Yoga cultiveren in een Westerse, masculiene samenleving

Sinds twee weken ben ik terug uit Mallorca waar ik een opleiding heb gevolgd tot yogadocent. Voor de opleiding moesten we een kort artikel schrijven over yoga. Ik koos voor het onderwerp 'yoga cultiveren in een Westerse, masculiene samenleving'.

Like Comment

Wanneer ik het heb over masculiene en feminiene energie, dan heb ik het over respectievelijk actie, doen en intellect en bewustzijn, zijn en intuïtie. Een groot deel van de Westerse samenleving is zo ingericht dat we veel in onze masculiene energie zitten. De samenleving is gericht op assertiviteit, actie ondernemen en bezig zijn. Het lijkt alsof er weinig ruimte, tijd en begrip is voor het cultiveren van vrouwelijke energie. Het kan zelfs zo voelen dat wanneer je deze energie meer in je leven wilt brengen, het voelt als ‘tijdsverspilling’ omdat je zo gewend bent geraakt aan het actiegerichte aspect van je leven. Niks is minder waar. 

Het balanceren van beide energieën zijn noodzakelijk voor alle aspecten van je leven. Ieder mens heeft beide energieën in zich. Deze energieën worden ook wel Ida en Pingala genoemd. Zowel op emotioneel, mentaal, fysiek als spiritueel niveau behoren deze twee energieën in balans te zijn. Wanneer dit niet het geval is, ontstaat er een disbalans. Deze disbalans hangt samen met andere factoren zoals te weinig energie in het lichaam, ook wel prana genoemd, een ongebalanceerde dosha, het ontbreken van een levensdoel en te veel focus op verlangens, angsten, onzekerheden, negativiteit en zaken die ontbreken in je leven. Het gras is niet groener aan de overkant. Een disbalans kan zich voordoen in de vorm van een ziekte op alle niveaus.

Het cultiveren van yoga, waarmee ik bedoel het pad naar het hogere Zelf vinden door middel van yogasana (de yoga zoals wij de in het Westen kennen door middel van beweging), pranayama en meditatie, in een masculiene samenleving kan door bovengenoemde aspecten van yoga gedaan worden. Zo ontstaat er een balans tussen de verschillende energieën. De reis naar binnen wordt gekenmerkt door het vrouwelijke aspect en de reis naar buiten door het mannelijke. 

In een masculiene samenleving is de aandacht gevestigd op de outer world. Tijd voor meditatie, pranayama, yoga, zelfreflectie en stilte nemen we niet. We verzinnen allerlei excuses om maar niet de aandacht naar binnen te hoeven keren: ‘Ik heb er geen tijd voor.’ Of ‘Ik ben er te onrustig voor.’ Of een veel gehoorde: ‘Ik ben niet flexibel genoeg.’ Juist deze excuses van het ego maken het onmogelijk om in balans te komen waardoor de disbalans tussen je lichaam, geest, hart en ziel alsmaar groter wordt. Dit zal zich onvermijdelijk uiten in een ziekte op een latere leeftijd. Een ziekte is immers een zichtbare manifestatie van een disbalans die zich al jaren in jou heeft ontwikkeld.

Een quick fix voor het cultiveren van yoga in een masculiene samenleving bestaat niet. Het vereist wilskracht, discipline en geduld om yoga in een Westerse masculiene samenleving toe te passen. Diep vanbinnen roepen je hart, lichaam, geest en ziel dat je het nodig hebt, maar hoogstwaarschijnlijk staat je ego je nog in de weg. En dat is jou nét waar yoga over gaat… De keuze is aan jou. 

Would you like to become an Aspiring Triber?
Register for free and get directly access to premium features, such as starting conversations and following experts.

Jeanine Leenheer

Leefstijlcoach | Mind, Body & Soul Coach, Jeanine Leenheer Coaching

Soms loop je even vast. Dan weet je niet meer of je voor optie A of B moet kiezen. Ga je linksaf, rechtsaf of blijf je je weg rechtdoor vervolgen? Hoe je het ook went of keert, wanneer je het gevoel hebt niet meer aan het roer te staan van jouw eigen leven, ben je uit balans. Ik begeleid je graag om het heft weer in eigen handen te nemen en om jou weer in jouw eigen kracht te zetten. Ik ben gecertificeerd als Leefstijlcoach bij het Centrum Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION). De opleiding tot Leefstijlcoach heb ik gevolgd aan de Bold Coach Academy te Bussum. Coaching voor mij betekent het raken van de juiste snaar waardoor de ijslaag van jou afbrokkelt en het innerlijke licht in jou weer gaat schijnen. Ik kan jou helpen bij je problemen en vragen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, spirituele ontwikkeling, voeding, beweging, stress, burn-out, mind, body & soul. Mijn coaching is holistisch, wat betekent dat we niet enkel naar één aspect van je leven kijken maar naar het totaalpakket. Waar stroomt de energie en waar mogen we nog aan de tandwieltjes sleutelen zodat de energie weer gaat stromen? Kortom, een balans tussen je lichaam, geest én ziel. Ik coach vanuit pure verbinding, liefde en intuïtie. Mijn persoonlijke interesses zijn: persoonlijke ontwikkeling, spirituele ontwikkeling, meditatie, yoga, kundalini, gezond koken, duurzaamheid, transformatief coachen, schrijven en reizen.
8 Contributions
2 Followers
2 Following

No comments yet.