Verhoog je geluksgevoel

Ongeveer 50% van je geluksgevoel is erfelijk bepaald. Slechts 10% is afhankelijk van externe factoren: de wijk waarin je woont, je partner, werk, inkomsten etc. De overige 40% heb je zelf in de hand. Je hebt dus grote invloed op de mate waarin jij je wel of niet gelukkig voelt.

Like Comment

Tijdens yogavakanties geeft één van mijn collega's, of ikzelf, vaak een geluksworkshop. Deze workshop is altijd het hoogtepunt van de week. De stralende gezichten van deelnemers en de enthousiaste reacties die we nog weken later terugkrijgen, maken het steeds weer de moeite waard. In het kader van 'practice what you preach' doe ik de oefeningen zelf ook regelmatig en steeds opnieuw kom ik tot de conclusie dat ze me bewuster en daarmee gelukkiger maken. 

Een oefening om je geluksgevoel te verhogen

In bovenstaande video deel ik mijn favoriete geluksoefening met je. Deze oefening doe je gedurende 21 dagen. Neem elke avond een minuut of 5 de tijd om te reflecteren op je dag. Doe dit alleen, of met bijvoorbeeld je partner samen. Je kiest 3 verschillende situaties uit die je als 'geluksmomentje' zou kunnen bestempelen. Sommige dagen zijn simpelweg leuker, fijner of beter dan andere dagen. Het kan daardoor lastig zijn om 3 situaties te benoemen. Weet daarbij dat het niets 'groots' hoeft te zijn. Geluk zit in de kleine, simpele dingen. De dingen die we vaak als vanzelfsprekend zien en pas op waarde weten te schatten wanneer we ze 'kwijt' zijn. 

Onderzoek je 'geluksmomentjes' 

Neem de tijd om van alle 3 de situaties onderstaande vragen te beantwoorden:

1. Wat ging er goed?
Omschrijf de gekozen situatie, dat mag kort en krachtig. 

2. Wat was mijn aandeel hierin?
Wat heb jij bijgedragen om deze situatie als 'geluksmomentje' te kunnen benoemen? Laat je bescheidenheid achterwege en weet ook hierbij weer dat je vooral niet te groot hoeft te denken. 

3. Wat kan ik hiervan leren? 
Kortom, welke conclusie kun je trekken? Welke wijze les kun je meenemen? 

Een voorbeeld 

Vaak denken mensen in eerste instantie te ingewikkeld over deze oefening, daarom een eigen voorbeeld ter illustratie. 

1. Doordat mijn chiropractor te laat was, dreigde mijn strakke planning in de soep te lopen. In eerste instantie raakte ik in paniek; ik had een afspraak met een nieuwe klant en wilde niet te laat komen. Toen ik uit de paniek stapte, wijzigde ik mijn plan. Ik liet mijn fiets bij de chiropractor staan en nam de bus, zodat ik alsnog op tijd bij mijn klant kon zijn. 

2. Ik heb mijn logisch denkvermogen aangesproken en ben uit mijn emotie gestapt om tot een goede oplossing te komen. 

3. Het helpt mij om uit mijn emotie te stappen, een situatie rationeel te bekijken en zo tot een oplossing te komen. Als ik in de paniek was meegegaan, dan was de situatie heel anders verlopen. 

Het resultaat

Aan mijn bovenstaande voorbeeld zie je al dat de gekozen situaties heel simpel kunnen zijn, juist daar zit de kracht van de oefening in. Door deze geluksoefening langere tijd, dagelijks te herhalen, train je jezelf in het creëren van een positieve mindset. Je went jezelf aan om gedurende de dag stil te staan bij kleine geluksmomentjes en focust meer op het positieve in plaats van het negatieve. Daarnaast train je jezelf in het positief beoordelen van je eigen handelen en het maken van bewustere keuzes. 

Would you like to become an Aspiring Triber?
Register for free and get directly access to premium features, such as starting conversations and following experts.
Go to the profile of Sabrina Soebhan

Sabrina Soebhan

Stressreductie trainer, Everything is Om

Als stressreductie trainer geef ik binnen de corporate wereld workshops, trainingen en coaching. Hierbij maak ik gebruik van technieken vanuit de yoga en mindfulness. Daarnaast geef ik meerdere yogavakanties per jaar en blog ik over bewust leven. Ik hoop mensen te inspireren bewust(er) te worden van zichzelf, eigen drijfveren en grenzen zodat zij in staat zijn om vanuit kwetsbaarheid en liefde het contact met zichzelf en anderen aan te gaan.
2 Contributions
15 Followers
4 Following

No comments yet.