Een zen-moment tijdens je (werk)dag

Ken je dat gevoel dat je jezelf in de waan van de dag verliest? Dat je op de automatische piloot functioneert of van hot naar her rent? Je kunt jezelf nog zo vaak voornemen om vaker stil te staan bij jezelf, maar voor je het weet is er weer een dag voorbij waarin je je grenzen niet hebt opgemerkt.

Like Comment

Je bent daarin zeker niet de enige. We verwachten vaak veel van onszelf en van elkaar. Er zijn veel dingen die we 'moeten' en misschien nog wel meer dingen die we 'willen'. Onze maatschappij is gericht op onze ratio, ons denkvermogen. Onze intuïtie en gevoel zijn daar ondergeschikt aan. Hierdoor is het lastig om de subtiele signalen van het lichaam op te vangen. Ons lichaam is zo gemaakt dat het aangeeft wanneer er grenzen worden overschreden. De signalen beginnen subtiel, zijn vaak nauwelijks waarneembaar en worden groter en duidelijker naarmate je er niets mee doet. Wanneer je langere tijd je grenzen negeert, kan een burn out het gevolg zijn. 

Belangrijk is dus om weer te leren luisteren naar je lichaam. De WC-valuatie kan daarvoor een goede oefening zijn. 

De WC-valuatie helpt je terug te keren naar jezelf

Een plaspauze leent zich uitstekend voor een moment van rust. Naar het toilet moet je toch wel, dus 'vergeten' en 'geen tijd' zijn excuses die wegvallen. Maak er een gewoonte van om op de wc een moment te nemen om bij jezelf 'in te checken'. 

Inchecken bij jezelf

Maak allereerst weer de verbinding met jezelf en je eigen gevoel. Ga eens na hoe je (op de wc :)) zit. Wat kom je tegen in je lichaam? Welke gevoelens en emoties zijn er? Zijn er gedachten die om aandacht van je vragen? 

Een korte bodyscan

Neem dan de tijd om nog bewuster op te merken hoe je fysieke lichaam aanvoelt. Loop in gedachten alle lichaamsdelen langs. Begin bij je voeten en werk vanaf daar omhoog, of begin bij je hoofd en werk alle lichaamsdelen af omlaag. Starten met je hoofd is de beste optie wanneer je erg in je hoofd zit: de connectie met je voeten maken is dan vaak lastiger. 

Verdiep en vertraag je adem

Waarschijnlijk is er door bovenstaande oefeningen al iets meer rust ontstaan. Dat effect kun je versterken door bewust gebruik te maken van je ademhaling. Neem je adem mee naar je onderbuik toe: inademend laat je je buik naar voren komen, uitademend laat je je buik weer naar binnen terugzakken. Probeer een rustig tempo aan te houden, maar hou je adem niet in of 'vast'. De adem stroomt op een natuurlijke manier naar binnen en naar buiten. 

Een plan voor de rest van de dag

Neem tot slot kort de tijd om voor jezelf te bedenken wat je met je bevindingen van deze oefening gaat doen. Misschien is het tijd om de rest van de dag pas op de plaats te maken en wat meer rust te nemen. 

Neem je goede voornemens mee de rest van je (werk)dag!Would you like to become an Aspiring Triber?
Register for free and get directly access to premium features, such as starting conversations and following experts.
Go to the profile of Sabrina Soebhan

Sabrina Soebhan

Stressreductie trainer, Everything is Om

Als stressreductie trainer geef ik binnen de corporate wereld workshops, trainingen en coaching. Hierbij maak ik gebruik van technieken vanuit de yoga en mindfulness. Daarnaast geef ik meerdere yogavakanties per jaar en blog ik over bewust leven. Ik hoop mensen te inspireren bewust(er) te worden van zichzelf, eigen drijfveren en grenzen zodat zij in staat zijn om vanuit kwetsbaarheid en liefde het contact met zichzelf en anderen aan te gaan.
2 Contributions
15 Followers
4 Following

No comments yet.