Wat is intuïtief eten en hoe doe je het?

In dieet- en eetschemaland zijn we nogal gefixeerd op eten volgens een streng regime. Of je nou zin hebt in kip met broccoli en rijst of niet, het schema is leidend en alles daaromheen misleidend.

Like Comment

Zonde, als je het mij vraagt. Zo leer je namelijk niet te luisteren naar de behoeften van je lichaam. Je lichaam geeft je namelijk prachtige signalen die zorgen voor een gevoel van honger en verzadiging waarbij de hersenen een cruciale rol spelen. Door het opvolgen van een dieet of schema, breng je de natuurlijke hormoonwerking van honger en verzadiging nogal in de war.

Ik ben een groot fan van intuïtief eten, oftewel: eten wanneer je trek hebt en stoppen met eten wanneer je vol zit. Het gaat om echt luisteren naar je lichaam. Wat heb jij op dat moment nodig? Wat zegt die sugar craving over jou? Waar verlang je dan écht naar? Is dat die donut of haal je meer energie uit een gezonde en lekkere smoothiebowl? Ga je voor de snelle koolhydraten of voor de trage die ervoor zorgen dat je langer verzadigd bent?

Een belangrijk hormoon dat een rol speelt bij je hongergevoel is het hormoon ghreline, dat wordt afgescheiden door de maagwand wanneer de maag leeg is. Hieronder heb ik een aantal tips voor je opgeschreven over hoe je kunt leren om meer te eten met je intuïtie.

  1. Leer om zoveel mogelijk regels en restricties die je hebt omtrent voeding vanuit een anders perspectief te bekijken en laat ze los.
  2. Luister naar de signalen van je lichaam en eet zoveel mogelijk waar je zin in hebt. Een kleine kanttekening: kijk daarbij wél naar voeding die je voedt.
  3. Wees niet te streng voor jezelf maar experimenteer met voeding. Hoe zou je die zak drop kunnen vervangen door iets wat gezonder en lekkerder is en waar je ook nog eens energie van krijgt?
  4. Geniet van wat je eet! Dit is misschien nog wel de belangrijkste tip van allemaal. In onze gehaaste samenleving is eten een bijzaak geworden terwijl voeding de basis is waardoor wij kunnen bestaan! In alle haast of onoplettendheid eten we snel eten onze lunch op achter onze laptop en werken we een bak yoghurt naar binnen terwijl onze gedachten alweer bij de volgende afspraak zijn. Probeer juist om van het eten hét moment in het nu te maken. Neem eens een hap, sluit je ogen en observeer wat je allemaal proeft. Welke smaken, welke kruiden? Wees aandachtig en geniet van wat je eet.
  5. Wat mij ook vaak helpt is om een intentie neer te zetten voordat ik begin aan een maaltijd. Ik merk dat door het neerzetten van een intentie, ik bewuster eet en producten eet vanuit die intentie. Een intentie kan bijvoorbeeld zijn: ‘Ik wil dat mijn avondeten mij energie geeft voor de bootcamp,’ of: ‘Het is mijn intentie dat mijn kom havermout mij verzadigd tot aan de lunch.’ Kijk maar eens of het werkt. Ook hierbij geldt: doe vooral wat goed voelt.

Eet jij intuïtief of eet jij volgens vaste tijden, een schema of een dieet? Werkt dat voor jou of heb je het gevoel dat je meer uit je voeding kan halen dan je nu doet? Kan je begeleiding gebruiken bij het overschakelen naar een meer intuïtieve voeding? Stuur mij dan een mailtje want ik begeleid je daar graag bij. Don’t forget: we hebben prachtige lichamen die ons signalen geven die we niet mogen negeren! <3

Would you like to become an Aspiring Triber?
Register for free and get directly access to premium features, such as starting conversations and following experts.

Jeanine Leenheer

Leefstijlcoach | Mind, Body & Soul Coach, Jeanine Leenheer Coaching

Soms loop je even vast. Dan weet je niet meer of je voor optie A of B moet kiezen. Ga je linksaf, rechtsaf of blijf je je weg rechtdoor vervolgen? Hoe je het ook went of keert, wanneer je het gevoel hebt niet meer aan het roer te staan van jouw eigen leven, ben je uit balans. Ik begeleid je graag om het heft weer in eigen handen te nemen en om jou weer in jouw eigen kracht te zetten. Ik ben gecertificeerd als Leefstijlcoach bij het Centrum Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION). De opleiding tot Leefstijlcoach heb ik gevolgd aan de Bold Coach Academy te Bussum. Coaching voor mij betekent het raken van de juiste snaar waardoor de ijslaag van jou afbrokkelt en het innerlijke licht in jou weer gaat schijnen. Ik kan jou helpen bij je problemen en vragen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, spirituele ontwikkeling, voeding, beweging, stress, burn-out, mind, body & soul. Mijn coaching is holistisch, wat betekent dat we niet enkel naar één aspect van je leven kijken maar naar het totaalpakket. Waar stroomt de energie en waar mogen we nog aan de tandwieltjes sleutelen zodat de energie weer gaat stromen? Kortom, een balans tussen je lichaam, geest én ziel. Ik coach vanuit pure verbinding, liefde en intuïtie. Mijn persoonlijke interesses zijn: persoonlijke ontwikkeling, spirituele ontwikkeling, meditatie, yoga, kundalini, gezond koken, duurzaamheid, transformatief coachen, schrijven en reizen.
8 Contributions
2 Followers
2 Following

No comments yet.