deze te gebruiken als keuzekompas.   

Vijf: richt je op anderen en help of ondersteun ze waar nodig. Het zorgt dat je allebei een goed gevoel krijgt, dat je in beweging blijft en positiviteit blijft voeden.

Welke keuze maak jij?

We staan nu dus stil op het Coronakruispunt. Het kan voelen als een gedwongen stilstand of zelfs als een bedreiging. Misschien zie je het ook wel als een kans of zelfs  misschien wel als een groot cadeau. Misschien is Corona wel het stopbord dat ons vraagt of we als maatschappij wel verder willen op deze route. Misschien zijn de slachtoffers, patiënten en het zorgpersoneel wel de richtingaanwijzers die ons herinneren wat echt belangrijk is in het leven. 

Het voordeel van stilstand is dat we makkelijker een keuze kunnen maken en voor een bepaalde richting kunnen kiezen. Deze stilstand gaat niet blijven. De stroomversnelling komt eraan. Het is volgens mij van belang dat we nu eerst allemaal mogen gaan bepalen welke kant we op willen voordat we in de stroomversnelling belanden. Terugzwemmen tegen de stroming in gaat heel lastig worden en kost (te) veel energie.

Dus misschien is het grootste cadeau dat Corona en/of de Coronaslachtoffers ons geven wel dat we bedenktijd krijgen. Bedenktijd om een goede keuze te maken. Kiezen we vanuit angst of kiezen we vanuit liefde? De grootste gift die wij deze mensen en het zorgpersoneel kunnen geven is volgens mij niet door te klappen, maar door stil te staan en realiseren wat we hebben en een bewuste keuze te maken hoe we verder willen gaan als individu en als collectief. Ik weet welke kant ik op wil. Jij ook?

#coronakruispunt

Voor meer info, zie:
Instagram
Facebook   
Gratis hoofdstuk 6 van Het Millennial Mysterie lezen?

Would you like to become an Aspiring Triber?
Register for free and get directly access to premium features, such as starting conversations and following experts.

Jasper Scholten

Spreker | Auteur | Podcasthost Het Millennial Mysterie | Co-founder, Millennial Lift

Vanaf januari 2016 heb ik me fulltime verdiept in millennial en persoonlijke ontwikkeling. In deze tijd heb ik o.a. Het Millennial Mysterie geschreven en ben ik met de gelijknamige podcast begonnen. Ondertussen ook met Millennial Lift gestart omdat ik enerzijds een enorm spanningsveld zie tussen werkgevers en millennials en anderzijds omdat ik een enorme ontwikkelingbehoefte zie bij millennials, die vaak niet goed ingevuld wordt. Met Millennial Lift wil ik daar een oplossing voor bieden.
32 Contributions
15 Followers
17 Following

No comments yet.