Ontdek de energiegevers in je werk

Energie in je werk. Het is lastig tastbaar te maken, maar zo belangrijk. Als jij energie uit je werk haalt, gaat het werk je makkelijker af. Werk geeft je dan voldoening, plezier en een hogere mate van tevredenheid en vermindert het risico op uitval. Tijd om jouw energiegevers te ontdekken!

Like Comment

Soms heb je van die dagen op je werk. Het gaat misschien even niet zoals je wilt. Je hebt een vervelend gesprek gehad of een klus die je graag wou doen wordt aan iemand anders gegeven. Je baalt en merkt dat je weinig energie hebt aan het einde van je werkdag.

Andersom kan het natuurlijk ook: je hebt een super leuke dag gehad, je bent bezig geweest met leuke dingen. Je hebt echt iets bijgedragen voor anderen of de organisatie en sluit met een voldaan gevoel je laptop af. Jij gaat vol energie en positief de avond in.
Beide voorbeelden zal je ongetwijfeld wel eens hebben ervaren op je werk. Hoe zorg je dat je je blijft richten op de dingen die je energie geven in je werk?

Wat is energie?
Energie is een combinatie van plezier, kracht, volharding en mindset. Energie in werk is lastig tastbaar te maken. Het is heel persoonlijk en voor iedereen anders. Het model op de afbeelding helpt je om jouw energiegevers te bepalen. 

Je stelt jezelf hierbij de volgende vragen:

  • Waar word je enthousiast en gelukkig van?
  • Waarvan vergeet je de tijd?
  • Wanneer en van wat ervaar je een gevoel van flow?
  • Waar ben je gepassioneerd over?
  • Waar ga je van stralen als je erover praat?
  • Waar kijk je naar uit om mee aan de slag te gaan?
  • Wanneer ervaar je een gevoel van voldoening?
  • Waar doe je graag wat extra’s voor?
  • Wat voor werk ervaar je als ‘mogen’ i.p.v. ‘moeten’?
  • Waarvan ervaar je een innerlijke drive om ermee te starten?

Ga hier eens goed voor zitten en brainstorm over jouw energiegevers. Als je de antwoorden op de vragen hebt kijk dan nog eens goed naar het geheel. Probeer je antwoorden te trechteren tot de kern. Zit er een rode draad in de antwoorden die je hebt gegeven? Merk je bijvoorbeeld dat de antwoorden veel gaan over hetzelfde type werk, over een bepaald onderwerp of merk je dat de antwoorden vaak te herleiden zijn naar een aantal talenten en kwaliteiten die je graag inzet. Probeer voor jezelf de kern eruit te halen.

Energiegevers in de praktijk
Nu je weet wat jouw energiegevers zijn beschik je over waardevolle informatie. Wat kan je met deze informatie? Je weet nu wat jou energie geeft in je werk. Je kan nu onderzoeken in welke mate jouw huidige werk voldoende energie geeft. Komen jouw energiegevers voldoende tot zijn recht in je huidige werk? Of ervaar je te weinig energie in je werk? Als dit laatste het geval is, dan weet je nu wat je graag meer wil doen of naar je toe wil trekken. Dit geeft je goede handvatten om in gesprek te gaan met je leidinggevende en te kijken wat er mogelijk is om meer energie in je werk te gaan ervaren. Mocht je onverhoopt de energiegevers niet in je werk terugzien en er is geen verandering in te brengen, dan heb je nu wel een goede checklist van dingen die je energie geven en die je graag in een volgende baan terugziet. Gebruik deze dan ook als je vacatureteksten bekijkt, met mensen netwerkt of bij sollicitatiegesprekken. Zowel voor jou als voor een toekomstige werkgever is het heel fijn om te kijken hoe jij veel energie uit je werk kan halen. Op die manier kom jij het beste tot je recht in werk. Wil je meer weten over hoe je optimaal tot je recht kan komen in werk? Lees dan mijn boek: In 10 stappen jezelf onderscheiden als young professional.

Ik wens je veel energie!

Would you like to become an Aspiring Triber?
Register for free and get directly access to premium features, such as starting conversations and following experts.

Sandra Pieterse

Personal branding coach, imago consultant, Auteur van In 10 stappen jezelf onderscheiden als young professional, trainer, Image that works!

Sandra Pieterse is personal branding coach, imago consultant, trainer en auteur van het boek "In 10 stappen jezelf onderscheiden als young professional". Met haar bedrijf Image that works! helpt ze young professionals met de juiste match tussen hun personal brand, werk, imago en persoonlijke presentatie. Ze heeft ruim 15 jaar ervaring in het hr-vakgebied en combineert dit met haar expertise als imago consultant. Ze begeleidt young professionals en organisaties met coaching, workshops en trainingen.
4 Contributions
3 Followers
0 Following

No comments yet.