Desk yoga: nek, schouders & rug

Wanneer je veel achter een beeldscherm zit, neemt je lichaam een onnatuurlijke houding aan. Overbelasting van o.a. nek, schouders en rug is het logische gevolg. In deze sessie een aantal effectieve oefeningen die je meerdere malen per dag achter je bureau kunt doen.

Like Comment

Ons lichaam is niet gemaakt om uren per dag stil te zitten. Neem bijvoorbeeld de wervelkolom; deze is gemaakt om alle verschillende richtingen op te buigen: naar voren, achteren, zijwaarts en gedraaid naar achteren. Onze Westerse leefstijl is met name gericht op buigingen naar voren, waardoor de wervelkolom onvoldoende beweging krijgt. Daarnaast heeft (langdurige) stress invloed op de fysieke gesteldheid. Als reactie op stress zal het lichaam aanspannen en onnodige spierspanning vasthouden. 

Voordelen van deze sessie desk yoga

Deze sessie desk yoga is gericht op de lichaamsdelen die bij het werken achter een beeldscherm te veel, of op een verkeerde manier worden belast. De oefeningen zijn gericht op de nek, schouders en rug. Voor veel mensen zijn dit tevens 'stress plekken', lichaamsdelen die aanspannen wanneer zij over druk staan, of mentale/emotionele spanning ervaren. De houdingen stimuleren de doorbloeding van het lichaam, verminderen spanning en stijfheid en zorgen ervoor dat de mobiliteit vergroot. Je vermindert hierdoor opgebouwde fysieke spanningen, zodat je langdurige klachten kunt voorkomen of verminderen. Door bewust in beweging te komen, creëer je tevens tijd en ruimte om vanuit je hoofd weer in je lijf te komen, vanuit het denken terug te keren naar het (bewust) voelen. 

Jezelf uitdagen mag, jezelf pijnigen niet

De oefeningen zijn laagdrempelig en daardoor voor een ieder geschikt. Bij eventuele blessures is het belangrijk om op je eigen grenzen te letten. Houdingen en bewegingen mogen soms best een beetje oncomfortabel zijn, maar het is niet de bedoeling dat ze pijn doen. Pijn is het signaal dat je jezelf aan het overbelasten bent en daarmee ga je aan het doel van de oefening voorbij. Luister naar je lichaam, respecteer je grenzen en onderzoek je fysieke mogelijkheden. 

Desk yoga op kantoor

Desk yoga samen met je collega's ervaren? Dat kan! Sabrina Soebhan van Everything is Om geeft al jarenlang desk yoga binnen bedrijven. Lees hier meer over de mogelijkheden. 

Would you like to become an Aspiring Triber?
Register for free and get directly access to premium features, such as starting conversations and following experts.
Go to the profile of Sabrina Soebhan

Sabrina Soebhan

Stressreductie trainer, Everything is Om

Als stressreductie trainer geef ik binnen de corporate wereld workshops, trainingen en coaching. Hierbij maak ik gebruik van technieken vanuit de yoga en mindfulness. Daarnaast geef ik meerdere yogavakanties per jaar en blog ik over bewust leven. Ik hoop mensen te inspireren bewust(er) te worden van zichzelf, eigen drijfveren en grenzen zodat zij in staat zijn om vanuit kwetsbaarheid en liefde het contact met zichzelf en anderen aan te gaan.
2 Contributions
15 Followers
4 Following

No comments yet.