ADHD/ADD: Wat is de kortste weg naar geen stress

Mensen met ADHD/ADD zijn dé ervaringsdeskundigen als het gaat om stress en een brein dat uit balans raakt. Bij langdurige stress gebeurt dit óók een beetje bij millennials en lijkt het denkbrein en voelbrein niet meer goed met elkaar te communiceren.

Like Comment

Met verbazing hoor ik wat hij allemaal doet. Naast zijn werk. Yin yoga, offline weekenden, hardlopen, kite-surfen. En het motiveert mij die middag zelf weer eens te gaan hardlopen. 

Ik strik de veters van mijn Asics en sla de deur dicht. Ik  voel de wind langs mijn wangen. Ik ruik kersenbloesems. Ik zie een moeder-eend met haar kuikens de sloot ingaan. 

Ik ren mijn hoofd vol met ontspanning

Vaak hoor ik dat mensen gaan hardlopen om hun hoofd leeg te maken. Om je hoofd leeg te maken, moet je het eerst vullen. Stel je voor dat je hoofd gevuld is met problemen. Om je hoofd leeg te maken, ga je eerst denken aan die problemen om daarna tot een oplossing te komen. Stel je nou eens voor dat juist gaat rennen om je hoofd te vullen met ontspanning. En je geniet van de wind op je wangen, de geur van vers gemaaid gras, prettige geluiden en fijne gedachtes?

Voor meer plezier en ontspanning hoef je alleen maar te zorgen dat je daar meer mee bezig bent.

Ja, maar hoe doe ik dat? 

Ik maak mij de hele dag zorgen om alles, hoe moet ik dat loslaten? 

Voorzichtig. Want als je zomaar loslaat, kun je hard vallen. Toen ik 6 was zat ik op een wipwap met mijn neef. Hij was 3 jaar ouder en een kop groter. Hij zat onder, ik zweefde boven. Ik genoot. 

Tot hij plotseling afstapte. En ik ineens wist waar mijn stuitje zat.

Met je stressbalans is het net zo

Je bent gewend aan veel stress. Stress in je hoofd of stress in je lijf. Laat je dat los, dan geeft ontspanning juist onrust. En je wilt rust, dus ga je van alles doen om die onrust weg te krijgen.  

Ga maar na. Wat doe jij als je onrust ervaart?

Je kunt ook gaan wennen aan die onrust. Je hebt alleen vertrouwen nodig dat het jou gaat lukken. En dat het iets prettigs oplevert. Iets waarover jij droomt als je een leeg hoofd en rust zou hebben. Zo vergroot je jouw eigen invloed op de balans tussen denken - voelen en doen.

Je hoeft niet eens te gaan hardlopen. Het kan nog korter

Je kunt even uit het raam staren, en je dan af vragen: wat zie ik, wat voel ik, wat hoor ik? Stel jezelf deze vragen eens als je een fijne herinnering ophaalt of bij een blokje om.  

Wat ook kan is rustig ademhalen. Tel eens het aantal keer dat je adem haalt in één minuut en probeer vervolgens een volgende minuut heel rustig in- en uit te ademen. En breng je ademhaling terug tot 4 per minuut. 

Nou ja, vooruit. Als je net begint probeer dan in ieder geval minder dan 10. 

Wil je begeleiding bij meer ontspannen? Of een stapje verder, wil jij onderzoeken wat je zou willen als je meer ontspanning hebt? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingssessie. 

Would you like to become an Aspiring Triber?
Register for free and get directly access to premium features, such as starting conversations and following experts.

Babs Geurts

Lifecraft Coach | ADHD/ADD Coach | Life- & Loopbaancoach, Inktvis Coaching

Lifecrafting is (weer) zelf regie nemen over de invulling van de belangrijkste levensthema's voor jou. Je doet niet langer hoe het hoort, en wel wat werkt voor jou. Net als een inktvis breng je jouw denken - voelen en willen in balans voor maar één ding: ontdekken. Ontdekken van jouw ideale wereld waarin jij zelf centraal staat. Met al jouw eigenaardigheden, mogelijkheden en uitdagingen. Je hebt genoeg geleerd uit boeken, je weet wat er allemaal mogelijk is in de wereld en het is tijd om zelf de regie te ervaren over jouw toekomst. Naast life- & loopbaancoach ben ik gespecialiseerd en opgeleid tot ADHD/ADD coach. Babs Geurts (geboren 1976) is afgestudeerd psychologe (2000), en heeft een geaccrediteerde post HBO Life- & Loopbaancoachopleiding afgerond (2017), aangevuld met een diverse opleidingen zoals NLP Practioner, ADHD Coach (2018), Systemisch Werk. Is ervaringsdeskundig en heeft ervaring als (horeca-)ondernemer met een heel team millennials en op het gebied van HRM.
12 Contributions
3 Followers
11 Following

No comments yet.