Vergroot je lichaamsbewustzijn

We denken vaak te weten wat ons lichaam aangeeft. Dat is precies waar het misgaat: we zijn zo druk met 'denken' in plaats van 'voelen' en gaan daardoor voorbij aan subtiele lichaamssignalen. Deze korte oefening geeft je inzicht in de mate waarin jij bewust bent van je lichaam en eigen grenzen.

Like Comment

Hoe ontspannen ben jij nu?

Sluit je ogen en keer je aandacht naar binnen toe. Neem de tijd om op te merken hoe jij je nu op dit moment voelt. Je bevindingen hoef je niet te analyseren en fysieke sensaties hoef je ook niet te veranderen. Het gaat er nu alleen om dat je traint in opmerkzaamheid. In welke mate ervaar jij ontspanning? Geef de mate waarin je ontspanning ervaart een cijfer van schaal 1 tot 10. 

Tel je adembeweging

Stel vervolgens een timer in op 1 minuut. Gedurende deze minuut tel je je adembeweging. Een adembeweging bestaat uit een in- en een uitademing. Dus: 'ik adem in, 1' en 'ik adem uit, 1', 'ik adem in 2, ik adem uit 2'. Op deze manier blijf je de adembeweging tellen tot de timer gaat. Zorg dat je de adem op een natuurlijke manier naar binnen en naar buiten laat stromen, je hoeft de adem niet te vertragen of te verdiepen. 

De boodschap van je adem 

Een ontspannen lichaam zal zo'n 5-7 ademhalingen per minuut nodig hebben. Je hebt zojuist de mate waarin je ontspanning voelde, een cijfer gegeven en je adembeweging geteld. Komen die bevindingen een beetje met elkaar overeen? 

Wanneer je gewend bent om erg vanuit je ratio te leven, kan het goed zijn dat je dacht heel ontspannen te zijn, terwijl je ademhaling een andere boodschap geeft. Schiet niet direct in paniek, maar weet wel dat je lichaam behoefte heeft aan meer rust en ontspanning. 

Meer lichaamsbewustzijn creëren 

Door deze oefening regelmatig (bij voorkeur meerdere keren per dag) te herhalen, kun je meer lichaamsbewustzijn creëren. Wanneer je wilt leren om bewuster te ontspannen, kun je denken aan het beoefenen van yoga, tai chi of mindfulness. 

Deze sessie desk yoga kun je gewoon achter je bureau doen. Liever persoonlijke begeleiding? Dat kan ook, neem vooral contact op om de mogelijkheden te bespreken. 

Would you like to become an Aspiring Triber?
Register for free and get directly access to premium features, such as starting conversations and following experts.
Go to the profile of Sabrina Soebhan

Sabrina Soebhan

Stressreductie trainer, Everything is Om

Als stressreductie trainer geef ik binnen de corporate wereld workshops, trainingen en coaching. Hierbij maak ik gebruik van technieken vanuit de yoga en mindfulness. Daarnaast geef ik meerdere yogavakanties per jaar en blog ik over bewust leven. Ik hoop mensen te inspireren bewust(er) te worden van zichzelf, eigen drijfveren en grenzen zodat zij in staat zijn om vanuit kwetsbaarheid en liefde het contact met zichzelf en anderen aan te gaan.
2 Contributions
14 Followers
4 Following

4 Comments

Go to the profile of Mark van Beek
Mark van Beek 3 months ago

Dankjewel! Ik kwam de eerste keer op 10, terwijl ik dacht dat ik al heel ontspannen was. Vanaf hoeveel ademhalingen per minuut is iemand echt gestresst?

Go to the profile of Sabrina Soebhan
Sabrina Soebhan 3 months ago

Ha Mark,
Dat is een mooie vraag. Het is een beetje persoonlijk, maar zo vanaf de 10-12 ademhalingen geeft je adem waarschijnlijk signalen van stress af. Wanneer je de oefening wat vaker doet in verschillende situaties, zul je ontdekken wat voor jou een ademhaling in rust is (voor mij is dat bijvoorbeeld relatief hoog), dus zo kun je ook een beetje ontdekken wanneer je adem signalen van stress afgeeft. Heb ik je vraag hiermee kunnen beantwoorden? 

Go to the profile of Mark van Beek
Mark van Beek 3 months ago

Hoi Sabrina! Ahh ja dat verschilt van persoon tot persoon natuurlijk. Was meer benieuwd of er een getal is waarbij ik me zorgen moet maken haha. Ik ga het eens bijhouden, bedankt!

Go to the profile of Sabrina Soebhan
Sabrina Soebhan 3 months ago

Zorgen maken is uit den boze, niets is stressverhogender dan dat ;)