La Casa de Papel als Lockdown Tutorial

Quantum Millennial Alba Flores werkt als ‘Nairobi’ op afstand tijdens de zelfgekozen Lock Down in de Koninklijke Munt van Spanje.

Like Comment

Corona - Kroon
Op donderdag 19 maart maakte de Spaanse actrice Itziar Ituño­­, beter bekend als Raquel Murillo uit de Netflix serie La Casa de Papel, op Instagram bekend dat ze besmet is met het Coronavirus. Gelukkig maakt ze het goed en kan ze vanuit huis tijdens de lockdown in Spanje herstellen van deze ziekte. Hoewel ik zelf wel eens vrij associeer met het woord ‘kroon’ (het virus is zo genoemd vanwege de kroon/krans rondom de virusdeeltjes) en bijvoorbeeld koers zet richting de bijbel, kies ik er nu voor om dieper in te gaan op het onderwerp ‘lockdown’ en de lessen die op dit vlak te leren zijn van La Casa de Papel. Een blog waarin ik beschrijf hoe ik deze lessen toepas in plaats van een blog over Corona als oudtestamentische straf voor onze hedonistische levensstijl of over de kroon die Jezus kreeg voorafgaande aan de kruisiging en de transformatie die dit met zich meebracht. 

Netflix - Casa de Papel
De Netflix serie Casa de Papel had een enorme aantrekkingskracht op een groot publiek. De persoonlijkheden in de cast, de rode overalls, de Dali maskers, de onderlinge romantische relaties en de spanning die een ‘heist movie’ met zich meebrengt. Dat de serie volstrekt onrealistische gebeurtenissen en plotwendingen bevatte, deed niets af aan het plezier van de kijkers. Het keek heerlijk weg in het pré Corona tijdperk. 

Ik vroeg me niet of nauwelijks af wat het psychologisch zou vragen om op basis van eigen keuze opgesloten te zitten in een pand terwijl het ‘gevaar’ buiten voor de deur stond. Immers, ze zaten daar tijdelijk en zouden vast en zeker wel ontsnappen. En het lonkend perspectief van financiële onafhankelijkheid is een goede motivator in moeilijke omstandigheden. In ieder geval voor bankovervallers. Inmiddels bevinden we ons in Europa in diverse landen in de tegenovergestelde situatie. De overheid wil dat we binnen blijven en wij willen onbegrensd naar buiten. Een opgelegde lockdown. Wat we gemeen hebben met de hoofdrolspelers in La Casa de Papel is de onzekerheid over de duur van de lockdown en de vraag of we deze overleven als persoon en/of als ondernemer. Met daarbij bezorgdheid over onze geliefden die ook in een opgelegde pure of intelligente lockdown verblijven. 


Itziar Ituño­­ - Alba Flores
Actrice Itziar Ituño­­ heeft nu beide situaties meegemaakt. Nu maakt ze de lockdown van binnenshuis mee en in de serie bivakkeerde ze als politieonderhandelaar buiten het pand.  Om Casa de Papel als tutorial voor binnenshuis te kunnen gebruiken wil ik in deze blog actrice Alba Flores, beter bekend vanwege haar in de serie gekozen bijnaam Nairobi, gebruiken als protagonist. Daarom staat ook haar foto bovenaan deze blog en niet die van de Baskische Itziar Ituño. 


