Werkgeluk - Pijler 3: Zingeving

Werkgeluk steunt op 5 belangrijke pijlers, zoals Autonomie en Zingeving. Hoe hoog scoor jij in jouw werkgeluk? In zes artikelen nemen we alle pijlers met je door! Ook kan je de gratis WerkgelukScan doen. Deze keer "Zingeving" verder uitgewerkt.

Like Comment

Wat verstaan we eigenlijk onder zingeving?

De derde pijler onder echt Werkgeluk is Zingeving: doen wat voor jou in je leven echt waarde heeft, wat jou zin geeft om de dingen te doen die je doet, de dagelijkse ervaring van voldoening in je leven en werk.

Alle 5 pijlers zijn waardevol en legitiem maar zonder Zingeving verliezen de andere 4 pijlers hun sterke draagkracht onder jouw werkgeluk. Hij staat dan ook in het midden en verdient jouw grootste aandacht: 

  1. Wat zijn je persoonlijke waarden en levensdoelen?
  2. Wat geeft jou elke dag zin om aan de slag te gaan?
  3. Draagt je baan daar in voldoende mate aan bij?

Hoe je hier meer inzicht in krijgt en hoe je die inzichten verbindt aan werkgeluk? Lees verder!

Wat zijn je persoonlijke waarden?

Vaak kiezen we een baan of een expertisegebied omdat we de inhoud ervan leuk vinden. Wanneer je in staat bent om die inhoud te verbinden aan thema’s die voor jou persoonlijk van belang zijn, dan krijgt je dagelijkse werk een verdieping in betekenis. Stel: een persoonlijke waarde is voor jou een goed milieu, dan is het fijn dat je werk daar ook aan bijdraagt. Je kunt dan twee richtingen zoeken: je vindt een baan die past bij het streven naar een goed milieu of je gaat op zoek naar manieren om vanuit je huidige baan bij te dragen aan een goed milieu. Op beide manieren krijg je zin om aan de slag te gaan met je dagelijkse werk omdat het zich verhoudt tot een hoger doel dat je voor jezelf hebt gesteld.  Persoonlijke waarden ontdekken en benoemen vraagt trouwens wel onderzoek omdat het makkelijk is om in algemeenheden te blijven hangen, zoals “bijdragen aan het milieu” veel te vaag is en nog heel weinig zegt over jouw persoonlijke achtergrond en belevingswereld.

Voldoening vinden in je dagelijkse werk

Zingeving is een mooi thema om mee aan de slag te gaan met één van de coaches van CoachNetwerk. Zoek samen uit wat voor jou van waarde is in je leven en werk zodat je de weg naar echte voldoening en energie kunt realiseren. Het is namelijk heel makkelijk en heel moeilijk tegelijk: een coach wijst je de weg!

Zingeving op het werk

Ziet je leidinggevende je al aankomen met je vraag om Zingeving? Bedenk dan dat iemand die vol overtuiging aan het werk is, veel harder zal werken en minder kans heeft om ziek te worden. Samen met je coach kun je je vraag zo formuleren dat die past bij je zakelijke ontwikkeling en niet als “zweverig” zal overkomen op het werk.

Zelf alvast de eerste stappen zetten

Schrijf eens op wat je nou eigenlijk echt belangrijk vindt en vraag jezelf dan bij elk punt 5 keer af waarom. Waarom vind je het milieu belangrijk en dan op dat antwoord vraag je weer waarom, en zo voorts. Dan kom je veel meer tot de kern en ga je weg van de algemeenheden. Probeer het maar eens!

Wil je aan de slag met het ontdekken van jouw Zingeving, stuur dan een bericht aan contact@coachnetwerk.nl en vermeld: Werkgeluk - Zingeving in mijn Werk.
We zorgen dan dat je even kunt sparren met een echte professional over je volgende stappen!

Ga naar onze webpagina waar je de scan kunt starten: WerkgelukScan.

Lees ook onze andere artikelen over werkgeluk:
1. Werkgeluk, hoe hoog scoor jij?  
2. Pijler 1: Autonomie 
3. Pijler 2: Persoonlijke Groei en Ontwikkeling
5. Pijler 4: Relaties
6. Pijler 5: Vitaliteit 

Would you like to become an Aspiring Triber?
Register for free and get directly access to premium features, such as starting conversations and following experts.

José Mark

CEO, CoachNetwerk BV

Hallo, mijn naam is José Mark. Ik ben directeur en oprichter van CoachNetwerk, het meest hoogwaardige platform voor coachprofessionals in Nederland. Mijn passie is dat iedere professional in Nederland toegang heeft tot de beste coaching. Er zijn in Nederland heel veel mensen die zich aanbieden voor coaching, maar jij hebt er maar 1 nodig die goed past bij jouw vragen en jouw volgende ontwikkelstappen. Die exacte persoon vind ik voor jou in het netwerk van professionals die zich specialiseren in de vragen die jij hebt. Wij werken elke dag met Millennials die starten met een eerste baan vanuit studie of die op zoek zijn naar zingeving in hun werk of die graag ondersteuning willen bij het vormgeven van die grote volgende stap in hun loopbaan. Wij helpen je met tips, technieken, feedback, slimme modellen en analyses, goede sparring en het krijgen van inzicht in wat jij nodig hebt om je leven en werk in te richten zoals jij dat wilt. Kijk op onze website voor meer informatie of klik op de artikelen en posts om te zien wat we voor je kunnen doen! Wil je meer informatie of hulp van een goede coachprofessional? Bel of mail ons gerust.
22 Contributions
3 Followers
0 Following

No comments yet.