Surfen op de golf van de emergente toekomst

De komende blogs zal ik met een systemische blik iets schrijven over het (werkende) leven. In elk blog staat een thema uit het systeemdenken centraal. Deze keer behandel ik de begrippen geplande toekomst en emergente toekomst.

Like Comment

Ik voelde me deze dagen wat stuurloos en toekomstloos. Mijn vakantieplannen waren al in het water gevallen. En nu lijkt het erop dat ik voorlopig ook weinig tot geen kantooromgevingen en klanten live ga zien. Bij mijn opdrachtgevers is steevast het devies “wij werken thuis, tenzij…”. Tja, de plannen die ik had voor het komende jaar moeten dus wederom omgegooid.

Als ik met een systemische bril kijk naar wat er hier gebeurt, dan gooit de coronacrisis roet in het eten van de  zogenaamde ‘geplande toekomst’. Het hebben van houvast ten aanzien toekomstplannen vindt (bijna) iedereen fijn. Het geeft rust, zekerheid en voorspelbaarheid. En iets om naar uit te kijken. De geplande toekomst is dan ook iets wat je wilt. Of dat nou een organisatiedoel is, een festival of een opleiding die je wilt gaan volgen. En waarschijnlijk ervaar jijzelf nu ook, of dat nou op je werk of in je privé is, dat de komende maanden anders en onzekerder gaan verlopen dan je lief is. En dat die geplande toekomst, meer dan je ooit heb ervaren, niet zeker is. Voor dat fenomeen gebruiken we in systemische taal het begrip ‘emergente toekomst’. Dit is de toekomst zoals die in al haar onvoorspelbaarheid en grilligheid, op ons af komt. Mooi of lelijk, ramp of voorspoed, oorlog of vrede. Daar maakt de emergente toekomst geen onderscheid in. We kunnen haar dan ook niet zelf scheppen, of controleren. Wat we wel kunnen is meesurfen of de golven van deze emergente toekomst. En dan kan door te leren ‘de zee goed te lezen’. Komt de golf van rechts of van links? Moet ik deze golf pakken of er onderdoor duiken? Of, meer concreet: kocht jij in maart aandelen Netflix of miste je die golf?

Wat voor mij werkt is om met behulp van deze twee begrippen, te kijken waar de beide ‘golven’ samen kunnen komen. Waarbij ik accepteer dat er een emergente toekomst is waar ik geen vat op heb, maar wel kan samenbrengen met mijn geplande toekomst. Om een voorbeeld te geven: ik had toch al twee weken vrij genomen in de zomer (geplande toekomst), maar kan nu niet naar Italië (door de emergente toekomst – corona in dit geval). Wat ik wel kan is op een Waddeneiland een huisje huren. Of: de opleidingsdag kan niet op kantoor in Amsterdam centrum plaatsvinden (geplande toekomst). Wat wel kan is een locatie in de duinen huren en samen heen fietsen. En terwijl je dit leest, herken je waarschijnlijk hierin de term ‘Agility’, vanuit het Agile gedachtengoed. Want in feite is dit niets anders dan je slim en kort-cyclisch aan te passen aan veranderende omstandigheden.

En wat ik hiervan leer? Dat het mij soms frustratie geeft als de golf van de emergente toekomst al mijn plannen overspoelt. Maar dat ik altijd weer bovenkom. En de surfplank opklim en naar de zee kijk, om te zien hoe ik slim mee kan surfen met de volgende.

 

Would you like to become an Aspiring Triber?
Register for free and get directly access to premium features, such as starting conversations and following experts.

Tim van Lingen

coach en adviseur, Fino Fondo

Ik ben teamcoach en opleider van jonge professionals. In mijn workshops werk ik graag met actieve werkvormen, omdat ik geloof dat je in interactie met je hoofd, je hart en je handen, je het meeste kunt leren over jezelf en over hoe je impact maakt. Ik combineer soms pijnlijk eerlijke feedback op wat ik zie, met humor en speelsheid. Wil je meer weten? mail of bel me!
2 Contributions
4 Followers
0 Following

2 Comments

Go to the profile of Jeanine Leenheer
Jeanine Leenheer 4 months ago

Leuke post! In toekomststudies worden die gebeurtenissen ook wel Wild Cards genoemd: onverwachte gebeurtenissen die we van tevoren niet hadden zien aankomen, zoals corona inderdaad. 

Go to the profile of Jasper Scholten
Jasper Scholten 4 months ago

Mooi stuk Tim! Heel herkenbaar ook. Moet gelijk denken aan Lingo, alsof de lingokaart halverwege is veranderd en de uitkomsten (getallen) waarop je gericht was niet langer relevant zijn en er nieuwe getallen zijn waarop we ons nu kunnen richten. 

Dat vraagt idd een bepaalde mate van learning 'agility' en de bereidheid om flexibeler te worden.

Kijk uit naar je volgende posts, want vind systemisch kijken heel interessant!