Mijn verhaal – mijn behoefte
Zelf reis ik al ruim 20 jaar de wereld rond om programma’s op het gebied van leiderschap- en talentontwikkeling te leiden. Altijd onderweg, vaak onder druk van tijd en complexiteit en in samenwerking met een grote diversiteit aan individuen en groepen. En met regelmaat hoorde ik mezelf hopen op een tijd waarin ik in alle rust van mijn gezin kon genieten en met focus kon lezen en blogs en boeken kon schrijven. Natuurlijk wist ik dat ik dat moest plannen, dat ik zelf de regie heb over mijn leven en dat ik ook de enige ben die daar verandering in aan kon en kan brengen. Dat ik dat van niemand anders mocht en kon verwachten. Ik nam het me telkens voor verandering aan te brengen en meer tijd in te plannen voor mezelf. Meestal faalde ik jammerlijk. Er kwam altijd wel een interessante opdrachtgever of vraagstuk voorbij en daar ging ik weer. In de auto, in het vliegtuig, in AirBNB’s en hotels in Europa en op andere continenten. Eén van mijn meest geliefde mentoren zei wel eens: ‘Dirk, eigenlijk moeten we jou opsluiten of op z’n minst je leaseauto aan de ketting leggen’. Daar hadden hij en alle anderen die zich verbaasden over mijn passie voor mijn vak en mijn arbeidsethos gelijk in. Ik kon een lockdown wel gebruiken omdat ik niet echt weerbaar was tegen de verleiding van interessante professionele avonturen. 


De lessen uit Casa de Papel
De reden dat ik nu deze blog schrijf is dat ik de kans die deze periode biedt, ook volop wil benutten. Ik geniet van mijn gezin, hoef mijn energie niet in te zetten voor het vriendelijk doch assertief bedanken voor opdrachten en uitnodigingen voor lezingen en sociale bijeenkomsten en kan de tijd en energie die ik bespaar (minimaal 15 uur per week aan reistijd alleen al) nu benutten voor datgene wat ik waardevol acht voor anderen én voor mezelf. Drie weken na de eerste aankondiging van Mark Rutte durf ik te stellen dat ik de lockdowntijd goed heb gebruikt en wil ik enkele adviezen meegeven met daarbij Casa de Papel als metafoor. 

1. Produceer zoveel mogelijk van wat jij waardevol acht voor anderen en jezelf
De belangrijkste reden dat ‘La Banda’ zichzelf opsloot in de Koninklijke Munt is dat ze daar in teamverband met behulp van reeds aanwezige machines zoveel mogelijk konden produceren van datgene dat zij als waardevol ervoeren. In hun geval: geld. Niet afgeleid door sociale verplichtingen, files en vermoeiende hoeveelheden reistijd. Ze geloofden in deze productie en in een tijdperk na de lockdown in de Koninklijke Munt waarin ze van de opbrengst van hun productie konden gaan genieten. 

Dus als het voor jou eindelijk mogelijk is om meer tijd en aandacht te investeren in je persoonlijke ontwikkeling, relatie, je gezin, je bedrijf, je hobby, doe dat dan nu. Zorg dat je na de lockdown de wereld instapt met herwonnen energie, voldoening en versterkte relaties. Hou je van schrijven: zorg dat je hebt geschreven. Hou je van het verkopen van producten en diensten? Zorg er nu voor dat je straks kunt terugkijken op een serie verkopen waarmee je oprecht waardevol bent geweest voor anderen. Om het praktisch te maken: plan met een vast ritme en regelmaat die activiteiten in waar je doorgaans niet aan toe kwam. Plan deze niet in je hoofd, maar in je agenda. Liefst hard copy. Op papier. En noem je huis gerust ‘La Casa de Papel’. Zelf werk ik dagelijks aan mijn boek 'The Quantum Millennial Guide - From Agile to Antifragile', een boek over een subtype binnen de millennial generatie dat, mits niet tegengewerkt door de C-suite, directors L&D, Employee Experience en Recruitment een enorme constructieve impact kan hebben op de cultuur, het innovatief vermogen van de organisatie en de bottom line. 


