Energiegevers en -vreters in beeld

Een leven zonder dingen die energie vreten, klinkt dat niet ideaal? Ik heb geprobeerd dat droomleven te creëren: een leven zonder vervelende dingen en mensen. Het resulteerde uiteindelijk in een burn out. De zoektocht die volgde, bracht me wat ik wilde: een gebalanceerd leven.

Like Comment

Het leven bestaat uit energiegevers en -vreters

Goed, een leven zonder energievreters is dus een utopie, daar hoef je niet naar te streven. Een gebalanceerd leven is daarentegen behoorlijk makkelijk te creëren. Daarvoor is het belangrijk om voor jezelf een helder beeld te vormen van de energiegevers en -vreters in je leven. We denken vaak te weten waar we energie van krijgen en wat energie van ons vraagt. In praktijk blijkt dat lang niet altijd te kloppen. Zelf neem ik elk kwartaal een week de tijd om mijn energiegevers en -vreters in kaart te brengen. Aan de hand daarvan maak ik mijn planning voor het volgende kwartaal. Op deze manier zorg ik ervoor dat ik voldoende balans heb tussen leuke en minder leuke (maar vaak wel noodzakelijke) dingen. 

Breng je week in kaart

Maak gedurende een week elke dag een lijst van alle activiteiten die je onderneemt, zowel qua werk als privé. Na elke activiteit (ook na zoiets simpels als douchen, of een mailtje versturen) schrijf je op welk cijfer je je energielevel kunt geven. Je gaat veel meer 'voelen' wat dingen met je doen en stapt uit het rationele patroon. Op deze manier krijg je heel helder wanneer je piekt in je energie en wanneer je juist een dip hebt. Soms zie je op deze manier direct al wat energiegevers en -vreters zijn. 

Analyseer je bevindingen

Na een week kun je de bevindingen gaan analyseren. Hoe zien jouw dagen eruit? Hoe is de balans tussen energiegevers en -vreters per dag en per week? Zou je iets kunnen, of willen schuiven in je planning om zo meer balans te creëren? Onderzoek ook hoe activiteiten elkaar kunnen beïnvloeden. Zo heb ik lange tijd gedacht dat de les die ik op donderdag om 7.30 uur gaf een energievreter was. Toen ik alles in kaart bracht, bleek dat het probleem lag in mijn nachtrust. Op woensdagavond ging ik sporten en kwam ik in een energiepiek terecht. Het gevolg was een slechte nachtrust, een ochtendhumeur en weinig energie voor de les. 

Creëer je ideale (werk)dag of week

Vaak kun je met simpele aanpassingen al komen tot een betere balans. In het voorbeeld dat ik hierboven gaf, heb ik mijn sportmoment verplaatst naar de dinsdagmiddag. De energiepiek die volgde kon ik de rest van de dinsdag goed gebruiken voor energievreters. Mijn donderdagochtend ben ik vanaf dat moment anders gaan ervaren. Ik sta nu op met voldoende energie en heb plezier in de les, sterker nog, het is inmiddels mijn favoriete lesuur. Deze kleine aanpassing heeft mijn hele week meer in balans gebracht: ook de dinsdag voelt vrijer en meer ontspannen, terwijl dat eerder een dag vol 'moetjes' was. 

Kijk dus kritisch naar de verdeling tussen energiegevers en -vreters. Maak het niet te groot, kleine verschuivingen kunnen al een groots resultaat hebben. 


Would you like to become an Aspiring Triber?
Register for free and get directly access to premium features, such as starting conversations and following experts.
Go to the profile of Sabrina Soebhan

Sabrina Soebhan

Stressreductie trainer, Everything is Om

Als stressreductie trainer geef ik binnen de corporate wereld workshops, trainingen en coaching. Hierbij maak ik gebruik van technieken vanuit de yoga en mindfulness. Daarnaast geef ik meerdere yogavakanties per jaar en blog ik over bewust leven. Ik hoop mensen te inspireren bewust(er) te worden van zichzelf, eigen drijfveren en grenzen zodat zij in staat zijn om vanuit kwetsbaarheid en liefde het contact met zichzelf en anderen aan te gaan.
2 Contributions
15 Followers
4 Following

No comments yet.