Ontdek jezelf met Covey

Juist nu kun je veel steun hebben aan de zeven eigenschappen voor effectief leiderschap

Like Comment

De zeven eigenschappen van Effectief Leiderschap

De wijze lessen van Covey helpen in deze rare tijd om het hoofd koel te houden en steeds weer terug te gaan naar waar het werkelijk om gaat. Namelijk de beste versie van jezelf worden. Ik ben ervan overtuigd dat je alles al in je hebt omdat te doen, je moet er alleen bij kunnen. Daar helpen wij jou vanuit Wolbers&Wolbers graag bij. Hieronder even een korte introductie van de 7 eigenschappen van Covey:


1) Wees Pro-actief
We beginnen met Wees Pro-actief. Waar neem jij vandaag, deze week verantwoordelijkheid voor? Scheelt heel veel energie als je je alleen druk maakt over zaken waar je ook daadwerkelijk wat aan kunt veranderen.


2) Begin met het einde voor ogen
Of in projecttermen, wat is er klaar als het klaar is? Het helpt mij om daar een duidelijk beeld bij te hebben. Ik schets als het ware zo concreet mogelijk in mijn hoofd en op papier wat het eindresultaat moet zijn. Dat helpt enorm! Voor de komende periode is dat bijvoorbeeld vanuit ontspanning (samen)werken om onze trainingen en coaching naar online varianten om te bouwen. Een hele uitdaging, maar een mens kan veel meer dan hij in eerste instantie denkt! Hoe meer ontspannen je met deze situatie omgaat hoe beter je erdoor komt.


3) Belangrijke zaken eerst
Pak je moment om te kijken wat voor jou echt prioriteit heeft. Wat vind je belangrijk en waar heb je invloed op? Denk ook aan de eerste eigenschap wees proactief. Voor mij is het belangrijk om te ontspannen, zodat ik al mijn projecten ook succesvol kan uitvoeren. Ik begin dus met het plannen van die ontspanning. Zeker nu de wandelingen in het bos niet overslaan, wel anderhalve meter afstand houden.


4)Denk win-win
Houd ook de belangen van anderen voor ogen. Ten koste van alles je zin doordrijven heeft zelden nut. Er is altijd een derde weg en als je die weet te vinden, zijn de resultaten en de relatie op lange termijn een stuk beter.


5) Eerst begrijpen dan begrepen worden
Daar draait het om in communicatie en is goede communicatie niet de basis van alles? Probeer eens echt goed te luisteren, door te vragen en samen te vatten, zodat je de ander helemaal begrepen hebt en pas daarna met je antwoord te komen.

6)Synergie
Of te wel 1 + 1 =3 Tijdens onze Masterclasses Talent Ontwikkeling voor Young Professionals noem ik altijd als voorbeeld dat ik de samenwerking met Katrien Eggens- ter Heide als zeer synergetisch ervaar. We hebben niet alleen heel veel lol samen en begrijpen elkaar soms zonder woorden, maar vullen elkaar ook echt aan in onze competenties. Heerlijk!

7)Houd de zaag scherp                                                                                                                    Als je zorgt dat de zaag (jij) scherp blijft, dan blijf je persoonlijk (de eerste drie eigenschappen) en ook in je relatie tot anderen (eigenschap 4-6) goed functioneren en werk je
zo aan je persoonlijk leiderschap. Heel erg belangrijk dus! Iedere week plan ik mijn boswandelingen met de hond zorgvuldig, maar daarnaast plan ik dagen alleen, naar de Hoge Veluwe om te reflecteren, te ontspannen, van de mooie kunst in het Kröller-Müller te genieten, dat mag gelukkig weer! En al enige tijd hebben mijn trouwe viervoeter Ferox en ik het project het Pieterpad, ook een prima manier voor mij om de zaag scherp te houden.

Probeer te kijken naar wat er wel kan. Deze periode is ook een heel goede tijd om te waarderen wat er wel is, wat wel kan. Om te genieten van kleine dingen en mooie momenten. Wat een rijkdom als je dat kunt. Heel veel succes bij het ontdekken van jezelf en de mooie mens die jij bent!

Heb je daarbij hulp nodig? Bel me dan gerust 06-55980388

sonja@wolbersenwolbers.nl

www.wolbersenwolbers.nl

Would you like to become an Aspiring Triber?
Register for free and get directly access to premium features, such as starting conversations and following experts.

Sonja Jaarsma-Lebbink

Trainer en coach, Jaarsma+Lebbink

Al even geen millennial meer, maar wel moeder van 3 millennials. Ik word gemotiveerd en gedreven door groei. Ik help jou graag het beste uit jezelf te halen, zodat je een gelukkig en evenwichtig(er) mens wordt en je je steentje kan bijdragen. Het leven is te mooi om er niet uit te halen, wat erin zit. Ik ben al ruim 25 jaar ondernemer, zo heb ik het beste van twee werelden weten te combineren. Op mijn 56e heb eindelijk mijn droom verwezenlijkt; het schrijven van mijn boek "Verhalen uit de Oorlog"
5 Contributions
3 Followers
2 Following

No comments yet.