2. Gebruik je negatieve emoties als brandstof
Kern van het ‘probleem’ van de ‘bijna lockdown’ in Nederland is dat iedereen zich beperkt voelt in zijn of haar autonomie, één van de allerbelangrijkste drijfveren van mensen in het algemeen en de generatie millennials in het bijzonder. De beperking van autonomie leidt tot frustratie en potentieel dus tot agressie zoals ik leerde tijdens één van mijn eerste colleges psychologie. Mensen worden prikkelbaar. Deze agressie kan zich naar buiten richten in de vorm van verbaal geweld of naar binnen in de vorm van moedeloosheid die op haar beurt tot zelfsabotage of depressie kan leiden. Alleen om deze reden al is de eerste praktische tip van cruciaal belang. Wees niet zoveel bezig met je eigen autonomie maar kijk eens wat je voor anderen en jezelf kunt betekenen. Gebruik daarbij je negatieve emoties als brandstof. Streef naar een combinatie van de beste versie van jezelf en de meest nobele versie van jezelf. 

3. Rebelleer en innoveer nu
In oktober 2016 publiceerde Harvard Business Review het artikel 'Let Your Workers Rebel' van Francesca Gino (https://hbr.org/cover-story/2016/10/let-your-workers-rebel).

Zij schetst hier goed hoe je op een functionele manier kunt rebelleren. Tegenwoordig is de term ‘disrupten’ overigens populairder, maar dat terzijde.  Als Judoka leerde ik op jonge leeftijd en op latere leeftijd diverse judoworpen. Pas op latere leeftijd ontdekte ik hoe belangrijk het is om iemand eerst uit evenwicht te trekken voordat je de worp inzet en afmaakt. Dit uit balans trekken biedt twee voordelen: je hoeft minder kracht te gebruiken om iemand te werpen dus je verspeelt minder kracht én je verkleint de kans dat je de ander pijn doet met brute kracht. 

De natuur heeft nu met het Coronavirus het deel ‘uit evenwicht trekken’ al voor je gedaan. Er is nu dus momentum voor het doen van voorstellen en het doorvoeren van veranderingen zonder dat dit al te veel kracht kost. Zowel in je eigen leven, je gezin als binnen je werk.  Wat zou jij nu bijvoorbeeld willen veranderen binnen jouw organisatie? Waar maakte jij jezelf altijd boos over? Over onnodige reistijd vanwege de mogelijkheden die er al waren op het gebied van digitaal vergaderen? Mooi, doe dan nu al een voorstel om ook na de Coronacrisis door te gaan met online vergaderen. Krijg je al ideeën? Mooi. Schrijf ze op. 


4. Wees proactief en claim je leiderschap!

De meest beroemde scène met Nairobi wordt voorafgegaan door een scene waarin de leider Berlin tegen Nairobi schreeuwt ‘Esto es un patriarcado’ (dit is een patriarchaat). Op de vraag van Nairobi naar wat dat betekent antwoordt hij: ‘significa que aqui mando yo!’, wat betekent ‘hier stuur ik!’. Dit stelt Nairobi voor een dilemma: gehoorzamen of zelf de leiding claimen. Ze claimt de leiding in een telefoongesprek met professor: http://bit.ly/2kN8z5U. Hierin zegt ze twee cruciale dingen met vastberadenheid: ‘ik ben Nairobi’ en ‘vanaf nu begint het matriarchaat’. Dit laatste betekent dat ze de missie gaat leiden met haar vrouwelijk leiderschap. Ze gaat vervolgens anders om met haar collega’s en de gevangenen die als personeel worden ingezet. Ik kan me zomaar voorstellen dat het matriarchaat op dit moment op dezelfde wijze wordt uitgeroepen in diverse gezinnen in de wereld. Lijkt me helemaal goed trouwens. De wereld kan meer vrouwelijk leiderschap gebruiken. 

5. Kies zelf voor een lockdown. Bewust. 
Het Coronavirus is verschrikkelijk. Vanuit huis leef ook ik mee met de vele getroffenen wereldwijd, met name met degenen die het leven in quarantaine en eenzaamheid moeten verlaten. Het voelt voor mij respectloos naar hen om de voor mij positieve effecten van de huidige situatie te benoemen en benadrukken. Tegelijkertijd slaag ik erin om er voor mijzelf en mijn directe omgeving er het beste ervan te maken. Sterker nog: het voelt als de sabbatical die ik altijd al had willen hebben. Ik realiseer me dat ik dus makkelijk heb praten met deze tip en wil het leed van anderen zeker niet bagatelliseren of ontkennen. 

