Perfectionisme is niet iets dat zomaar bij je hoort! Leer hoe het ook makkelijker kan.

Like Comment

Vandaag vertelde iemand me dat ze perfectionisme jarenlang gezien heeft als iets dat hoort bij haar hoort. 

  • Hoge latten, het is goed als het perfect of uitmuntend is. 

  • Urenlang bezig kunnen zijn met een simpele taak, bijvoorbeeld een format maken, en dan blij zijn als ze het hélemaal mooi vindt. 

  • Het werk van de stagiaire zelf nog even overdoen, want dan is het beter. 

  • Een huis gekocht, in eerste instantie weten hoe ze het wil inrichten, een idee van de ander horen, twijfelen, uitstellen en uiteindelijk niet meer zo blij zijn met haar aankoop.

  • Weten wat voor kleren ze leuk vindt om aan te trekken. Dan iets bij iemand anders zien. Denken dat dat veel leuker is dan dat van haar. Opnieuw twijfelen, uitstellen, en ook weer niet meer zo blij zijn. Maar dan met zichzelf, hoe ze eruit ziet en wat ze aantrekt. 

 

En dat terwijl het haar eigenlijk helemaal niet zo boeit allemaal. Rationeel gezien. Maar als je er nog nooit ingedoken bent hoe dit nu precies zit, kom je er niet achter wat er onderliggend gebeurt waardoor het allemaal toch wat ingewikkeld is om gewoon lekker positief te kunnen zeggen: ‘Boeien’.

Natuurlijk is het heerlijk als je voor een 10 gaat! En het perfecte plaatje is toch ook gewoon soms enorm genieten? Alleen wordt het wel wat ingewikkeld als je zelf degene bent die bepaalt hoe die 10 eruit ziet, toch? Grote kans dat het lang duurt voordat je iets goed genoeg vindt. En dan volgt er vaak te veel tijdnood en verlies je je positieve energie. Dat is wat het je kost. Moe zijn omdat je in je hoofd zo bezig bent met alles en iedereen. En dat maakt je veel vaker ongelukkig dan anderen.

 

Je bent naast perfectionistisch, veel meer! Kom er dus achter wie je nu echt bent. Door je met anderen te vergelijken ga je dat niet ontdekken. Dan ga je alleen maar kijken hoe de ander het doet. En krijg je ideeën van diegene. En voor je het weet doe je wat de ander zou doen. Maar wil jíj dit ook echt?

 

Ze eindigde met: Ik denk dat ik veel dingen wel al weet, maar waar ik veel aan heb, is kunnen praten met een coach. Ik zoek normaal niet zomaar hulp, ik ben een eigenwijze drol die denkt: ‘ik doe het zelf wel’. Maar toen ik er hélemaal klaar mee was, zette ik de stap om het niet allemaal alleen te doen.”

 

Ik zie vaak dat mensen denken dat ze nu eenmaal perfectionistisch zijn en dat hier niets aan te doen is! Daarom heb ik gratis coachingssessies in het leven geroepen. Ik selecteer elke maand een aantal perfectionisten die écht klaar zijn voor verandering. Tijdens de sessie geef ik concrete tips waar je direct mee aan de slag kunt. Als je geselecteerd bent voor een coachingssessie neem ik contact met je op om een datum en tijdstip te plannen.

Interesse? Geef je op via deze link.

Wil je bij de gratis webinar zijn op 15 juli van 19:30 tot 20:30 uur? Klik dan hier! Eerst meer lezen over de webinar? Klik dan op deze home-knop.

Would you like to become an Aspiring Triber?
Register for free and get directly access to premium features, such as starting conversations and following experts.

Annelien Hospes

Perfectionisme coach & trainer, AnnelienHospes.nl

Al eens de link gelegd tussen perfectionisme en klachten als burn-out, depressie, onzekerheid, keuzestress, uitstellen, faalangst, twijfelen en inefficiëntie? De wetenschap erkent dit verband tegenwoordig. Herken je het volgende? 💫Zelden écht tevreden zijn met jezelf, met wat je doet of hoe je het doet 💫Dingen uitstellen en je eigen chaos creëren want je wilt te veel en denkt te moeilijk 💫Moeilijk kunnen ontspannen en genieten want er is altijd nog wel íets wat je moet doen 💫Blijven streven, nog even doorgaan, piekeren en het overzicht kwijtraken 💫Slapeloosheid, hoofd/nek/ schouder pijn, maag/ darm klachten Dit zijn allemaal nadelen van perfectionisme die vervelende gevolgen kunnen hebben voor je gezondheid en je werk en privé leven. Wees voorzichtig met jezelf en schakel op tijd hulp in. Ik help perfectionisten om meer te ontspannen, te genieten én meer gedaan te krijgen. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 200 perfectionisten succesvol begeleid naar deze resultaten. Meer weten? Plan een gratis adviesgesprek van 15 minuten met mij! (coach | trainer | spreker | perfectionisme / faalangst | loopbaanbegeleiding | balans werk / privé | persoonlijk effectiviteit)
5 Contributions
7 Followers
4 Following

No comments yet.