ADHD/ADD: Wat is de kortste weg naar geen stress

Mensen met ADHD/ADD zijn dé ervaringsdeskundigen als het gaat om stress en een brein dat uit balans raakt. Bij langdurige stress gebeurt dit óók een beetje bij millennials en lijkt het denkbrein en voelbrein niet meer goed met elkaar te communiceren.

Like Comment

Met verbazing hoor ik wat hij allemaal doet. Naast zijn werk. Yin yoga, offline weekenden, hardlopen, kite-surfen. En het motiveert mij die middag zelf weer eens te gaan hardlopen. 

Ik strik de veters van mijn Asics en sla de deur dicht. Ik  voel de wind langs mijn wangen. Ik ruik kersenbloesems. Ik zie een moeder-eend met haar kuikens de sloot ingaan. 

Ik ren mijn hoofd vol met ontspanning

Vaak hoor ik dat mensen gaan hardlopen om hun hoofd leeg te maken. Om je hoofd leeg te maken, moet je het eerst vullen. Stel je voor dat je hoofd gevuld is met problemen. Om je hoofd leeg te maken, ga je eerst denken aan die problemen om daarna tot een oplossing te komen. Stel je nou eens voor dat juist gaat rennen om je hoofd te vullen met ontspanning. En je geniet van de wind op je wangen, de geur van vers gemaaid gras, prettige geluiden en fijne gedachtes?

Voor meer plezier en ontspanning hoef je alleen maar te zorgen dat je daar meer mee bezig bent.

Ja, maar hoe doe ik dat? 

Ik maak mij de hele dag zorgen om alles, hoe moet ik dat loslaten? 

Voorzichtig. Want als je zomaar loslaat, kun je hard vallen. Toen ik 6 was zat ik op een wipwap met mijn neef. Hij was 3 jaar ouder en een kop groter. Hij zat onder, ik zweefde boven. Ik genoot. 

Tot hij plotseling afstapte. En ik ineens wist waar mijn stuitje zat.

Met je stressbalans is het net zo

Je bent gewend aan veel stress. Stress in je hoofd of stress in je lijf. Laat je dat los, dan geeft ontspanning juist onrust. En je wilt rust, dus ga je van alles doen om die onrust weg te krijgen.  

Ga maar na. Wat doe jij als je onrust ervaart?

Je kunt ook gaan wennen aan die onrust. Je hebt alleen vertrouwen nodig dat het jou gaat lukken. En dat het iets prettigs oplevert. Iets waarover jij droomt als je een leeg hoofd en rust zou hebben. Zo vergroot je jouw eigen invloed op de balans tussen denken - voelen en doen.

Je hoeft niet eens te gaan hardlopen. Het kan nog korter

Je kunt even uit het raam staren, en je dan af vragen: wat zie ik, wat voel ik, wat hoor ik? Stel jezelf deze vragen eens als je een fijne herinnering ophaalt of bij een blokje om.  

Wat ook kan is rustig ademhalen. Tel eens het aantal keer dat je adem haalt in één minuut en probeer vervolgens een volgende minuut heel rustig in- en uit te ademen. En breng je ademhaling terug tot 4 per minuut. 

Nou ja, vooruit. Als je net begint probeer dan in ieder geval minder dan 10. 

Wil je begeleiding bij meer ontspannen? Of een stapje verder, wil jij onderzoeken wat je zou willen als je meer ontspanning hebt? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingssessie. 

Would you like to become an Aspiring Triber?
Register for free and get directly access to premium features, such as starting conversations and following experts.
Go to the profile of Babs Geurts

Babs Geurts

Levensloop Coach | ADHD/ADD Coach, Inktvis Coaching

Levensloop Coaching richt zich op de unieke behoeftes in elke levensfase en balans brengen tussen buitenkant doen en binnenkant voelen. ADHD/ADD Coaching gaat over het vinden van jouw gebruiksaanwijzing en het herstellen van het zelfvertrouwen. Zodat je jouw persoonlijke ontwikkeling vorm geeft op een manier die wèl werkt voor jou. Ik droom ervan dat jij net als ik als we oud en gerimpeld zijn, als een wijs mens met plezier en tevredenheid terug kan kijken op het leven. En dat we hierbij net als een inktvis vertrouwen op onze flexibiliteit, intuïtie en vermogen ons steeds te blijven ontwikkelen. Babs Geurts (geboren 1976) is afgestudeerd psychologe (2000), en heeft een geaccrediteerde post HBO Life- & Loopbaancoachopleiding afgerond (2017). Aangevuld met een specifieke opleiding tot ADHD Coach (2018). En heeft ervaring als (horeca-)ondernemer met personeel en op het gebied van HRM.
3 Contributions
2 Followers
5 Following

No comments yet.