Ontdekken met voorkennis, chaos op plekken waar je het verwacht

Bij elke echte keuze die we maken kiezen we deels voor het onbekende, dat maakt het spannend. In deze blog lees je hoe mijn neefje helemaal niet bang is het onbekende in de keuzes die hij maakt. Leer van hem hoe hij handelt met voorkennis, chaos is overal.

Like Comment

Mijn neefje komt aanlopen met de tuinslang. Tweeënhalf jaar oud, vastberaden en oververhit. Ik moet de tuinslang aansluiten om het zwembadje te vullen dat nog als een hoopje plastic half in de doos zit. Ik heb in mijn achterhoofd dat mijn meeting eigenlijk zo gaat beginnen, maar ik kan mijn neefje toch niet aan zijn lot overlaten? 

We gaan samen aan de slag en halverwege het uitrollen van de slang hoor ik mijn telefoon melden dat de meeting op het punt staat te beginnen. Ik zeg met pijn in mijn hart tegen mijn neefje dat ik moet werken en hij zegt daarop gewoon “doei”. Gewoon doei, geen betoog om me over te halen of te vragen of ik nog vijf minuten kan wachten, doei. 

Ik loop de trap op richting mijn bureau en hoor hem aan mijn moeder vragen of zij kan helpen met het zwembadje. Mijn moeder was op dat moment aardappelen aan het schillen. Ze legde haar spullen neer en ging met mijn neefje hand in hand de tuin in. 20 minuten later zou zij naast hem op het gras haar aardappelen schillen, terwijl hij in het badje speelt.

Voor mijn neefje is zeggen wat hij wil de normaalste zaak van de wereld. Hij is niet bang dat ik geen tijd heb, geen zin heb of niet weet hoe iets moet. Zijn wereld bestaat uit zoveel mogelijk uit de dag halen en dat te doen met de mensen die hij veel ziet, zijn familie. Daarnaast voelt hij zich niet bezwaard om om hulp te vragen aan iedereen om hem heen, hij is hooguit een beetje verlegen.

Wat zorgt er dan voor dat hij zich onbezwaard op zijn doelen kan storten? En wat zorgt ervoor dat ik me op mijn beurt afvraag of ik er wel goed aan doe om een keuze te maken waarin ik geloof?

Deze vragen stel ik mezelf, omdat ik heb gemerkt dat ik anticipeer op hoe anderen zullen reageren op mijn keuzes. Ik doe een risicoanalyse van het gesprek en reken op een aantal scenario’s. Meestal bedenk ik geen positieve scenario’s, want ik heb onbewust besloten dat ik me tegen positieve scenario’s niet hoef te wapenen. Dit zorgt ervoor dat ik verwacht dat ik weerstand zal krijgen op mijn keuzes. Dit gevoel heb tegenwoordig minder vaak voorafgaand aan gesprekken waarin ik mijn keuzes ga vertellen, maar tegenwoordig juist achteraf als ik in een gesprek ergens eerlijk mijn mening over geef. 

Dit mechanisme heb ik ingebouwd, omdat ik controle wil houden over de situatie. Chaos is spannend, door chaos voel ik me kwetsbaar. Ik zoek in deze situaties naar vertrouwen dat het gevolg van deze keuze niet leidt tot eenzaamheid en onbegrip. Of in andere woorden, ik zou willen dat mijn keuze leidt tot erkenning en empathie. 

Toch stort ik mezelf vaak in een situatie, waarin mijn drive het wint van mijn angsten voor eenzaamheid en onbegrip en waarin ik moet omgaan met de chaos die ik heb gecreëerd als gevolg van mijn keuzes.

En nu ik dit teruglees weet ik dat ik de essentie van de TribeFire heb gevonden, want ik voel letterlijk de stress van me af glijden en een glimlach op mijn gezicht verschijnen. Ik ben trots op mezelf dat ik durf te kiezen voor mijn doelen, mijn intenties en mijn belangen. Ik ben er trots op dat ik dit op een integere manier durf te doen met oog op de belangen van anderen.

Nu, ga ik leren dat de chaos die ik ermee creëer deel is van het proces om te groeien. Het doel van een ontdekkingstocht is immers het vinden van gebieden waar je nog niet bent geweest en zo voelt het ook. Het is spannend en het is soms eng. Ik zal mijn oude comfort soms missen, maar het verlangen naar de nog onbekende plekken in mijn innerlijke potentie wint het vandaag opnieuw.

Wie gaat er mee op ontdekkingsreis?

Fijne dag
Maarten

Would you like to become an Aspiring Triber?
Register for free and get directly access to premium features, such as starting conversations and following experts.

Maarten van der Kaaij

Project Analist, Count and Cooper

Ik geloof in het vuur van onze generatie! We hebben allemaal de drive om hard te werken en te staan voor wat we vinden. Soms hebben we alleen even de het zetje in de juiste richting nodig om bij het vlammetje te komen dat klaar is om jouw leven het vuur te geven dat het verdient. Fire Tribe concentreert zich op de eerste stappen van het vinden van jouw vuur. Gewoon Millennials onder elkaar die experimenteren met de eerste vragen van persoonlijke ontwikkeling. Mijn rol? Ik faciliteer deze eerste stappen en verwijs je door naar literatuur, experts en methoden die voor jou kunnen helpen. Kom gerust een kijkje nemen in onze Fire Tribe Room!
12 Contributions
10 Followers
6 Following

No comments yet.