Mijn eigen-aardige manier

my Insight Out

Like Comment

‘Als je nou eens precies achter mij aanloopt, olifant’, zei de eekhoorn, ‘dan bots je nergens meer tegenaan.’
‘Lopen we eigenlijk wel goed?’ vroeg de olifant na een tijd. ‘Moet ik af en toe niet ergens tegenaan botsen?’
‘Maar je vindt het toch erg dat je overal altijd tegenaan botst?’ vroeg de eekhoorn verbaasd.

‘Ja dat is zo’, zei de olifant.

De olifant volgde de eekhoorn en werd somber. ‘Ben ik zonder botsen mijzelf nog wel?’ Tenslotte hield hij het niet meer en sloeg plotseling rechtsaf.  Met zijn hoofd vooruit liep hij tegen een eik. De buil was de grootste buil die hij ooit had gehad en hij jammerde luid, maar ook enigszins voldaan.

‘Het spijt me’, zei de olifant. Iets moest hem toch spijten? Maar hij vond zelf ook dat hij iets heel raars riep.   (verkort citaat uit verhaaltje van Toon Tellegen).

 Beste lezer,

Hoe fijn is het als je in je leven hebt mogen leren om je eigen weg te gaan en als je de steun niet verloor als je een buil opliep. En hoe pijnlijk als dat niet aan jou gegeven is in je jeugd, maar je daarentegen omringt bent geweest door verwachtingen, afkeuring en correctie. Als je jong bent, ben je vaak toch zo afhankelijk van je omgeving, dat je losmaken ervan niet zomaar mogelijk is.
Maar nu is dat anders. Oude patronen kunnen weliswaar nog in de archieven van je geest achtergebleven zijn, maar als volwassen persoon kun je andere keuzes gaan maken.

Als kind (met eigen-aardige eigenschappen) heb ik het geluk gehad op mijn levensleerweg mensen te treffen, die mij aanmoedigden om te blijven zoeken:
 - mijn eigen weg te gaan op mijn eigen-aardige manier-.
 Mijn natuurlijke motivatie om te leren werd herkend en gewaardeerd.

Ha, ha… niet zo verbazingwekkend dat ik - motivatie om te leren - het onderwerp van mijn werkdomein heb gemaakt.  Ik ga ervan uit dat iedereen een aangeboren behoefte tot leren heeft; dat iedereen ervan geniet om te ervaren dat juist zijn of haar inspanning tot iets leidt waar zij zelf of anderen iets aan hebben.

Met deze opvatting bevind ik mij in een lange traditie van wetenschappers. Empedocles (5de eeuw BC) spreekt als van Liefde en Strijd als de aangeboren drijfveren die zorgen voor groei, en meer recent (2015) schrijven onderzoekers Ryan en Deci: ‘Mensen hebben een natuurlijke aangeboren neiging om bezig te zijn met interessante dingen en te zoeken naar verbintenissen tussen zichzelf en de wereld’.

Leren blijft mijzelf veel voldoening geven. Daarom deel ik graag met jou onze geheel nieuwe en originele ontwikkeling om meer over jezelf te leren en daarmee nog helderder te weten wat jou eigen weg is. Het pad dat je geboden wordt is subtiel, eerlijk, openend en ‘grote builen’ zijn niet nodig.

Wij ontwikkelden een digitale tool die je helpt om jouw verlangens onder woorden te brengen. Een tool die tevens werkt als een richtingwijzer hoe je jouw verlangen, stap voor stap, kan verwezenlijken.

Lijkt je dat wel wat?  Stuur mij dan een mailtje voor je cadeau, naar

info@myinsightout.nl. Met als onderwerp: cadeau: Mijn eigenaardige manier.

Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot my Insight Out met een passende oefening om een verlangen, dat nu voor je speelt, woorden te geven en tevens zicht te krijgen op het waar-worden daarvan.

Alvast een verrijkende reis toegewenst,

Margreet Poulie

Partner in my Insight Out team

Would you like to become an Aspiring Triber?
Register for free and get directly access to premium features, such as starting conversations and following experts.

Margreet Poulie

psychologe, caring grandmother, senior/opleider my Insight Out coach, my Insight Out

1 Contributions
4 Followers
0 Following

2 Comments

Go to the profile of Dirk Van Uffelen
Dirk Van Uffelen 7 months ago

‘Het spijt me’, zei de olifant. Iets moest hem toch spijten? Maar hij vond zelf ook dat hij iets heel raars riep". Prachtig Margreet. Dank voor deze waardevolle post. 

Go to the profile of Jasper Scholten
Jasper Scholten 7 months ago

Prachtig stuk! Heel mooi dat de digitale tool beschikbaar is. Gaan hopelijk een hele boel mensen wat aan hebben.