Niets zo aards als meditatie

Meditatie klinkt soms zweverig, maar het kan juist ook heel aards zijn!

Like Comment

Herken je dit: je bent altijd maar druk maar waar gaat je leven nou eigenlijk over? Je verlangt naar verdieping en een inspirerende visie op je leven en je werk. Je hoort anderen praten over de waarde van meditatie, maar je vindt dat allemaal maar zweverig? Lees dit dan maar eens, want het geeft antwoord op je vragen.

Evert is 28 en heeft een afspraak met mij, zijn coach. Hij komt gejaagd binnen stuiteren gevolgd door een onsamenhangende waterval van woorden. Hij heeft een paar minuten nodig om stoom af te blazen. Dan stel ik voor om het praten los te laten. Ik laat hem zijn aandacht naar zijn lichaam brengen en de grond onder zijn voeten voelen. Evert voelt hoe opgetrokken en gespannen hij is. Dat had hij daarvoor niet in de gaten. Hij begint te gapen en te ontspannen. We doen een korte meditatie. Hij is vijf minuten aanwezig bij zijn adem, lichaamsgevoelens en de ruimte om hem heen. Hij landt en komt verder tot zichzelf. Wanneer we het gesprek hervatten is er al zoveel gebeurd. Evert is present en dichtbij zichzelf. Hij kan helder verwoorden hoe het met hem gaat en waar hij in dit gesprek aandacht aan wil besteden. Wat een verschil met 5 minuten geleden!

Meditatie is inmiddels bij veel mensen bekend. Onderzoek toont grote voordelen aan om regelmatig even te mediteren. Toch hoor ik nog regelmatig: ‘Tja, dat is niets voor mij hoor. Volgens mij ben ik daar te nuchter voor’. Mijn stelling is dat deze zogenaamde nuchterheid, juist zweverig is en meditatie aards, precies andersom dus:

Veel milennials voelen zich dagelijks haastig en gestrest. We leven van afspraak naar afspraak, van deadline naar deadline. Ik durf te zeggen dat ook jij vaak in deze ‘doe-modus’ staat en jezelf regelmatig in de waan van de dag verliest. Je energie is onbewust veel te veel naar boven en naar buiten gericht. Je zwaartepunt komt boven je middenrif te liggen. Je ademt hoog en oppervlakkig. Er zijn heel veel gedachten en die slingeren je heen en weer. Je leeft als ‘kip zonder kop’ of beter gezegd als ‘kop zonder kip’. Je balans is zoek, je lijf is zoek, je vergeet je basis, je voelt je verbinding met de aarde minder of helemaal niet meer. Met andere woorden, je zweeft!

Dit ben je je vaak helemaal niet zo bewust. Het is zo gewoon geworden dat je dit niet meer opmerkt. Waarschijnlijk voelt het ook wel vertrouwd. Zo’n gewoontestand geeft immers een bepaald soort gemak. En je hoort erbij. Bij de mensen die ‘lekker druk’ zijn. Pas wanneer je bewust stilstaat, voel je de spanning in je lichaam, de onrust en de almaar aanwezige  dwangmatigheid. Als je wat langer stilstaat of stilzit, kun je ook ervaren hoe vermoeiend dit is. Het kost bakken met energie. In deze stand span je namelijk voortdurend je mentale spieren aan. Je bent steeds alert en kunt moeilijk loslaten. Er is weinig tot geen rust. Het is wankel en labiel. De onderstaande driehoek-op-zijn-punt geeft dit schematisch weer.

Om toch rust te zoeken, zoek je afleiding in gewoontes buiten jou. Televisie, biertje, een beetje hangen, Instagram checken. Op zich zijn deze activiteiten zelf niet fout of zo. De oorzaak ligt bij het feit dat je jezelf daarin verliest. Je bent niet present. Je bent afwezig. Of wellicht heb je misschien de neiging om je van tijd tot tijd terug te trekken in de cocon van een afgescheiden eigen wereld om ongewenste prikkels buiten te sluiten. Maar wanneer dit je gewoonte wordt, is dat slechts een andere variant van afwezigheid. In plaats van aanhaken, haak je af. De mensen om je heen, de prikkels, de maatschappij lijken dan de vijanden. Daar kan een zekere logica in lijken te schuilen, maar het is vooral jij die zich afsluit.

