Hé freelance coach, wil je kleinkunstenaar blijven of orkestleider worden?

Freelance coaches op het gebied van persoonlijke ontwikkeling voelen zich soms een kleinkunstenaar. Ze genieten van hun vak, de groei van hun coachees en leren veel. Omzet kan een zorg zijn, maar de vrijheid compenseert veel. Ineens kan de vraag opduiken: wil ik meer impact maken? Nu? Waar? Met wie?

Like Comment

Kleinkunstenaar

Heb je het woord 'Kleinkunstenaar' weleens gebruikt als iemand aan je vraagt wat je nu eigenlijk precies doet als coach? De meeste coaches die ik begeleid bij het laten groeien van hun bedrijf niet. Toch zou je de vergelijking best kunnen maken. Je beheerst de kunst van coaching tot in de puntjes, kunt verbinding maken met degenen met wie je werkt en voelt je voldaan als je de ander weet te raken met jouw toon en timing. 


Kleinkunst

Het begrip 'Kleinkunst' komt in Nederland overeen met het woord 'Cabaret', een vorm van amusement die vaak bestaat uit een combinatie van komedie, zang, dans, poëzie en theater. 
Door sommigen wordt het element 'klein-' in de naam ervaren als neerbuigend, maar voor de beoefenaars en de liefhebbers is het een neutrale verwijzing naar het intieme, vaak gevoelige karakter van deze theatervorm. Qua gevoel dichtbij het woord 'verfijnd'. 


Verbinding

Als coach op het gebied van persoonlijke ontwikkeling zul je deze laatste verwijzing op basis van jouw ontmoetingen met cliënten wel herkennen. Ontroerende momenten van liefdevolle openheid en gezamenlijke ontdekkingen. Met veelal persoonlijke groei tot gevolg. Voor de jouw coachee en jouzelf. Elk gesprek leer je wel iets. Dit is waarom je naar de KvK ging, dit is waarom je de risicovolle stap durfde te zetten. Je wist dat je vanuit jouw passie en visie zo'n verbinding en veilig leerklimaat kon creëren. 


Een droom 

Het freelance bestaan biedt jou niet alleen professionele voldoening, maar ook de mogelijkheid om jouw vak te combineren met een gezin, vriendschappen, sporten en het volgen van inspirerende opleidingen en cursussen waarbij je gelijkgestemden kunt ontmoeten en een voedend netwerk kunt creëren. Het voelt misschien zelfs alsof een droom is uitgekomen. Je wilt er zolang mogelijk van genieten. En als je al wat langer meedraait, dan heb je ongetwijfeld al een keer samen met een collega uit je netwerk een opdracht gedaan. Een gelegenheidsoptreden of wellicht al één met wat vastere vorm. 


Nog meer impact maken in de wereld

Begint het bij jou wel eens te kriebelen nu je een tijdje aan je eigen bedrijf, eigen zelfvertrouwen en je vak hebt gewerkt? Alsof iets buiten jezelf jou bewust probeert te maken van jouw eigen potentieel? Iets dat jou erop wijst dat je weliswaar een goed oog hebt voor het potentieel van je cliënten maar dat je jouw eigen potentieel niet mag vergeten? Momenten waarop je jezelf realiseert dat je met jouw vak, jouw empathie nog meer impact kunt maken in de wereld en in de levens van mensen? 

Als dat zo is, dan heb je misschien een 'call for action' ontvangen, zoals Joseph Campbell dat zo mooi uitlegt in zijn theorie rondom de 'Hero's Journey'. Als je twijfelt, let dan maar eens goed op als je met mensen praat over jouw visie op de wereld. En gedurende de dag als je alleen bent. Sta open signalen en je kunt een 'call for action' sneller herkennen. 

Als je overweegt in te gaan op de 'call for action', weet dan dat dit spanning met zich mee zal brengen. Vooral als je nu een mooie balans werk/privé en financiële stabiliteit hebt. Waarom zou je dan kiezen voor verandering? 


Welke verandering zoekt jou?

