Wat kunnen we leren van poezen en wat vooral niet?

Normaal gezien heb ik aan inspiratie geen gebrek maar vanmorgen borrelde er niks bij mij op wanneer ik dacht aan het schrijven van een blogpost. Daarom vroeg ik aan mijn harige viervoeter: ‘Poes, waar zal ik eens over schrijven? Zal ik wat over jou schrijven?’

Like Comment

Ik moest er een beetje om lachen maar bedacht al snel dat het zo gek niet was om over Jessy/Poes5 te schrijven. Overigens was Poes5 gisteren jarig (van Poes4 naar Poes5, want ze werd vijf jaar) dus bij deze ook nog eens een eerbetoon aan mijn trouwe katachtige.

Wat kunnen we leren van deze eigenwijze creaties?

  1. Poezen doen vooral waar ze zin in hebben. Je kunt ze roepen wat je wilt, maar ze komen alleen als ze daar zin in hebben. Onbeleefd? Redelijk, maar daar zullen ze wel hun redenen voor hebben. Meestal zie ik aan het gezicht van Poes5 dat ze versmolten is met de tijd en ruimte en innerlijke vrede de boventoon voert. Welke les kan je hieruit halen? Doe ook vaker waar jij zin in hebt en zorg er ten alle tijde voor dat je je goed voelt bij wat je doet, want zoals Thich Nhat Hanh dat mooi zei: ‘Nothing is more important than my inner peace.’
  2. Tranquilo amigo! Als ik naar Jessy kijk wanneer ze loopt of een plekje uitzoekt om te gaan liggen, gebeurt dit vanuit een status van ontspannenheid en rust. Ze waggelt wat door de kamer en zwiert wat met haar staart totdat ze een goed plekje heeft gevonden om uit te rusten (waarvan ze moet rusten vraag ik me nog steeds af, maar goed). Welke les kun je hieruit halen? Dat je het tempo wat vaker mag vertragen en wat meer stil mag staan bij de dingen je doet, de dingen om je heen en de dingen die je ervaart.
  3. Ik miauw, dus ik ben. Een poes is een poes en meer niet. Wij vinden poezen en katten leuk omdat ze eigenwijs zijn, grappig, lief, schattig, speels en ondeugend. Poezen denken niet: ‘Ik moet dit bereiken, want anders…’ Of: ‘Als ik dit doe, dan dat…’ Poezen doen gewoon hun ding en denken niet na over de consequenties of verwachtingen. Ze volgen hun instinct en zien vanzelf wel hoe het uitpakt. De les die we kunnen leren hieruit is dat we wat vaker op ons eigen instinct mogen vertrouwen en ons mee mogen laten voeren met de stroming.
  4. Behandel jezelf zoals je jouw viervoeter behandelt. Poes5 is nou niet bepaald de handigste poes die ik ken. Af en toe springt ze op een schutting maar vanwege haar staart die vrijwel altijd kaarsrecht omhoog staat, is haar balans ver te zoeken. Het resultaat: Poes5 valt van de schutting af. Ik erken dat ze een beetje onhandig is maar ik kijk met liefdevolle vriendelijkheid naar haar zonder te veel te oordelen. Ze is zoals ze is en ze is goed genoeg. Welke les haal je hieruit? Dat je liever voor jezelf mag zijn en vaker tegen jezelf mag zeggen: ‘Ik ben goed zoals ik ben, met alles erop en eraan.’
  5. Eet wanneer je trek hebt en slaap wanneer je moe bent en doe dat met volle aandacht. Als Poes5 ergens zin in heeft, doet ze het meteen. Wederom volgt ze haar instinct. En wat ik extra leuk vind wanneer ze eet, is dat ik haar dan niet mag storen. Ze is dan aan het eten en daar gaat haar volledige focus naartoe. Een onderbreking tijdens haar diner wordt kortom niet op prijs gesteld. Hier kunnen we van leren dat we de dingen die we doen met meer aandacht mogen doen en bewust ‘nee’ kunnen zeggen om onze focus niet te laten verstoren.

Welke eigenschappen van poezen en katten kunnen we beter laten voor wat ze zijn?

Tussen Poes5 en Ceaus (de kat van mijn buurvrouw) is het niet bepaald dikke mik. Ceaus vindt Poes5 best interessant maar dominante Poes5 moet hier echter niets van hebben. Wanneer Ceaus een bezoekje brengt in onze tuin, begint Poes5 al te blazen en zet ze haar staart op. Ze bedoelt haar beschermende acties vast en zeker goed, maar zo maakt ze nooit vrienden. Als ik naar Poes5 kijk, zie ik dat ze zich wel wat meer open mag stellen en vriendelijker mag zijn in de omgang met andere katten en mensen. Ze kan nogal schuw zijn en verstopt zich dan graag onder bed. Wederom betuigt dit wel van haar eigen-wijsheid en en dat ze lekker doet waar ze zelf zin in heeft.

Woon jij ook met een huisdier samen? Heb je weleens bewust jouw huisdier(en) geobserveerd? Zoals je ziet, kunnen we veel van onze dierenvrienden leren: je eigen plan trekken, in rust je ding doen, aanwezig zijn, aandachtig zijn, liefdevolle vriendelijkheid uiten richting onszelf en gefocust te werk gaan. Wat leer jij van jouw huisdieren? Ik ben benieuwd!

Lieve poot en groet van Jessy en Jeanine

Would you like to become an Aspiring Triber?
Register for free and get directly access to premium features, such as starting conversations and following experts.

Jeanine Leenheer

Leefstijlcoach | Mind, Body & Soul Coach, Jeanine Leenheer Coaching

Soms loop je even vast. Dan weet je niet meer of je voor optie A of B moet kiezen. Ga je linksaf, rechtsaf of blijf je je weg rechtdoor vervolgen? Hoe je het ook went of keert, wanneer je het gevoel hebt niet meer aan het roer te staan van jouw eigen leven, ben je uit balans. Ik begeleid je graag om het heft weer in eigen handen te nemen en om jou weer in jouw eigen kracht te zetten. Ik ben gecertificeerd als Leefstijlcoach bij het Centrum Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION). De opleiding tot Leefstijlcoach heb ik gevolgd aan de Bold Coach Academy te Bussum. Coaching voor mij betekent het raken van de juiste snaar waardoor de ijslaag van jou afbrokkelt en het innerlijke licht in jou weer gaat schijnen. Ik kan jou helpen bij je problemen en vragen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, spirituele ontwikkeling, voeding, beweging, stress, burn-out, mind, body & soul. Mijn coaching is holistisch, wat betekent dat we niet enkel naar één aspect van je leven kijken maar naar het totaalpakket. Waar stroomt de energie en waar mogen we nog aan de tandwieltjes sleutelen zodat de energie weer gaat stromen? Kortom, een balans tussen je lichaam, geest én ziel. Ik coach vanuit pure verbinding, liefde en intuïtie. Mijn persoonlijke interesses zijn: persoonlijke ontwikkeling, spirituele ontwikkeling, meditatie, yoga, kundalini, gezond koken, duurzaamheid, transformatief coachen, schrijven en reizen.
8 Contributions
2 Followers
2 Following

No comments yet.