Is de dag al voorbij?

Drie betekenissen van dezelfde zin die bepalen hoe mijn dag is

Like Comment

Is de dag al voorbij?

Voor mij had dit kleine zinnetje afgelopen week drie verschillende betekenissen. Enerzijds betekende dit zinnetje: is de dag nog steeds niet voorbij? Op een ander moment, is de dag nú al voorbij? ik heb de helft van het werk pas af. Maar soms ervaar ik dit zinnetje als een warme deken die ik over mee heen trek aan het einde van een lange dag wandelen in heel koud weer.

Voldaan, vol met voldoening, tevreden, terugkijkend op een dag waarin ik alles heb gegeven en alles heb gekregen.

Afgelopen week heb ik nagedacht over welke factoren bepalen wat dit bovenstaande zinnetje voor mij betekent.

En mijn conclusie is dat het eigenlijk neerkomt op de vaardigheid van kiezen. Kiezen is natuurlijk een erg breed begrip. Kiezen voor een pak melk of een fles cola in de supermarkt is een ander soort kiezen dan het kiezen voor je partner, een huis of kiezen tussen twee feestjes waarvoor je bent uitgenodigd. Daarom heb ik voor mezelf een aantal categorieën geïdentificeerd waarin ik dagelijks keuzes maak, die bepalen hoe ik een dag beleef. Want, ik wil één ding benadrukken, ik wil iedere dag beleven en niet iedere dag uitzitten. 

Als ik de juiste dingen binnen de volgende categorieën kies, dan heb ik een intense dag en ben ik aan het einde van de dag voldaan. 

In mijn werk heb ik gekozen voor mijn werk. Natuurlijk kan ik meer verdienen als ik me nu specialiseer, natuurlijk zijn er dagen dat ik de spreekwoordelijke hokken leeg sta te vegen in plaats van op strategisch niveau mijn ei kwijt kan. Maar dat is niet erg, want ik heb mijn werk met heel mijn ziel gekozen. In de baan die ik heb ,krijg ik de ruimte om me te ontwikkelen waarin ik me wil ontwikkelen. Mijn waardering zit niet in promotie, maar in het krijgen van vertrouwen, liefde en de mate waarin ik steeds hechter word met mijn collega's. Ik weet waar ik aan toe ben op zakelijk vlak en ik weet dat ik een veilige omgeving heb om te leren en om fouten te maken. Nu ik hier zo voor heb gekozen, ben ik niet bang om wat langer hetzelfde te verdienen, want dat staat los van werk. Nu ik heb gekozen kan ik mijn collega’s de ruimte geven om zichzelf te zijn, soms zich dom te gedragen en soms veel beter te zijn dan ik, want dat verandert niets aan mijn keuze.

In relaties kies ik om te verbinden, verbinding is een keuze met een prijs. Ik zoek dus niet meer naar tijdelijke relaties, maar de relaties die ik kies wil ik tot een dieper niveau ontwikkelen. Deze bewuste keuze die ik nog niet zo lang geleden heb gemaakt, brengt me nu al heel veel. Ik voel dat mijn beste vrienden zich meer openstellen óf ik luister beter naar ze. In beide gevallen zijn onze gesprekken een laag dieper gekomen. Ik voel me meer gewaardeerd en ik kan hen ook meer waarderen door ze de ruimte te geven voor wie ze zijn. Want, ik kies mijn vrienden voor de personen die ze zijn en ik wil hen omarmen in de manier waarom ze ruwe randjes hebben, lief zijn, ontwikkelpunten hebben en mij laten weten dat ik het niet alleen hoef te doen. Voor alle vrienden die dit lezen, ik ben zo blij dat ik jullie heb gekozen en dat jullie mij hebben gekozen, want ons verhaal is pas net begonnen!

De conclusie is dat ik kies voor mezelf. Ik kies voor de persoon die ik wil zijn en ik ben bereid de prijs te betalen om te ervaren hoe het is om mezelf te zijn. Ik kies er ook voor om elke dag te streven naar een beste versie van mezelf. Die is op sommige dagen een volwassen man die moet huilen om Frozen, omdat hij sentimenteel wordt van familiereünies. Op andere dagen is het de vriend die ervoor kiest om toch nog even 1,5 uur naar zijn maat te luisteren, terwijl hij eigenlijk eerst naar bed wilde. Ik mag elke dag kiezen voor mezelf, voor wie ik ben, voor wat ik doe en hoe ik me voel. Zo kan ik kiezen wat ik met jullie reacties doe of dat ik blijf kijken als die leukerd me diep in de ogen kijk.

Ik kies ervoor om iedere zondag mijn verhaal met jullie te delen. Om óok te gaan zitten op het moment dat ik niets te vertellen heb. Om mezelf uit te dagen en om het beste verhaal dat ik in me heb op papier te zetten. Daarom zeg ik jullie eerlijk, ik heb alles gegeven voor dit verhaal. Heerlijk!

Geniet van je dag en maak er je dag van! 
Maarten

Would you like to become an Aspiring Triber?
Register for free and get directly access to premium features, such as starting conversations and following experts.

Maarten van der Kaaij

Project Analist, Count and Cooper

Ik geloof in het vuur van onze generatie! We hebben allemaal de drive om hard te werken en te staan voor wat we vinden. Soms hebben we alleen even de het zetje in de juiste richting nodig om bij het vlammetje te komen dat klaar is om jouw leven het vuur te geven dat het verdient. Fire Tribe concentreert zich op de eerste stappen van het vinden van jouw vuur. Gewoon Millennials onder elkaar die experimenteren met de eerste vragen van persoonlijke ontwikkeling. Mijn rol? Ik faciliteer deze eerste stappen en verwijs je door naar literatuur, experts en methoden die voor jou kunnen helpen. Kom gerust een kijkje nemen in onze Fire Tribe Room!
12 Contributions
10 Followers
6 Following

4 Comments

Go to the profile of Jasper Scholten
Jasper Scholten 6 months ago

Erg leuk geschreven, mooie reflectie! Kijk uit naar de komende zondagen!

Go to the profile of Maarten van der Kaaij
Maarten van der Kaaij 5 months ago

Bedankt voor je reactie Jasper. Ik vind het heel leuk dat je hebt gereageerd. 

Go to the profile of Martien de Bruijn
Martien de Bruijn 6 months ago

Erg leuke inkijk, hoe je in het leven staat. Als jij telkens alles blijft geven, dan komen er nog veel mooie verhalen aan!

Go to the profile of Maarten van der Kaaij
Maarten van der Kaaij 5 months ago

Bedankt Martien, ik had niet verwacht dat er gereageerd zou worden, dus dit geeft een extra boost!