E-mail tsunami

Een tsunami aan mail, overstromende mailboxen, niet meer weten waar je moet beginnen. We herkennen het (bijna) allemaal. Je wordt er onrustig van, je productiviteit daalt onder het 0 punt. En steeds meer (boze) collega's die vragen of je de dossiers al klaar hebt.

Like Comment

Het zal niet helemaal zo erg zijn als hierboven geschetst, maar ik tref het regelmatig aan bij mijn coachees en de deelnemers in mijn trainingen.

E-mail is in principe de vervanger van de fysieke post. Niet helemaal, maar in de basis is het de digitale brief. Eigenlijk zit het tussen een brief en een telefoontje in. 
Wat nu zo bijzonder is in het ontvangen en afwikkelen van een mail is dat wij een mailtje lezen en dan gelezen in ons postvak laten staan. Tja als je dat doet met jouw fysieke post, dan stroomt de brievenbus binnen de kortste keren over of wil jouw voordeur (met brievenbus) niet meer open. 
Je stopt  jouw fysieke post na het te hebben gelezen toch ook niet weer in de enveloppe en plaats je deze terug in de brievenbus? Waarom doe je dat dan wel met jouw digitale post?

Een paar tips hoe je de tsunami aan e-mail kunt voorkomen:

  • Check 2 a 3 keer per dag je mail, als er brand is gaan ze wel bellen! 
  • Zet de notificaties van je mailbox uit. 
  • Lees je mail 1x aandachtig en bepaal actie. Alles wat binnen 2 minuten kan voer je direct uit, alle andere mail plan je.

Laat binnenkomende mail niet jouw werkdag verstoren, mail is een communicatie- en hulpmiddel. Ga niet ten onder aan de tsunami.

Het staat en valt uiteraard met jouw eigen wil en discipline, maar ik garandeer je meer rust, overzicht en wellicht ook wel een lege inbox!

Would you like to become an Aspiring Triber?
Register for free and get directly access to premium features, such as starting conversations and following experts.

Katrien Eggens

Trainer & werkplekcoach , Wolbers & Wolbers

Gedreven professional met passie voor effectiviteit, constante verbetering en kwaliteit. Trainer & werkplekcoach SLIM & Effectief werken, lifehacker en nomad worker. Mijn missie is de wereld een stukje mooier maken en ervan te genieten door effectief en slim te werken. Overal waar het kan, met het kantoor in je tas. Onder het label Wolbers & Wolbers train ik samen met Sonja Jaarsma Young Professionals. Talent ontwikkeling van deze doelgroep is van groot belang voor organisaties maar bovenal voor de Young Professionals zelf. Wij hebben beide ruime ervaring in het bedrijfsleven, in het geven van trainingen én met de doelgroep van jonge professsionals. Wij worden gedreven door persoonlijke groei en zoeken altijd naar hoe het beter kan. Onze nuchtere noordelijke kijk op ontwikkeling en organisaties houdt ons met de beide benen op de grond.
32 Contributions
4 Followers
6 Following

1 Comment

Go to the profile of Martien de Bruijn
Martien de Bruijn 8 months ago

Mooie vergelijking met je fysieke brievenbus Katrien, het is inderdaad bijzonder dat ik dat met mijn mailbox wel doe. Meteen verandering in aanbrengen!