Hoe kun je als RIVM twintigers beter bereiken over de Corona maatregelen?

Het aantal besmettingen onder jongeren neemt toe. Als beschermend en informerend orgaan wil je ze dan graag bereiken. Hoe doe je dat? Dat vroeg Isabel Baneke van Trouw aan generatiepartner in crime Aart Bontekoning en mij afgelopen week. Hierbij meer context.

Like Comment

Het aantal besmettingen onder jongeren neemt toe. Als beschermend en informerend orgaan, zoals het RIVM, wil je deze groep dan graag bereiken. Hoe doe je dat?

Dat vroeg Isabel Baneke van Trouw generatiepartner in crime Aart Bontekoning en mij afgelopen week. Lees hier haar stuk

Het eerlijke verhaal

Voor mij ligt het antwoord in het vertellen van het eerlijke verhaal. Dat heeft ermee te maken dat millennials als de Tell Sell-generatie gezien kunnen worden: wij hebben een aangeleerd bullshitfilter waardoor we ‘gezond’-kritisch zijn en niet zomaar iets aannemen. Hoe ga ja daarmee om?

Creëer goodwill

Mark Rutte creëerde heel veel goodwill door z’n statement:

met 50% van de kennis, 100% van de besluiten nemen

Dat is een echt en eerlijk verhaal. Het verbindt en creëert begrip. Enerzijds doordat we worden meegenomen in de besluitvorming en anderzijds doordat er wordt erkend dat er onduidelijkheid en onzekerheid is.

De situatie nu

Ondertussen zijn we vier maanden verder. Er is meer kennis en nieuwe inzichten zijn boven tafel gekomen, mede door de initiatieven van wetenschappers als Maurice de Hond en Willem Engel. Echter zorgt deze nieuwe informatie ook voor nieuwe onduidelijkheid en onzekerheid. Wat is waar? Zijn de aerosolen het probleem? Wat is het effect van mondkapjes? Hoeveel zin heeft de 1,5m-regel?

De kracht van niet-weten

Het niet erkennen van twijfels en onzekerheden over methodieken en maatregelen, maar wel een directe stellingname aannemen, kan het gezond-kritisch denken van jongeren en veel andere mensen voeden. Dan maakt het niet of je een professor bent in de virologie of een voormalig bokslegende die zijn eigen grillplaat aanprijst. 

Het is juist een onderdeel van de wetenschap dat er kritieken en antitheses mogen zijn. Niets staat vast en niets is zeker. Twijfels, onzekerheden en niet-weten horen erbij. Al helemaal in een onzekere tijd als deze. Het is niet voor niets dat in veel managementprogramma's naar voren komt dat een goede leider iemand is die ook zijn of haar eigen ontwikkelingspunten en twijfels herkent en erkent. 

Het erkennen en het delen van twijfels is dan ook veel meer een kracht dan een zwaktebot, zelfs als je in een positie zit waarvan wordt verwacht dat je het ‘hoort’ te weten. Hoe kan je iets echt weten als je het nog nooit hebt meegemaakt? Een pandemie als dit is voor ons allemaal de eerste keer. In zekere zin doen we dus eigenlijk allemaal maar wat. Dat is ok, zolang we het juiste proberen te doen. 

Goede intenties

Ik ben ervan overtuigd dat wat we doen met de beste intenties wordt gedaan. Alleen zijn deze intenties niet altijd goed zichtbaar achter harde stellingnames. Dus mijn suggestie aan het RIVM: zorg voor het eerlijke verhaal. Deel je (wetenschappelijke) twijfels en neem mensen in grote lijnen mee waarom je de ene maatregel wel adviseert en de andere maatregel niet.

Op deze manier neem je dan een hoop ruis weg. Het zorgt misschien even voor meer discussie maar er wordt ook veel meer eensgezindheid mee gecreëerd - wat volgens mij een van jullie goede intenties is. 

De rol van influencers

In het Trouw artikel geef ik een suggestie om van influencers gebruik te blijven maken. Vanuit een journalistisch perspectief is dit een gewaagde of misschien zelfs wel een bedreigende oplossing. Want hoe waarborg je de objectiviteit van de boodschap?

Dat is misschien wat uitdagender. Dit is een vraag die altijd in het medialandschap heeft gespeeld en door alle veranderingen voorlopig nog even zal blijven spelen. Het ligt voor de hand dat de kwaliteitscontrole in dit geval bij het RIVM ligt. Zij zijn verantwoordelijk dat influencers goed worden ingelicht. 

Want uiteindelijk kom je niet om influencers heen als je deze groep wilt bereiken. Ondanks dat een getrainde journalist de objectiviteit mogelijk beter kan bewaken en misschien zelfs de boodschap ook wel beter kan overbrengen, als de doelgroep niet wordt bereikt dan wordt er helemaal niets bereikt. 

Mijn suggestie is: zorg voor een doelbewuste aanpak. Nodig ze uit, neem ze mee in in het grote verhaal, leg het in Jip en Janneke-taal uit zodat zij dit ook op hun beurt in dezelfde taal kunnen uitleggen en zorg dat ze zich committed voelen om niet alleen de boodschap te delen maar ook om als rolmodel te blijven gedragen. Dan zorg je voor een gezamenlijke aanpak en zorg je voor een #bullshitfilterbypass. 

Jasper

Als je stappen wilt maken in je persoonlijke groei dan kan het helpen om een coach in de arm te nemen. Maar hoe vind je een goede coach? Waar moet je op letten? Hoe bepaal je de juiste klik? Klik hier voor meer informatie. 

Would you like to become an Aspiring Triber?
Register for free and get directly access to premium features, such as starting conversations and following experts.

Jasper Scholten

Spreker | Auteur | Podcasthost Het Millennial Mysterie | Co-founder, Millennial Lift

Vanaf januari 2016 heb ik me fulltime verdiept in millennial en persoonlijke ontwikkeling. In deze tijd heb ik o.a. Het Millennial Mysterie geschreven en ben ik met de gelijknamige podcast begonnen. Ondertussen ook met Millennial Lift gestart omdat ik enerzijds een enorm spanningsveld zie tussen werkgevers en millennials en anderzijds omdat ik een enorme ontwikkelingbehoefte zie bij millennials, die vaak niet goed ingevuld wordt. Met Millennial Lift wil ik daar een oplossing voor bieden.
32 Contributions
16 Followers
17 Following

No comments yet.