Wat zijn jouw drijfveren?

Als jij weet welke 2 of 3 drijfveren voor jou belangrijk zijn, dan kun je bewuster keuzes maken die daarbij passen. Keuzes waar je blij van wordt. En dat wil toch iedereen?

Like Comment

Ga even met me mee. Je dobbert op je boot, midden op de stille oceaan. Overal waar je kijkt niets anders dan water en lucht. Geen enkel herkenningspunt om je heen. Er is net een storm geweest en je weet niet meer waar je je precies op zee bevindt… Wat zou jij doen?

Je hebt één zekerheid, je kompas wijst altijd naar het noorden! Dus, je pakt je kompas erbij om opnieuw te bepalen wat nu de beste route is.

Wat veel mensen niet weten, is dat we zo’n kompas ook hebben voor het leven. Dat noem je je drijfveren. Je motieven. Datgene wat jou aanzet tot handelen. Ze bepalen bewust en onbewust, de keuzes die we maken. Ze zorgen er zelfs voor dat je met iemand klikt of juist niet.

Als je je eigen drijfveren kent, kun je op basis daarvan bewust je persoonlijke koers bepalen, en keuzes maken die bij je passen.

Wat zijn Drijfveren

Drijfveren ontstaan door de dingen die je meemaakt in je kindertijd, die je vervolgens hebt gekoppeld aan een emotie. Je stond bijvoorbeeld als kind op een rommelmarkt spulletjes te verkopen en onderhandelde voor het eerst over een prijs. Dat gaf je een blij gevoel. Vervolgens kreeg je van je vader een complimentje over hoe goed je hebt onderhandeld. Dus kwam de emotie trots erbij. Zo bouwen je ervaringen en emoties zich op tot een overtuiging, bijvoorbeeld de overtuiging: Onderhandelen geeft een kick! En uit die overtuiging ontstaat dan een drijfveer. “Ik wil onderhandelen”.

Er zijn veel wetenschappers en psychologen die onderzoek hebben gedaan naar drijfveren. Een daarvan is Eduard Spranger. Hij omschreef er 6.

  1. Het vergaren van Kennis - Ik wil weten
  2. Het creëren van Rendement – Alles wat ik ergens steek, wil ik eruit halen
  3. Het beleven van innerlijke Balans - Ik wil het leven en haar schoonheid ervaren
  4. Het helpen van Anderen – Ik wil de wereld een beetje beter maken
  5. Het uitoefenen van Invloed - Ik wil aan de top staan
  6. Het naleven van een Leidraad - Ik wil een levensvisie uitdragen

Van buiten naar binnen leven of van binnen naar buiten

Als jij weet welke 2 of 3 van deze drijfveren voor jou belangrijk zijn, dan kun je bewuster keuzes maken die daarbij passen. Keuzes waar je blij van wordt

In de praktijk laten veel mensen zich juist leven door wat er om hen heen gebeurt. Zij gebruiken hun eigen kompas nauwelijks, maar dobberen een beetje waar de golven hun als het ware naar toe brengen. En zo leven ze Van buiten naar binnen.

Maar mensen zijn veel gelukkiger als ze weten waar ze blij van worden, en dat gebruiken bij het maken van hun keuzes. Als ze van binnen naar buiten leven. Stilstaan bij waarom je de dingen doet zoals je ze doet, helpt je dus om gelukkiger te zijn met je keuzes, en regie te houden op je eigen leven.

Hoe kom je achter jouw drijfveren?

Je kunt je drijfveren ontdekken door te reflecteren op keuzes en handelingen uit het verleden, maar ook door na te denken over je doelen voor de toekomst. Stel jezelf dan steeds de vraag: Waarom wil ik dit? Kijk of er een patroon in je antwoorden zit, en welke van de 6 Drijfveren van Spranger bij jou het meeste resoneert. 

Er hoort ook een oefening bij dit artikel. Wil je die ontvangen? 

Would you like to become an Aspiring Triber?
Register for free and get directly access to premium features, such as starting conversations and following experts.

Salomé De la Mar

Trainer en Facilitator, Peacock Your Talent

Hoi! Ik ben Salomé, de trainer die zorgt voor blije medewerkers en teams. Ik geloof dat mensen het gelukkigst zijn wanneer ze een gezonde dosis zelfkennis en -waardering hebben. Dat zelfinzicht jou helpt om ook je omgeving, je team en je bedrijf mooier te maken. Daarom heet mijn bedrijf "Peacock Your Talent". Ontdek wat je in je hebt, en laat het zien aan de wereld!
1 Contributions
3 Followers
0 Following

1 Comment

Go to the profile of Martien de Bruijn
Martien de Bruijn about 1 month ago

Hele mooie blog Salomé! Eén van mijn drijfveren is zeker: Ik wil de wereld een beetje beter/mooier maken.