ADHD/ADD en grenzen versterken

Ga je voor bescherming of voor versterking?

Like Comment

Hoe het kwartiergesprek van mijn dochter in groep 5, mij bevestigt dat je ècht vrij voelen alles te maken heeft met het versterken van grenzen van binnenuit.

Mijn dochter zit in groep 5 en heeft een fantastische juf. Ze is tijdens het kwartiergesprek volledig gericht op mijn dochter. Het gesprek is een soort coachgesprek met vragen als “waar wil je aan werken?” Die vraag is thuis ook aan bod geweest en mijn dochter geeft aan dat ze last heeft van herrie in de klas. En zo gebeurde het dat de juf op een mij maar al te bekend thema komt: Concentratie en Prikkels.

De kinderen werken in tijdsblokken met een kleur. Rood betekent zelfstandig werken. Oranje betekent dat je mag fluisteren. Groen betekent dat je samenwerkt en elkaar helpt. Dit laatste duurt ongeveer 5 minuten, terwijl ze op de andere twee momenten in totaal wel 30 minuten in stilte werken. En al snel blijkt dat mijn dochter het over de groene 5 minuten heeft wanneer ze thuiskomt met de vraag:

“mama, ik wil een koptelefoon, want ik heb last van herrie”

Mijn aandacht is gewekt..

De eerste gedachte die ik krijg is dat het inderdaad wel lekker rustig voor haar zou zijn. Ze is nou eenmaal best gevoelig. En al snel merk ik dat ik vooral mijn eigen innerlijke struggle voel van de momenten dat het mij in het hier en nu niet lukt om mijn aandacht te verdelen door prikkels om mij heen.

Maar terug naar mijn dochter. Wat is nou het probleem dat deze koptelefoon voor haar gaat oplossen? Ik vraag mij af hoe ze dan gaat leren om te gaan met diezelfde soort prikkels. Want nu is het school, later is het werk, de tram, de trein, de studiezaal, de sportvereniging, de feestjes, de festivals. De prikkels zijn overal.
Haar weghouden van prikkels zorgt er niet voor dat zij weet hoe zij in al deze situaties met soortgelijke prikkels om kan gaan. En heeft ze minder keuzevrijheid. En vrijheid is voor mij een belangrijke waarde die ik wil meegeven en is belangrijk voor haar om nieuwe ervaringen op te doen.

Met een koptelefoon ga ik mijn dochter leren hoe zij van buitenaf haar grenzen bewaakt. Daarmee leert ze dat ze zich kan beschermen tegen prikkels van buitenaf.  Ons van buitenaf begrenzen doen we eigenlijk de hele dag door. En niet alleen met koptelefoons. In mijn praktijk zie ik van alles langskomen om prikkels te vermijden. Afspraken afzeggen, je ziek melden, zelfmedicatie om alle prikkels wat te dempen; regels voor jezelf bedenken; en soms ontslag nemen. Een trucje dat ik goed ken is initiatief nemen. Dan houd ik controle over wat er op mij afkomt. Aanval is de beste verdediging. Dat deed ik ook met grote beslissingen. Het uitmaken met vriendjes bijvoorbeeld. Ik kon ze maar beter voor zijn, dat doet minder pijn. Maar nou lijkt het net alsof ik zeg dat het dragen van een koptelefoon leidt tot bindingsangst, en dat gaat wel wat ver. 

Een uitgangspunt bij coaching is dat de oplossing niet ligt in het bestrijden van het probleem.

Concentratie en prikkels

Gelukkig hebben we het in dit verhaal over een fantastische juf. Die zegt tegen mijn dochter: “zullen we eens kijken wat je in de tijd doet dat je zelfstandig werkt, voordat je gaat samenwerken?”