Het kan leuker, presenter, gezonder en stabieler. De aardse driehoek laat dat duidelijk zien. Dit is de natuurlijke houding van in verbinding zijn. In verbinding met jezelf, de aarde, de ruimte, je medemens en de situatie waarin je je bevindt.

Over meditatie is heel veel geschreven en er zijn veel verschillende vormen van meditatie. Wanneer je gemotiveerd bent om er een paar uit te proberen, is er zeker een vorm die bij jou past. ‘Zitten als een berg’ vind ik een mooie passende meditatie bij die lekker aards is.

Via het zitten als een berg, komen er diverse kwaliteiten naar voren. Natuurlijk geworteld en geaard. Verbonden. Vertrouwen. Ontspannen. Thuis in je hart, je buik, je basis. Energetische doorstroming. Tegelijkertijd opgericht. Rechte rug. Vrij. Overzicht. Ruimtelijk. Frisse blik.

Ik geef hieronder alleen een beginnetje van deze meditatie. Wanneer je geïnteresseerd bent in de hele meditatie, kun je die bij me opvragen (jeroen.debruin@coachnetwerk.nl), dan stuur ik je deze toe.

Zitten als een berg

Je maakt een breuk met de dagelijkse drukte, met je doe-modus:

  • Stop, zit stil of sta stil
  • Laat je verhalen, je projecten en naar buiten gerichtheid los
  • Breng je aandacht naar lichaamssensaties die er nu zijn zoals je adem, de ademstroom zelf en hoe je adem je lichaam beweegt. Je voeten in verbinding met de grond eronder.
  • Ervaar dit met open aandacht. Fris, alsof je voor het eerst ziet, hoort, ruikt en voelt.

Door te zitten als een berg, kom je thuis. Je lichaam komt thuis, je mind komt thuis. Je landt in het hier en nu. Je bent jezelf weer nabij, je voelt dat je aanwezig bent. Je ervaart de grond onder je en de ruimte om je heen. Je ontspant en bent helder aanwezig.

Door dit vaker te doen, train je een realistische en contactvolle houding. Vanuit deze houding ben je dichterbij de antwoorden op kleine en grotere vragen. Je weet beter waar je je bevindt en wat je te doen staat.

Je kunt alleen, met meditatie apps, een heel eind komen. Ik raad je ook aan om te mediteren in een kleine groep met persoonlijke aandacht. Ik begeleid zelf al jaren in Amsterdam een open inloop groep. Je wordt begeleid en je kunt je ervaringen delen, vragen stellen en antwoorden op maat krijgen. Je doet op die manier aan goede zelfzorg en komt vanzelf beter in contact met de mensen om je heen.

Wil je meer weten over meditatie of heb je andere vragen: contact@coachnetwerk.nl.

 

Would you like to become an Aspiring Triber?
Register for free and get directly access to premium features, such as starting conversations and following experts.

José Mark

CEO, CoachNetwerk BV

Hallo, mijn naam is José Mark. Ik ben directeur en oprichter van CoachNetwerk, het meest hoogwaardige platform voor coachprofessionals in Nederland. Mijn passie is dat iedere professional in Nederland toegang heeft tot de beste coaching. Er zijn in Nederland heel veel mensen die zich aanbieden voor coaching, maar jij hebt er maar 1 nodig die goed past bij jouw vragen en jouw volgende ontwikkelstappen. Die exacte persoon vind ik voor jou in het netwerk van professionals die zich specialiseren in de vragen die jij hebt. Wij werken elke dag met Millennials die starten met een eerste baan vanuit studie of die op zoek zijn naar zingeving in hun werk of die graag ondersteuning willen bij het vormgeven van die grote volgende stap in hun loopbaan. Wij helpen je met tips, technieken, feedback, slimme modellen en analyses, goede sparring en het krijgen van inzicht in wat jij nodig hebt om je leven en werk in te richten zoals jij dat wilt. Kijk op onze website voor meer informatie of klik op de artikelen en posts om te zien wat we voor je kunnen doen! Wil je meer informatie of hulp van een goede coachprofessional? Bel of mail ons gerust.
22 Contributions
3 Followers
0 Following

1 Comment

Go to the profile of Martien de Bruijn
Martien de Bruijn 7 months ago

Mooie blog José! Ik heb een paar jaar geleden een meditatie cursus gedaan en ik merkte toen inderdaad dat het rustgevend kan zijn. Die opgedane ervaring toch weer eens in de praktijk brengen.