Vitamine citroen: een gezonde start voor body & mind

4 redenen om elke ochtend vers geperst citroensap te drinken

Like Comment

In de ochtend hebben mensen gemiddeld de meeste concentratie en aandacht. Nu we zo vanuit ons bed achter de laptop kunnen aanschuiven, lukt het veel mensen niet om de dag met een helder hoofd te starten. En hebben we vooral last van huisgenoten of gezinsleden die in de weg staan tussen jou en de koffiemachine. Het verse sap van een halve of hele citroen blijkt voor veel ochtendgedoe een heel natuurlijke oplossing. Maar waarom eigenlijk? 4 Redenen om elke ochtend een citroen uit te persen:

# 1: Helderheid en betere prikkelverwerking

In citroenen zitten vitaminen en mineralen die nodig zijn voor de aanmaak van dopamine. Zoals foliumzuur, magnesium en vitamine C. Er zitten ook flavonoïden in, dat zijn zogenaamde antioxidanten die geoxideerde dopamine vrijmaakt. Meer dopamine betekent meer aandacht bij dat wat je aan het doen bent op een ontspannen manier. 

#2 Elke ochtend een kleine detox

’s Nachts is je lever actief om het bloed te ontgiften van afvalstoffen. Citroensap activeert de enzymen in de lever die vergiftiging ervan voorkomen. En zorgt voor de afvoer van die afvalstoffen via de aanmaak van glutahtion. Dé antioxidant die de detox-eigenschappen versterken. Medicatie, stress, luchtvervuiling, verkeerde voeding, ouderdom, zijn een paar factoren die een aanslag doen op de voorraad glutathion waardoor afvalstoffen zich blijven ophopen in het lichaam. Wat niet alleen leidt tot een mistig brein, maar ook tot artrose of een hoog cholesterol bijvoorbeeld. 

#3 Je geeft je immuunsysteem een boost 

Vooral wanneer je ook het vruchtvlees erbij eet, krijg je de meeste vitaminen, antioxidanten en mineralen binnen, die bijdragen aan een goed werkend immuunsteem. En dat is niet alleen heel fijn om virussen buiten de deur te houden. Een goed werkend immuunsysteem zorgt ook voor minder stress in het lijf waardoor er meer bouwstoffen overblijven die nodig zijn voor meer concentratie en helderheid. 

#4  Het stimuleert de stofwisseling en brengt de vetverbranding op gang

Vetten worden afgebroken door zuur. Een glas verse citroensap brengt je stofwisseling en vetverbranding op gang. En draagt bij aan een verbetering van het insuline en glucoselevel. Het gevolg daarvan is dat je minder trek hebt en je lichaam stimuleert energie op te nemen uit het vet dat al aanwezig is. Het past daarom ook nog eens supergoed in je voornemen om af te vallen of koolhydraatarm te gaan eten.  

Citroensap puur? Hoe dan?

Nou zijn er veel mensen die er niet aan moeten denken vers geperst citroensap te drinken. Meng het dan met een groot glas lauwwarm water. Dat is ook milder voor je maag op de vroege ochtend. 

Een praktische tip:

Je hoeft niet meteen een citruspers aan te schaffen. Pak een vork , snij de citroen door de helft, houdt de citroen boven een glas en draai met de vork het sap èn vruchtvlees eruit terwijl je in de citroen knijpt. 

Het lijkt wel goud, is het voor alles gezond? 

Nee. Citroensap kun je het beste zo drinken dat het niet teveel langs je tanden gaat om de afbraak van tandglazuur tegen te gaan. Je kunt overgevoelig zijn voor citroen en citrusvruchten. Dit kun je checken door een Imupro test op www.prohealth.nl. En citroen heeft net als grapefruit invloed op een enzym dat werking van sommige medicijnen tegengaat.

1. Citrus limon (Lemon) Phenomenon—A Review of the Chemistry, Pharmacological Properties, Applications in the Modern Pharmaceutical, Food, and Cosmetics Industries, and Biotechnological Studies, Marta Klimek-SzczykutowiczAgnieszka Szopa,* and Halina Ekiert

2. Lemon Polyphenols Suppress Diet-induced Obesity by Up-Regulation of mRNA Levels of the Enzymes Involved in β-Oxidation in Mouse White Adipose Tissue

Yoshiko Fukuchi,1 Masanori Hiramitsu,2 Miki Okada,2 Sanae Hayashi,1 Yuka Nabeno,1 Toshihiko Osawa,3 and Michitaka Naito1,*

 3. Undesirable Effects of Citrus Juice on the Pharmacokinetics of Drugs: Focus on Recent Studies

Mitsuo Saito1Mutsuko Hirata-KoizumiMariko MatsumotoTsutomu UranoRyuichi Hasegawa
Would you like to become an Aspiring Triber?
Register for free and get directly access to premium features, such as starting conversations and following experts.

Babs Geurts

Lifecraft Coach | ADHD/ADD Coach | Life- & Loopbaancoach, Inktvis Coaching

Lifecrafting is (weer) zelf regie nemen over de invulling van de belangrijkste levensthema's voor jou. Je doet niet langer hoe het hoort, en wel wat werkt voor jou. Net als een inktvis breng je jouw denken - voelen en willen in balans voor maar één ding: ontdekken. Ontdekken van jouw ideale wereld waarin jij zelf centraal staat. Met al jouw eigenaardigheden, mogelijkheden en uitdagingen. Je hebt genoeg geleerd uit boeken, je weet wat er allemaal mogelijk is in de wereld en het is tijd om zelf de regie te ervaren over jouw toekomst. Naast life- & loopbaancoach ben ik gespecialiseerd en opgeleid tot ADHD/ADD coach. Babs Geurts (geboren 1976) is afgestudeerd psychologe (2000), en heeft een geaccrediteerde post HBO Life- & Loopbaancoachopleiding afgerond (2017), aangevuld met een diverse opleidingen zoals NLP Practioner, ADHD Coach (2018), Systemisch Werk. Is ervaringsdeskundig en heeft ervaring als (horeca-)ondernemer met een heel team millennials en op het gebied van HRM.
12 Contributions
3 Followers
11 Following

No comments yet.