Voor degenen die moeite hebben met de opgelegde beperkingen (en dus het ontnemen van vrijheid en autonomie) helpt wellicht de volgende stelling en constatering van Business Coach en Leiderschaps Coach Tibor Olgers: 'als je bewust kiest voor lastige shit (bouwen van een duurzame relatie waarin je trouw blijft, bouwen van een tof bedrijf waarin je winst maakt of genieten van een je gezin doordat je aanwezig bent) dan kun je veel en veel meer aan dan wanneer je er niet voor kiest'. En als je meer aan kunt, meer kunt dragen, heb je meer tijd en energie over om zoveel mogelijk te produceren van wat jij waardevol acht voor jezelf en/of anderen. En mocht je jezelf afvragen of je bewust kunt kiezen voor een situatie waar je door externe omstandigheden in beland bent (Coronavirus, beslissingen vanuit de overheid), dan zou ik persoonlijk zeggen van wel. Je kunt namelijk altijd nieuwe doelen stellen voor de nieuwe situatie en daarvoor kiezen. Ik doel hier niet op situaties waarin ziekten of niet te vermijden faillissementen een destructieve en ontwrichtende rol spelen.  

6. Vraag hulp van een 'El Profesor' in jouw omgeving
Een leuk element in de serie vond ik de aanwezigheid van ‘El profesor’ die als coach op afstand in tijden van een lockdown zijn team begeleidde tijdens hun missie. Met alle voordelen van dien (hij kon zelf vrij bewegen en werd niet direct energetisch belast met de werkelijkheid binnen het pand en alle daarmee gepaard gaande emotionele taferelen) en nadelen van dien (communicatie op afstand waardoor hij beperkt is in zijn controle van de situatie en niet gebruik kan maken van non-verbale communicatie. Ik vraag mezelf wel eens af of Mark Rutte de serie heeft gezien en of hij gelijkenissen ziet tussen zijn werk en dat van ‘El Profesor’. De angst dat ze fouten maken die levens kosten en voelbare trots op het succesvol en gedisciplineerd zetten van stappen richting het redden van mensenlevens. 

De kracht van ‘El Profesor’ (en ook van Mark Rutte trouwens) is dat hij intelligent is en zichzelf zeer goed voorbereid op de moeilijke momenten die mogelijk naderen. Hij maakt zogenaamde ‘contingency plans’. Aangezien de meeste mensen in deze tijdgeest beperkt weerbaar zijn tegen verleidingen, is een zo’n plan waarin je nadenkt over diverse scenario’s en handelingsalternatieven geen overbodige luxe. 

Het voordeel van de huidige situatie is dat je vanuit huis vrijwel direct online toegang hebt tot een grote verscheidenheid aan trainers, coaches, professoren. Als het goed is heb je nu ook meer tijd om eens te bekijken welke coach voor jou van waarde kan zijn. Zelf leer ik bijvoorbeeld veel van de inzichten en praktische tips van Tim Ferris (Podcast The Tim Ferris Show), Nassim Nicholas Taleb (auteur van o.a. ‘The Black Swan’ en ‘Antifragile’), Jason Fried & David Heinemeier (auteurs van ‘Rework’) en leer ik bij platforms als The Next Big Idea Club, Millennial Lift, LinkedIn Learning en Udemy. Waarbij ik mijn schermtijd zoveel mogelijk probeer te beperken en veel tijd probeer te besteden aan lezen, schrijven en praten met mijn huisgenoten. Wil ik dan altijd produceren of leren? Nee, ook ik vermaak me prima met  Groeps-App spelletjes zoals het ontdekken voor welke films, liedjes en plaatsnamen een serie emoticons symbool staan. 

