Werkgeluk - Pijler 5: Vitaliteit

Werkgeluk steunt op 5 belangrijke pijlers, zoals Autonomie en Zingeving. Hoe hoog scoor jij in jouw werkgeluk? In zes artikelen nemen we alle pijlers met je door! Ook kan je de gratis WerkgelukScan doen. Deze keer "Vitaliteit" verder uitgewerkt.

Like Comment

EEN VITAAL LEVEN
heb je zelf een heel stuk in de hand

1. Wat is vitaliteit?

Vitaliteit betekent letterlijk levenskracht. Hierin staan energie, motivatie en veerkracht centraal. Een vitaal persoon heeft dus de kracht, de wil en het vermogen om op een positieve manier zijn/haar leven in te richten en kan inspelen op veranderingen.

Helaas zijn stress en verzuim momenteel aan de orde van de dag. De druk op ons mentale werkvermogen neemt steeds meer toe. Uit de cijfers van het CBS (nov 2019) blijkt dat 1.3 miljoen Nederlanders burn-out klachten hebben als gevolg van werkstress. Kosten voor werkgevers 2.8 miljard euro en de trend zet zich helaas door. Vooral tijdens deze Corona crisis ervaren veel werknemers stress o.a. vanwege het vele thuiswerken en het gebrek aan sociaal contact. Bewust werken aan je vitaliteit kan helpen stress te voorkomen en draagt bij aan je persoonlijke Werkgeluk.

2. Een vitaal mens is een gelukkig mens

Vitaal en fit zijn betekent in balans kunnen leven op fysiek gebied, mentaal, sociaal, spiritueel en emotioneel.

Er is altijd een relatie tussen vitaliteit en gezondheid zowel mentaal als fysiek. Maar ook je emotionele ontwikkeling en je zingeving aan het leven zijn van belang. Vitaliteit gaat over je lichaam, hoofd, hart en je ziel.

Zit je lekker in je vel dan blaak je van de energie, beschik je over mentale veerkracht, sta je positief in het leven en ervaar je levensvreugde, ben je bevlogen en heb je kracht en doorzettingsvermogen.
Daarom hieronder 5 tips om meer vitaliteit te ervaren in je leven:

3. Tips voor meer vitaliteit

Wil je meer veerkracht ontwikkelen, stralen en volop genieten van je leven? Onderneem dan nu actie en geef je vitaliteit een boost met deze 5 tips.

 • Stop met stressen
  Stress ervaren we allemaal wel eens. En dat is ook helemaal niet erg. Je hebt zelfs stress nodig om goed te kunnen presteren. Alleen te veel stress is niet goed voor je vitaliteit. Maak daarom regelmatig een wandeling, doe ademhalings- en/of ontspanningsoefeningen zoals mindfullness of meditatie.
  Verlies je nu en dan in je hobby of heb plezier met vrienden. Creëer je voldoende ontspanmomenten? Dan neemt je vitaliteit met sprongen toe. Stop daarom vandaag nog met stressen en ontspan vaker!

 • Slaap genoeg
  Slapen is soms best moeilijk. Want, je moet en wilt nog zoveel doen voor je naar bed gaat. Jammer. Want slaap is goed voor je gezondheid. Je lichaam herstelt dan namelijk lichamelijk en geestelijk. Wil je beter slapen en fit wakker worden? Doe je tv, pc en telefoon een uur voor het slapengaan uit. Drink na acht uur geen koffie of alcohol meer en ontwikkel een vaste slaaproutine. Ga op een vaste tijd naar bed en sta op een vaste tijd elke dag op. Wanneer dat lukt is je beloning meer energie en dus ook meer vitaliteit!

 • Ga meer bewegen
  Vitaliteit is verbonden met voldoende beweging, want lichamelijke inspanning geeft je echt heel veel energie. Ervaar het en ga meer bewegen. Begin met een ommetje maken tijdens je lunchpauze, je auto een kwartier van je werk te parkeren en neem niet meer de lift, maar de trap. Ook je huis grondig schoonmaken, tuinieren en dergelijke zijn lichamelijke inspanningen die bijdragen tot meer beweging en zullen je extra vitaliteit opleveren.

 • Eet gezond en bewust
  Voeding is de brandstof voor je lichaam en heeft een grote invloed op je vitaliteit. Eet je ongezond, onregelmatig en niet gevarieerd? Dan gaat je lichaam protesteren, zoals de motor van een auto gaat haperen als het niet de goede brandstof en juiste hoeveelheid olie krijgt. Je kunt heel makkelijk een goed eetpatroon voor jezelf samenstellen dat helemaal past bij wie jij bent en wat jij nodig hebt.

 • Sta positief in het leven
  Een positieve levensinstelling maakt het leven zoveel mooier en aangenamer. Probeer het maar eens. Immers, somberheid kost alleen maar bergen energie en gaat ten koste van je vitaliteit. Natuurlijk is het niet gemakkelijk om alles altijd van de positieve kant te zien, maar met wat oefening kan iedereen het leren. Richt je eens uitsluitend op wat goed gaat in je leven. Voel je een negatieve gedachte opkomen? Geef er geen aandacht aan en plaats er een positieve gedachte tegenover.

4. Aan de slag

Vitaliteit is één van de 5 pijlers voor werkgeluk. Ze zijn alle 5 onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Wil je aan de slag met het vergroten van je persoonlijke ontwikkeling, stuur dan een bericht aan contact@coachnetwerk.nl en vermeld: Werkgeluk - Vitaliteit in mijn Werk.
We zorgen dan dat je even kunt sparren met een echte professional over je volgende stappen!

Ga naar onze webpagina waar je de scan kunt starten: WerkgelukScan.

Lees ook onze andere artikelen over werkgeluk:
1. Werkgeluk, hoe hoog scoor jij?  
2. Pijler 1: Autonomie
3. Pijler 2: Persoonlijke Groei en Ontwikkeling  
4. Pijler 3: Zingeving
5. Pijler 4: Relaties 

Would you like to become an Aspiring Triber?
Register for free and get directly access to premium features, such as starting conversations and following experts.

José Mark

CEO, CoachNetwerk BV

Hallo, mijn naam is José Mark. Ik ben directeur en oprichter van CoachNetwerk, het meest hoogwaardige platform voor coachprofessionals in Nederland. Mijn passie is dat iedere professional in Nederland toegang heeft tot de beste coaching. Er zijn in Nederland heel veel mensen die zich aanbieden voor coaching, maar jij hebt er maar 1 nodig die goed past bij jouw vragen en jouw volgende ontwikkelstappen. Die exacte persoon vind ik voor jou in het netwerk van professionals die zich specialiseren in de vragen die jij hebt. Wij werken elke dag met Millennials die starten met een eerste baan vanuit studie of die op zoek zijn naar zingeving in hun werk of die graag ondersteuning willen bij het vormgeven van die grote volgende stap in hun loopbaan. Wij helpen je met tips, technieken, feedback, slimme modellen en analyses, goede sparring en het krijgen van inzicht in wat jij nodig hebt om je leven en werk in te richten zoals jij dat wilt. Kijk op onze website voor meer informatie of klik op de artikelen en posts om te zien wat we voor je kunnen doen! Wil je meer informatie of hulp van een goede coachprofessional? Bel of mail ons gerust.
22 Contributions
3 Followers
0 Following

No comments yet.