Werkgeluk - Pijler 1: Autonomie

Werkgeluk steunt op 5 belangrijke pijlers, zoals Autonomie en Zingeving. Hoe hoog scoor jij in jouw werkgeluk? In zes artikelen nemen we alle pijlers met je door! Ook kan je de gratis WerkgelukScan doen.

Like Comment

Wat is autonomie eigenlijk?

Autonomie betekent vrijheid in het bepalen van wat je doet, waar je dat doet en met wie je dat doet. Van welke van deze twee opties word jij gelukkiger: 

  1. zelf bepalen hoe je dag eruitziet en welke taken je doet
  2. een lijstje met to do dingen krijgen van je leidinggevende en aan het einde van de dag checken of alles is afgevinkt.

Deze keuze is makkelijk, toch?
Zelf te mogen bepalen hoe je je werk doet geeft je vrijheid, onafhankelijkheid en beslissingsbevoegdheid. Hier wordt een mens gelukkig van.

Maar wat als dit voor jou in jouw werk niet vanzelfsprekend is?

Hoe versterk je autonomie?

Natuurlijk bestaat er een spanningsveld tussen autonoom werken en als team gezamenlijk naar een doel werken en resultaten behalen. Het is dan ook niet voor iedere functie en binnen iedere organisatie even makkelijk om je autonomie te vergroten. Om autonoom werken te bevorderen kun je samen met je collega’s en leidinggevenden aan de slag met thema’s als werkplanning en werklocatie.

Ga aan de slag met autonomie!

Heb jij het gevoel dat het vergroten van autonomie een belangrijke bijdrage levert aan jouw werkgeluk? Dan is het een mooie thema om mee aan de slag te gaan met één van de coaches van CoachNetwerk.

Meer invloed op jouw werkindeling

Kijk eens kritisch naar hoe jouw werkdagen eruitzien. Wordt jouw werkdag grotendeels bepaald door anderen of heb je zelf veel vrijheid in het indelen van je werk? Als je dit gaat bijhouden, dan kun je na een periode zien waar ruimte is voor meer autonomie.

Vind je het lastig om dit zelf te veranderen, dan kun je hulp vragen aan je collega’s of leidinggevende. Wanneer je jouw omgeving informeert en je wensen uitspreekt, is er vaak meer mogelijk dan je denkt.

Vrijheid in de keuze van je werkplek

Een andere manier om je autonomie te vergroten, is om op een andere locatie te werken. Misschien kun je vaker vanuit thuis werken of op een andere werkplek gaan zitten. Als dit niet standaard is binnen jouw organisatie, dan is het goed om je wensen kenbaar te maken bij je leidinggevende. Verandering van werkplek kan je meer inspiratie bieden of juist meer concentratie.

Omgaan met weerstand

Merk je dat er weerstand is als het gaat om autonoom werken? Benadruk dan dat er een direct verband bestaat autonomie en werknemersresultaten. En dat dit nog los staat van het innovatieve vermogen en de motivatie die werkautonomie kan opleveren. Een win-win situatie dus, als je het ons vraagt!

Wil je aan de slag met het vergroten van je autonomie, stuur dan een bericht aan contact@coachnetwerk.nl en vermeld: Werkgeluk - Autonomie in mijn Werk. We zorgen dan dat je even kunt sparren met een echte professional over je volgende stappen!

Je kunt nu de gratis WerkgelukScan doen en dan krijg je van ons niet alleen je score maar ook een advies over de beste volgende stappen die je kunt nemen.

Ga naar onze webpagina waar je de scan kunt starten: WerkgelukScan.

Lees ook onze andere artikelen over werkgeluk:
1. Werkgeluk, hoe hoog scoor jij?
3. Pijler 2: Persoonlijke Groei en Ontwikkeling

4. Pijler 3: Zingeving
5. Pijler 4: Relaties
6. Pijler 5: Vitaliteit 


Bron: Jacqueline Scholtes van CoachNetwerk.

Would you like to become an Aspiring Triber?
Register for free and get directly access to premium features, such as starting conversations and following experts.

José Mark

CEO, CoachNetwerk BV

Hallo, mijn naam is José Mark. Ik ben directeur en oprichter van CoachNetwerk, het meest hoogwaardige platform voor coachprofessionals in Nederland. Mijn passie is dat iedere professional in Nederland toegang heeft tot de beste coaching. Er zijn in Nederland heel veel mensen die zich aanbieden voor coaching, maar jij hebt er maar 1 nodig die goed past bij jouw vragen en jouw volgende ontwikkelstappen. Die exacte persoon vind ik voor jou in het netwerk van professionals die zich specialiseren in de vragen die jij hebt. Wij werken elke dag met Millennials die starten met een eerste baan vanuit studie of die op zoek zijn naar zingeving in hun werk of die graag ondersteuning willen bij het vormgeven van die grote volgende stap in hun loopbaan. Wij helpen je met tips, technieken, feedback, slimme modellen en analyses, goede sparring en het krijgen van inzicht in wat jij nodig hebt om je leven en werk in te richten zoals jij dat wilt. Kijk op onze website voor meer informatie of klik op de artikelen en posts om te zien wat we voor je kunnen doen! Wil je meer informatie of hulp van een goede coachprofessional? Bel of mail ons gerust.
22 Contributions
3 Followers
0 Following

No comments yet.