Genieten! Zo laat jij je perfectionisme los zonder je kwaliteit te verliezen

‘Genieten komt straks wel.’ ‘Nee tuurlijk, ik doe dit nog wel even.’ ‘Ja, komt voor elkaar!’ ‘Geen zorgen, ik regel het.’

Like Comment

Jij brengt alles in orde, tot in de puntjes. Dat maakt je ook zo goed in je werk. Je ont-zorgt en door jou kunnen de organisatie en collega’s hun werk optimaal doen. Nog even dit, dat en dat afvinken. Een heerlijk gevoel, zoveel verantwoordelijkheid!

Grote kans dat jij een trotse perfectionist bent. Prima, het is één van je krachten! Tenminste, zolang jouw ‘perfectionisme-weegschaal’ naar de gezonde kant blijft hellen. En niet naar de ongezonde. Want wanneer je nog niet weet hoe perfectionisme werkt voor jou en je nog te vaak in de valkuilen schiet, dan heeft dat een nadelig effect. Op jou, je werk en jouw plezier in je werk en privé.

Sunny sides van perfectionisme

Perfectionisten zijn netjes, precies, hebben oog voor detail en gaan voor kwaliteit. Ze staan altijd open voor feedback zodat ze het beter kunnen doen. En ze willen iedereen tevreden houden. O ja, en ze zijn flexibel, wat heel handig is!

De valkuilen van perfectionisme

Ben je je te weinig bewust van je perfectionisme, dan beland je in de valkuilen. Dat kan er bijvoorbeeld zo uit zien:

  • je wordt streng, beoordeelt en veroordeelt jezelf en anderen;
  • je denkt zwart/wit, dus in goed of fout;
  • je kan niet tegen opbouwende kritiek;
  • het is nooit goed genoeg, je checkt alles 100x en je gaat te lang door en vraagt te veel van jezelf (en je omgeving);
  • je doet álles, want je vindt alles belangrijk;
  • je hebt regelmatig onvoldoende tijd en houdt te weinig energie over binnen je werk of daarbuiten.

Kortom: veel moeten, ontevreden zijn, uitstellen van lastige taken, moeilijk hulp vragen, je regelmatig vermoeid voelen. Zonde van je tijd, energie en gezondheid toch? Het kan ook veel leuker en moeitelozer!

4 Stappen voor meer rust, genieten en productiviteit

Dit wordt een heel leuke les voor perfectionisten. Maar ook een moeilijke, met zoveel verantwoordelijkheidsgevoel en ingebakken perfectionistische patronen…

  1. Zorg voor blijvende rust in je hoofd

Word je bewust van je hoge verwachtingen, stel deze telkens bij naar beneden en durf je hoge latten in stapjes los te laten.

  1. Houd energie over en voel je uitgerust en stralend

Maak inzichtelijk wat jou energie geeft en kost in je werk en privé. En bewaak elke week de balans daartussen.

  1. Durf meer plezier te hebben in het bezig zijn in plaats van alleen maar plezier hebben als iets af is

Dit is een van de ingesleten patronen. Leer het “als…dan denken” in je werk en privé stap voor stap af. En oefen met een nieuwe gewoonte om plezier te hebben tijdens het bezig zijn.

  1. Kies voor moeiteloosheid want dat verdien jij!

Waarschijnlijk zit jij vaker aan de zorgelijke kant dan de zorgeloze. Deels is zorgen maken ook een patroon. Daar kun je dus van afkicken. Als je doorkrijgt wanneer je je weer zorgen maakt of je te verantwoordelijk voelt, kies dan bewust voor moeiteloosheid. Het is goed genoeg!

 

Wil je jezelf en je kwaliteit, maar ook je valkuilen beter leren kennen? Wil je aan de slag om productiever te zijn, meer te genieten én in je kracht te staan? Blijf dan niet langer doormodderen in je eentje. Plan een gratis adviesgesprek met mij in. Duurt maar 15 minuten, gewoon telefonisch. Leuk om je te leren kennen en met je mee te denken!

Would you like to become an Aspiring Triber?
Register for free and get directly access to premium features, such as starting conversations and following experts.

Annelien Hospes

Perfectionisme coach & trainer, AnnelienHospes.nl

Al eens de link gelegd tussen perfectionisme en klachten als burn-out, depressie, onzekerheid, keuzestress, uitstellen, faalangst, twijfelen en inefficiëntie? De wetenschap erkent dit verband tegenwoordig. Herken je het volgende? 💫Zelden écht tevreden zijn met jezelf, met wat je doet of hoe je het doet 💫Dingen uitstellen en je eigen chaos creëren want je wilt te veel en denkt te moeilijk 💫Moeilijk kunnen ontspannen en genieten want er is altijd nog wel íets wat je moet doen 💫Blijven streven, nog even doorgaan, piekeren en het overzicht kwijtraken 💫Slapeloosheid, hoofd/nek/ schouder pijn, maag/ darm klachten Dit zijn allemaal nadelen van perfectionisme die vervelende gevolgen kunnen hebben voor je gezondheid en je werk en privé leven. Wees voorzichtig met jezelf en schakel op tijd hulp in. Ik help perfectionisten om meer te ontspannen, te genieten én meer gedaan te krijgen. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 200 perfectionisten succesvol begeleid naar deze resultaten. Meer weten? Plan een gratis adviesgesprek van 15 minuten met mij! (coach | trainer | spreker | perfectionisme / faalangst | loopbaanbegeleiding | balans werk / privé | persoonlijk effectiviteit)
5 Contributions
7 Followers
4 Following

1 Comments

Go to the profile of Martien de Bruijn
Martien de Bruijn 3 months ago

Mooie blog Annelien, geeft perfectionisten weer handvatten om stappen te zetten in hun ontwikkeling.