Hebben millennials een andere werkaanpak nodig?

In deze blog die ik voor het Sprekerhuys heb geschreven ga ik dieper in op de vraag: beter samenwerken met millennials, hoe doe je dat?

Like Comment

Wie moet zich aanpassen?

Met de stijgende verzuim- en verloopcijfers van millennials (1985 – 2000) is het niet vreemd dat steeds meer leidinggevenden en HR-professionals zich deze vraag stellen. Maar over de hoe-vraag zijn de meningen verdeeld. Zijn millennials een bedreigde diersoort die een uiterst sensitieve en unieke behandeling nodig hebben? Of moeten ze gewoon normaal leren doen en zich schikken naar de manier waarop we de afgelopen vijftien jaar al werken?

Voor de beste resultaten (betrokkenheid, productiviteit en omzet) is mijn antwoord op beide vragen: nee! Deze vragen impliceren namelijk dat een partij belangrijker is dan de ander en dat de een niet zonder de ander zou kunnen. Als dat de grondslag voor de samenwerking, dan gaat het onherroepelijk mis. Het maakt niet uit of we in een vriendschappelijke, romantische of arbeidsrelatie zitten. De relatie raakt verstoord en uiteindelijk ontwricht als de een zich volledig moet aanpassen aan de ander en de een volledig afhankelijk van de ander wordt.

Samen sterker

Het tegenovergestelde van deze ego- of afhankelijkheidsrelatie is een wederzijds afhankelijke relatie. In deze relatievorm kenmerkt zich door een gezonde balans tussen de twee partijen. De basis van deze relatie ligt niet alleen in het besef dat je de ander niet nodig hebt voor je eigen succes of geluk, maar ook in de realisatie dat als je besluit wel de krachten te bundelen je samen veel meer kunt realiseren. Dit is niets nieuws. De oude Grieken hadden het al over Synergia. Verder is dit bijvoorbeeld ook een belangrijk thema in Stephen Covey’s bestseller The 7 Habits of Highly Effective People, waarin hij het heeft over interdependence oftewel wederzijdse afhankelijkheid.

Een goede samenwerking met millennials heeft veel meer kans van slagen wanneer de focus ligt op het bouwen van wederzijds afhankelijke relaties. Waarom zou je kunnen zeggen, dat geldt dan toch voor ieder mens? Ja klopt, maar millennials zijn hier in de regel extra gevoelig voor mede omdat zij zijn opgevoed door verbindende X-ers (1955 – 1970). Een kenmerk van generatie X is dat ze meer dan andere generaties gericht zijn op de win-win. Deze waarde hebben ze vaak overgedragen aan hun kinderen, de millennials. Dan dan komen we terug bij de vraag: hoe bouw je dan een wederzijds afhankelijke relatie? Hoe zorg je voor een gezonde balans tussen de partijen?

Afstemming

De sleutel hiervoor ligt in het woord afstemming. Waar aanpassing gaat over macht en disbalans (ik betaal, ik ben ouder, ik ben jonger, jij hebt mij nodig, etc.) gaat afstemming over balans en win-win. Door af te stemmen wat jij wilt, wat de ander wilt en onderzoeken waar de optimale balans (de millennial sweet spot zoals ik het noem, wat ook tevens de naam van mijn aanstaande boek wordt) ligt, ontstaat er vaak veel meer begrip en betrokkenheid bij beide partijen. Helemaal als, vanuit de transactionele analyse gezien, beide de volwassenrol innemen tijdens het afstemmingsproces.

Hoe stem je af?

De volgende vraag is: wat gaan we afstemmen? De vuistregel hiervoor ligt in de vraag: waar zitten de spanningsvelden? Een spanningsveld is waar twee tegenstrijdige behoeften elkaar nog niet goed genoeg gevonden hebben. Een werkgever verlangt bijvoorbeeld commitment van de medewerker, terwijl een medewerker weer flexibiliteit verlangt van zijn of haar werkgever. Net zoals warm en koud zijn deze behoeften niet eenvoudig te matchen. Het gaat mis wanneer de een te ver moet schikken naar de wensen van de ander. Wanneer beide partijen duidelijk hun behoeften delen, elkaars positie proberen te begrijpen, kan er veel meer goodwill en betrokkenheid worden gecreëerd om een win-win te realiseren. Een win-win vertaalt zich altijd in een hogere betrokkenheid, productiviteit en uiteindelijke gezonde bedrijfsresultaten.

De kunst ligt in het identificeren van de verschillende spanningsvelden en deze te integreren. Tijdens mijn lezingen en/of adviestrajecten deel ik de meest voorkomende spanningsvelden, inzichten en best practices die ik bij 45+ organisaties heb opgedaan hoe je de samenwerking met millennials en tussen de generaties kunt verbeteren. Het mooiste is dat dit proces voor iedereen meer werkenergie oplevert als steeds meer mensen het spel snappen en spelen!

Benieuwd wat ik voor jouw organisatie, seminar of netwerk kan doen? Neem dan vrijblijvend contact op met het Sprekerhuys. Ik wens je veel plezier, succes, afstemming en millennials toe!

Bron: https://www.sprekershuys.nl/nieuws/blog-jasper-scholten
Would you like to become an Aspiring Triber?
Register for free and get directly access to premium features, such as starting conversations and following experts.

Jasper Scholten

Spreker | Auteur | Podcasthost Het Millennial Mysterie | Co-founder, Millennial Lift

Vanaf januari 2016 heb ik me fulltime verdiept in millennial en persoonlijke ontwikkeling. In deze tijd heb ik o.a. Het Millennial Mysterie geschreven en ben ik met de gelijknamige podcast begonnen. Ondertussen ook met Millennial Lift gestart omdat ik enerzijds een enorm spanningsveld zie tussen werkgevers en millennials en anderzijds omdat ik een enorme ontwikkelingbehoefte zie bij millennials, die vaak niet goed ingevuld wordt. Met Millennial Lift wil ik daar een oplossing voor bieden.
32 Contributions
15 Followers
17 Following

No comments yet.