Ik zocht een steen in een zak met diamanten

Ik haalde een tijd lang geen maximale voldoening uit mijn interacties met anderen. Maar door te experimenteren ben ik een flink stuk dichter bij de mensen om me heen gekomen.

Like Comment

Ik haal diep adem en ik kijk naar de zon die langzaam achter een boorplatform in de zee zakt. Er hangt een donkere laag smog vanaf het platform richting het havengebied die ervoor zorgt dat de kleur van de lucht extra oranje is. Ik hoor de golven van de zee omslaan en voel het warme water langzaam tussen mijn tenen stromen. Ik haal diep adem, ruik de zee en concludeer dat ik het mooi vind. 

Ik haal diep adem, want ik merk dat mijn rationele oordeel dit plaatje anders wil laten overkomen. Het doet z’n best om mij ervan te overtuigen dat ik naar vervuiling sta te kijken in plaats van een mooie zonsondergang. Ik stel mezelf de vraag of ik kortzichtig ben, doordat ik van de zon geniet terwijl ik naar het langzame vergaan van de aarde sta te kijken. 

Vaak merk ik dat ik zoek naar bevestiging van een idee, dit kan een negatief idee zijn of een positief idee. Zo kan ik me bij voorbaat al ergeren over iemands gebrek aan visie in een gesprek, voordat die persoon heeft gesproken. Dit brengt mij veel voordelen. Het geeft me de kans om het onderwerp van gesprek te laten concentreren op tekortkomingen van anderen en het geeft mezelf de kans om niet te voldoen aan de eisen van de groep, omdat de groep zelf ook niet voldoet.

In andere gevallen ben ik soms overdreven optimistisch over anderen. Vaak ben ik op een zoektocht om mijn gelijk te halen over iemand en vergeet dan naar de feitelijke situatie te kijken. Ik vind het dan belangrijker om te bewijzen dat iemand goed is, dan om het resultaat op een eerlijke manier te toetsen.

Deze gedachten lieten mij vaak achter met de vraag, waarom doe ik dit eigenlijk? Ik ben omringt door mensen die niet voldoen aan mijn eisen en ze blijven dit continu bevestigen. Daarnaast zorgde deze interne strijd ervoor dat de aandacht wegtrok van het gesprek en zich vestigde op het oordeel dat ik gedwongen wilde geven aan de persoon voor me. Een bijkomend probleem was dat ik vaak direct oordeelde dat iemand een probleem had en ik dan advies wilde geven. Dit gaf mij dan een imaginaire hogere status in het gesprek. Een van mijn coaches noemt dit: “cognitieve zelfbevrediging”. 

De vraag waarom ik niet het maximale uit gesprekken haalde heeft me lang bezig gehouden. Ik ervaarde een diepe zielsdrang om meer uit mijn relaties te halen, dus ik moest wat veranderen. Daarom ben ik gaan experimenteren met vaardigheden in gesprekken om meer focus te krijgen op de mensen voor me dan op de ideeën die ik al over ze had. Zo begon ik met vragen stellen om de ander te begrijpen. Dus in ieder gesprek sprak ik met mezelf af, dat ik pas zou reageren als ik de ander echt zou begrijpen. 

Het vragen naar de ander en het proberen te begrijpen van de ander op een emotioneel en rationeel niveau was de eerste weken onwennig. Ik voelde me een beginner op schaatsen die glibberde en probeerde controle te krijgen. Iedereen herkent een beginner op ijs en zo voelde ik mij ook in gesprekken. Ik voelde me bekeken en naakt, omdat ik iets aan het proberen was dat ik nog nooit had gedaan. Maar het begon zijn vruchten af te werpen. Eerst begonnen mijn vrienden zich open te stellen, mijn familie toen collega’s en ondertussen ben ik mensen aan het coachen. Ik ben steeds beter gaan leren te luisteren met als doel om betere vragen te stellen. En toen kwam ik er achter:

Ik zocht in een zak met diamanten naar een steen en liet al die diamanten links liggen als ik de steen had gevonden. Nu is het andersom, ik zoek naar de diamantjes en wil ze bekijken, het licht er doorheen laten schijnen en de kleuren zien die continu veranderen. Ik wil voelen hoe scherp ze zijn of juist hoe mooi gepolijst. Soms vind ik ruwe diamanten en ik kan nog twee pagina’s doorgaan over diamanten, maar de boodschap is duidelijk. Ik zoek naar de essentie van de persoon voor me en dat ervaar ik als het mooiste stukje.

Om te concluderen heb ik vier ideeën die ik bevestig in ieder gesprek. Ik nodig jullie uit hier je eigen context aan te geven op basis van mijn verhaal.

Eigen belang is slechts een van de belangen
Iedereen volgt zijn eigen pad
Focus op positiviteit leidt tot positiviteit
De situatie helpen is wat anders dan ongewild advies

Fijne dag
Maarten

Would you like to become an Aspiring Triber?
Register for free and get directly access to premium features, such as starting conversations and following experts.

Maarten van der Kaaij

Project Analist, Count and Cooper

Ik geloof in het vuur van onze generatie! We hebben allemaal de drive om hard te werken en te staan voor wat we vinden. Soms hebben we alleen even de het zetje in de juiste richting nodig om bij het vlammetje te komen dat klaar is om jouw leven het vuur te geven dat het verdient. Fire Tribe concentreert zich op de eerste stappen van het vinden van jouw vuur. Gewoon Millennials onder elkaar die experimenteren met de eerste vragen van persoonlijke ontwikkeling. Mijn rol? Ik faciliteer deze eerste stappen en verwijs je door naar literatuur, experts en methoden die voor jou kunnen helpen. Kom gerust een kijkje nemen in onze Fire Tribe Room!
12 Contributions
10 Followers
6 Following

2 Comments

Go to the profile of Martien de Bruijn
Martien de Bruijn 5 months ago

Maarten, ik zat in één alinea zelf aan zee, heel mooi geschreven.

De zin die mij hierin veel gebracht heeft is: "Ik luister om echt te luisteren en ik luister niet om te reageren. 

Go to the profile of Maarten van der Kaaij
Maarten van der Kaaij 5 months ago

Hoi Martien,

Bedankt voor je reactie!

Fijne avond