ADHD/ADD Waarom het belangrijk is verder te kijken dan je diagnose

Je bent niet een diagnose, je bent zoveel meer

Like Comment

Een ADHD/ADD coachtraject is vaak wat langer dan de 6 sessies die ik leerde in mijn opleiding tot Life- & Loopbaancoach. En vrijwel altijd heeft dit te maken met de mate waarin iemand gevolgschade heeft ondervonden. “Ik kan mijn werk niet plannen door mijn ADHD”. “Ik ben te langzaam door mijn ADD”. “Als ze weten hoe ik thuiswerk, word ik vast ontslagen”. En meer belemmerende overtuigingen die eigenlijk allemaal uit de kindertijd komen en eenmaal volwassen niet langer waar blijken te zijn. En gelukkig is er in het UMC Utrecht onderzoek gedaan en blijkt de belemmerende overtuiging dat “het genetisch is bepaald” maar voor 7% van de mensen met een diagnose te kloppen. 

Gevolgen van net even anders zijn

Gevolgschade is de grootste stressfactor en wordt veroorzaakt doordat mensen zichzelf als  anders zien dan de meeste mensen in zijn of haar omgeving. Net die enige dromer in het gezin. De enige die als kind al opkwam voor eerlijkheid en rechtvaardigheid op school door zich nog bozer en groter te maken dan de juf of meester. Die ene die al op twee jarige leeftijd de wereld wilde ontdekken en vaak wegliep. Gevolgschade wordt ook gevormd door hoe de omgeving omgaat met het gedrag dat door hen als storend wordt ervaren. Wat krijgt de aandacht? Schaamte en schuldgevoelens door afwijking van de norm of wordt veerkracht, zelfvertrouwen en jezelf mogen zijn bevorderd? Of gevolgschade omdat het gewenste (meestal gewenst door anderen) individuele succes uitblijft. 

Individuele successen of verbinding en veerkracht?

“In plaats van ons te richten op individuele successen, zouden we meer bezig moeten zijn met verbondenheid en weerbaarheid”, volgens hoogleraar Jim van Os. Zelf heb ik een hekel aan het woord ‘stoornis’ zoals in de DSM-5. Het is bedacht om gedrag dat afwijkt van het gemiddelde te categoriseren. 

Er is helemaal niks kapot

De last die mensen ervaren komt niet door de stoornis.  En vooral wel door de ervaren sociale norm en druk. Gelukkig stelt Jim van Os ook dat wat wij een stoornis noemen, eigenlijk helemaal geen stoornis is. “Er is namelijk niks kapot”. Net als in andere tijden van crisis denk ik dat juist in deze periode de mensen die net buiten het gemiddelde vallen laten zien dat flexibel omgaan met bestaande normen, zorgen voor meer gezamenlijke successen en weerbaarheid. 

Werken met de positieve bedoeling van elk gedrag

In een coachtraject werken we dan ook met de positieve bedoeling van elk gedrag. Aan een contentmaker vroeg ik eens wat er positief was aan het feit dat ze de tijd nam voor haar werk. Zo kon ze ook de details goed krijgen en vaak zorgde de tijd die zij nam voor een verbinding tussen meerdere schakels in het proces. Zo had ze het nog niet eerder bekeken. Wat er gebeurde was dat zij zelf meer rust en helderheid ervaarde tijdens het proces. Ze had zichzelf jarenlang een nog strengere deadline opgelegd dan nodig was in het werk, om te maskeren dat ze langzamer werkte. En nu nam ze steeds vaker haar rust en ruimte en werd ze steeds meer tevreden over de manier waarop zij haar werk deed. 

Lees hier het artikel over het onderzoek met Jim van Os.

Wil jij ook een tevreden leven dat op de eerste plaats gaat over verbinding en weerbaarheid? Kom dan eens gratis kennismaken. Dat kan ook online. 

Would you like to become an Aspiring Triber?
Register for free and get directly access to premium features, such as starting conversations and following experts.

Babs Geurts

Lifecraft Coach | ADHD/ADD Coach | Life- & Loopbaancoach, Inktvis Coaching

Lifecrafting is (weer) zelf regie nemen over de invulling van de belangrijkste levensthema's voor jou. Je doet niet langer hoe het hoort, en wel wat werkt voor jou. Net als een inktvis breng je jouw denken - voelen en willen in balans voor maar één ding: ontdekken. Ontdekken van jouw ideale wereld waarin jij zelf centraal staat. Met al jouw eigenaardigheden, mogelijkheden en uitdagingen. Je hebt genoeg geleerd uit boeken, je weet wat er allemaal mogelijk is in de wereld en het is tijd om zelf de regie te ervaren over jouw toekomst. Naast life- & loopbaancoach ben ik gespecialiseerd en opgeleid tot ADHD/ADD coach. Babs Geurts (geboren 1976) is afgestudeerd psychologe (2000), en heeft een geaccrediteerde post HBO Life- & Loopbaancoachopleiding afgerond (2017), aangevuld met een diverse opleidingen zoals NLP Practioner, ADHD Coach (2018), Systemisch Werk. Is ervaringsdeskundig en heeft ervaring als (horeca-)ondernemer met een heel team millennials en op het gebied van HRM.
12 Contributions
3 Followers
11 Following

No comments yet.