"Iets wat jij zoekt, zoekt jou ook", zo hoorde ik een keer tijdens een seminar. Het gaf me destijds net het zetje dat ik nodig had om voor het ondernemerschap te gaan. Weet jij welke verandering jou zoekt? 

Coaches die houden van geleidelijke verandering, adviseer ik altijd eerst meer aan online marketing te gaan doen met als doel: meer solo 'optredens' verwerven. Als jij hier voor kiest, dan krijg je het als kleinkunstenaar drukker naarmate je jezelf beter weet te profileren. Je zult vervolgens goed moeten kunnen plannen zodat je ook ruimte over blijft houden voor je privé relaties en je eigen ontspanning. 

Als je jezelf flink wilt uitdagen en nog meer impact wilt maken, zet dan jouw visie als concept in de markt neer en schakel professionals in jouw netwerk in om samen grotere opdrachten bij klanten te ontwerpen en uit te voeren. Dan breng je jouw bedrijf (en je omzet) naar een nieuw niveau. Je stapt een nieuwe wereld binnen. Je zult, naast het onderhouden van je eigen 'muzikale' skills, dan wel nieuwe commerciële en leidinggevende vaardigheden moeten ontwikkelen. 


Orkestleider

Zelf heb ik jaren geleden gekozen voor de rol van orkestleider. De doorslaggevende reden was dat ik meer een teamplayer ben dan een solist. Ik geniet enorm als ik zie hoe mijn 'orkestleden' en ik elkaar inspireren, uitdagen en aanvullen. En als we een mooi project naar tevredenheid van de klant hebben afgerond, dan is het heerlijk om dat samen te delen en vieren. 


Nieuwe vaardigheden leren

Ik vond de stap van 'kleinkunstenaar' naar 'orkestleider' overigens wel lastig moet ik eerlijk toegeven. Ineens moest ik anders verkopen dan voorheen. Presentaties geven in management teams, collega professionals verkopen in plaats van alleen mijzelf en zelfs onderhandelen over volumekorting. Iets waar ik zelf niet aan gewend was maar mijn klanten evenmin. Ik had een goede relatie met ze en daardoor vroegen ze mij altijd voor coachingstrajecten.

Een andere element dat nieuw voor mij was, betrof het leidinggeven aan zelfstandige professionals die enorm veel waarde hechtten aan autonomie en niet voor niets uit loondienst waren gegaan of daar zelf niet eens aan waren begonnen. 


Dankbaar

Toch ben ik nog steeds blij met mijn keuze. Omdat ik nu daadwerkelijk meer impact maak binnen organisaties dan voorheen. Ik voel me dankbaar en ervaar het als leerzaam dat klanten mij en mijn 'orkest' vragen na te denken over hun organisatiecultuur en het leiderschap binnen hun organisatie. 

Maar bovenal voelt het goed dat ik nog steeds doe en voorleef wat ik mijn cliënten ook altijd adviseer: uit mijn comfortzone blijven stappen, mijn nieuwsgierigheid benutten en mijn talenten blijven ontdekken en inzetten. 

Ben jij met je bedrijf op het punt aangeland dat de keuze tussen 'kleinkunstenaar' of 'orkestleider' actueel is en zoek je een sparringpartner? Stuur me dan gerust een berichtje! 

Met muzikale groeten,

Dirk

Would you like to become an Aspiring Triber?
Register for free and get directly access to premium features, such as starting conversations and following experts.

Dirk Van Uffelen

Practice Leader Human Talent, Count & Cooper

The leading expert in quantum millennials. Currently writing 'The Quantum Millennial Guide, from agile to antifragile'. Dirk worked with large companies on helping them maximize the return on investment on their talent management programs, always succeeding in realizing a minimum of 15% in returns. Dirk is specialized in talent development of highly educated millennials. In his upcoming book 'The Quantum Millennial Guide, from agile to antifragile', he shares his lessons learned from working with the best of the best (AJAX, KPN, Philips, NS, Rabobank, Coca Cola, Ministry of Foreign Affairs, Police Academy, Dell, ABN AMRO, Tata Steel, IBM, Nespresso, Bank of New York Mellon, etc.).
6 Contributions
9 Followers
9 Following

No comments yet.