Professioneel gekleed thuiswerken

We werken deze periode zoveel mogelijk thuis. Hoe zorg je dat je ook thuis vanachter je laptop professioneel gekleed over komt? Ik geef je vijf tips om met weinig moeite een groot verschil te maken.

Like Comment

In deze periode werken we allemaal zoveel als mogelijk thuis. Vergaderen en afstemmen met collega’s gebeurt vooral via videobellen. Opeens krijgt jouw leidinggevende en je collega’s een inkijkje in je thuissituatie. Veel mensen associëren thuiswerken ook met lekker in je joggingpak achter de laptop werken. Dat kan natuurlijk als je geen videogesprekken hebt. Maar wat doe je als je veel online afspraken hebt en je in deze periode ook vanuit huis professioneel over wilt komen.

Ik geef je 5 tips om met weinig moeite toch een groot verschil te kunnen maken in hoe je professioneel overkomt tijdens videogesprekken.

1. Draag contrast
Contrast is het verschil tussen licht en donker, zoals zwart met wit, donker- met lichtblauw maar ook kleurcombinaties zoals donker grijs met lichtroze of lichtblauw. Hoe hoger het contrast in de kleuren van je kleding hoe professioneler en zakelijker het overkomt. Het is niet voor niks dat in de politiek veel donkere pakken met lichtere overhemden wordt gedragen. Probeer bijvoorbeeld eens een zwart jasje met een lichtere kleur top eronder. Of een overhemd of blouse met lichte en donkere tinten.

2. Draag donkere kleuren
Donkere kleuren komen zakelijker en professioneler over dan lichtere kleuren. Wil je met weinig moeite toch effect bereiken? Kies dan voor kleuren zoals donkerblauw, antraciet, zwart, donkergroen, donkerrood (bordeaux of aubergine), petrol. Kies een kledingstuk uit dat effen van kleur is. Let hierbij wel op de kleur van jouw haar, huid en ogen. Heb je bijvoorbeeld een hele lichte huid en blond haar? Kies dan liever voor donkerblauw in plaats van zwart. Zwart kan dan teveel de aandacht trekken. Je kan kijken wat bij jou het mooiste staat door de verschillende kleuren aan te trekken en het verschil te bekijken in de spiegel. Wordt je oog naar de donkere kleur getrokken of kijk je naar jouw gezicht? Je wil immers dat de kleur iets voor jou doet en jou versterkt. Een kleurenanalyse of kleuradvies kan je hierbij ook helpen. Kijk hier voor meer informatie.

3. Trek schoenen aan
Wanneer je schoenen aantrekt voelt dat letterlijk steviger. Je voeten staan meer ‘geaard’ en dat helpt je om meer stevigheid in een gesprek te laten zien.

4. Kies voor lijnen
Lijnen kunnen veel doen voor jouw professionele uitstraling. Wil je iets aantrekken met een print? Kies dan voor geometrische vormen zoals ruiten, strepen etc. Vermijd drukke en kleine prints, die kunnen het beeld laten bewegen. Vermijd ook prints zoals bloemetjes of prints met veel ronde vormen. Prints met geometrische vormen komen zakelijker over dan prints of dessins met rondere vormen.

5. Zorg voor een ‘in geval van nood jasje’
Je zal het net zien… je hebt geen afspraken en zit lekker in je huispak te werken, belt een belangrijke klant via Skype of Whatsapp videobellen. Geen tijd om je om te kleden. Dit is het moment om je ‘in geval van nood jasje’ snel aan te trekken over je kleding of snel je slobbertrui te verwisselen voor dit jasje. Op die manier ben je toch representatief gekleed en dat straal je uit in zo’n gesprek.
 
Tot slot; het kan juist in deze periode dat je veel thuis zit en de grenzen tussen werk en privé vervagen juist fijn zijn om op je werkdagen echt een werkoutfit te dragen. Die kan je na werktijd verwisselen voor andere kleding, zodat je letterlijk ziet en voelt dat je vrije avond is begonnen.

Zorg voor een rustige achtergrond, zodat jouw klanten of collega’s niet afgeleid raken en luisteren naar wat je hebt te vertellen.
Veel succes!
Would you like to become an Aspiring Triber?
Register for free and get directly access to premium features, such as starting conversations and following experts.

Sandra Pieterse

Personal branding coach, imago consultant, Auteur van In 10 stappen jezelf onderscheiden als young professional, trainer, Image that works!

Sandra Pieterse is personal branding coach, imago consultant, trainer en auteur van het boek "In 10 stappen jezelf onderscheiden als young professional". Met haar bedrijf Image that works! helpt ze young professionals met de juiste match tussen hun personal brand, werk, imago en persoonlijke presentatie. Ze heeft ruim 15 jaar ervaring in het hr-vakgebied en combineert dit met haar expertise als imago consultant. Ze begeleidt young professionals en organisaties met coaching, workshops en trainingen.
4 Contributions
2 Followers
0 Following

1 Comment

Go to the profile of Martien de Bruijn
Martien de Bruijn 4 months ago

Leuke post Sandra en vooral dat het verschil in kleding je ook meer het gevoel geeft dat de werkdag is gestopt spreek me aan!