7. Beoefen dankbaarheid op dagelijkse basis
Vrijwel alle goede life coaches en spirituele leiders zijn het erover eens: dagelijks stil staan bij waar je jezelf dankbaar voor voelt, is de krachtigste manier om een positieve mindset duurzaam op te wekken. Start er ’s ochtends mee, maak dit tot een ochtendritueel en je voelt je gegarandeerd opgewekter tijdens de dag. 

Ik ben deze periode bijvoorbeeld dankbaar voor de waardevolle lessen van mijn offline mentoren, trainers en coaches. Naast mijn familie, mijn professionele familie Count & Cooper en mijn partners in Millennial Lift zijn dat o.a. mijn mentoren Tibor Olgers (www.tibor.nl) en Ron Immink (www.ronimmink.com). Mede dankzij hen kan en durf ik nu de situatie te benutten die is ontstaan, door de natuur is gecreëerd. En weet ik ook hoe ik dat precies moet doen. Op een dagelijkse basis. Met een vast ritme en regelmaat. En hoef ik niet bang te zijn voor spijt achteraf. 

De tip die ik hier wil meegeven, is om met vooruitwerkende kracht stil te staan bij het moment dat je straks terugkijkt op deze periode. Kijk eens vooruit naar de eerstvolgende teambijeenkomst die je hebt zodra je weer face 2 face bij elkaar mag komen. Waar wil je jezelf dan dankbaar voor voelen? Hoe wil je dan samen terugkijken? 

Vrij vroeg in Seizoen 3 van La Casa de Papel vond er een groepsbijeenkomst plaats waarin ‘El Profesor’ het team vroeg om eens terug te kijken op de moeilijke momenten die ze samen hadden meegemaakt. Hij benoemde zelf gelijk wat het doorslaggevende ingrediënt was geweest ‘La Banda estuvo ahi’ ofwel ‘Het team was daar voor elkaar’. De scene staat overigens op Youtube: https://bit.ly/2WX0f4d

Zorg ervoor dat je na deze Coronacrisis hetzelfde kunt zeggen. Tegen je gezin, tegen je familie, tegen je collega’s en tegen de teams waarin je in je vrije tijd deelneemt. Voor hen en voor jezelf moet je deze kans benutten. Zeg ik tegen mezelf. Dat geloof ik. En adviseer ik iedereen, gevraagd en ongevraagd. En ik handel ernaar. Ik plan het in. Op papier. Ook mijn huis is in deze dagen een Casa de Papel. 

Dankjewel voor het lezen van deze blog en ik hoop dat iedereen in je omgeving en jijzelf gezond de Coronacrisis uit komt.  

Dirk van Uffelen

PS: in september verschijnt mijn boek ‘The Quantum Millennial Guide’ met als ondertitel ‘from agile to antifragile’. Meer weten? Laat het me weten via dirk@millenniallift.com

 

Would you like to become an Aspiring Triber?
Register for free and get directly access to premium features, such as starting conversations and following experts.

Dirk Van Uffelen

Practice Leader Human Talent, Count & Cooper

The leading expert in quantum millennials. Currently writing 'The Quantum Millennial Guide, from agile to antifragile'. Dirk worked with large companies on helping them maximize the return on investment on their talent management programs, always succeeding in realizing a minimum of 15% in returns. Dirk is specialized in talent development of highly educated millennials. In his upcoming book 'The Quantum Millennial Guide, from agile to antifragile', he shares his lessons learned from working with the best of the best (AJAX, KPN, Philips, NS, Rabobank, Coca Cola, Ministry of Foreign Affairs, Police Academy, Dell, ABN AMRO, Tata Steel, IBM, Nespresso, Bank of New York Mellon, etc.).
6 Contributions
9 Followers
9 Following

No comments yet.