En ik denk JA! Want kennelijk gebeurt daar iets, of liever gezegd iets niet, waardoor zij in die laatste 5 minuten teveel onder druk staat. Aan de ene kant komt ze erachter dat ze haar werk al af had moeten hebben. En mijn dochter kennende wil ze dat graag goed doen. En tegelijk komen er allemaal gezellige kletsende kinderen naar haar toe om samen te werken, om hulp te vragen. Iets waar zij heel blij van wordt.

Dat alles leidt bij haar tot stress. Stress! Stress die ervoor zorgt dat de prikkels nòg harder binnenkomen. Waardoor zij nòg meer stress ervaart, waardoor de prikkels nòg harder binnenkomen.

Het wegnemen van die prikkels met een koptelefoon zorgt wel voor minder prikkels maar lost niet op waar haar stress door wordt veroorzaakt namelijk die interne strijd tussen ‘ik heb mijn werk nog niet af hou je mond!' versus 'ik wil zo graag gezellig meedoen’.

Het kwartiergesprek loopt op het eind en weet je nog, dat het hier ging om een fantastische juf? Zo een die dus tegen mijn dochter zegt dat ze sámen elke dag, ELKE DAG, (en van binnen doe ik jippie! Ze gaat met mijn dochter ELKE DAG!), individueel afspreken hoe ze in de tijd waarin ze zelfstandig werkt ze oefent met concentreren op het afmaken van taken. Net zo lang tot dat zij het alleen kan! Zodat ze die laatste 5 minuten zich vrij voelt om lekker mee te doen, elkaar te helpen en samen te werken.

En ik denk dat die juf een heel goede coach is. Want net als in coaching is haar uitgangspunt dat :

"De oplossing altijd ergens anders ligt dan bij het probleem zelf”

En na (precies) een kwartier zie ik een juf die kijkt naar “wat werkt wel voor jou”. En zie ik een meisje dat gaat groeien. Dat zelfvertrouwen krijgt. Die nieuwe manieren en keuzes leert maken, zodat ze vrij is om mee te doen in plaats van zich hoeft af te zonderen.

Die leert haar grenzen en mogelijkheden van binnenuit te versterken.

En opnieuw ga ik even terug naar mijn innerlijke struggle die ik eerder voelde. En denk “had ik dit maar op die leeftijd kunnen uitpuzzelen”. Had dat mij even een heleboel energie gescheeld. Èn een heleboel vriendjes.

Wil jij nou ook weten welke innerlijke struggle jij voert waardoor je snel overprikkeld raakt? Neem dan contact met mij op voor een gratis kennismakingsgesprek. 

Would you like to become an Aspiring Triber?
Register for free and get directly access to premium features, such as starting conversations and following experts.

Babs Geurts

Lifecraft Coach | ADHD/ADD Coach | Life- & Loopbaancoach, Inktvis Coaching

Lifecrafting is (weer) zelf regie nemen over de invulling van de belangrijkste levensthema's voor jou. Je doet niet langer hoe het hoort, en wel wat werkt voor jou. Net als een inktvis breng je jouw denken - voelen en willen in balans voor maar één ding: ontdekken. Ontdekken van jouw ideale wereld waarin jij zelf centraal staat. Met al jouw eigenaardigheden, mogelijkheden en uitdagingen. Je hebt genoeg geleerd uit boeken, je weet wat er allemaal mogelijk is in de wereld en het is tijd om zelf de regie te ervaren over jouw toekomst. Naast life- & loopbaancoach ben ik gespecialiseerd en opgeleid tot ADHD/ADD coach. Babs Geurts (geboren 1976) is afgestudeerd psychologe (2000), en heeft een geaccrediteerde post HBO Life- & Loopbaancoachopleiding afgerond (2017), aangevuld met een diverse opleidingen zoals NLP Practioner, ADHD Coach (2018), Systemisch Werk. Is ervaringsdeskundig en heeft ervaring als (horeca-)ondernemer met een heel team millennials en op het gebied van HRM.
12 Contributions
5 Followers
15 Following

No comments yet.